Türkiye’nin ve bölgenin çağdaş sanat eserlerinin en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 03 – 06 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle gerçekleşecek. 19 ülkeden 66 galeri ve 450 sanatçının katılacağı Contemporary Istanbul yeni bölümleriyle sanatseverlerin karşısına çıkmak için geri sayıma başladı. Contemporary Istanbul’un en dikkat çeken bölümlerini bu yıl ilk defa sanatseverlerle buluşacak olan Collectors’ Stories ve CI Design oluşturuyor. Fuarda bu yıl yeni bölümlerin yanı sıra yeni projeler de dikkat çekiyor.
Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sergileyecek
Contemporary Istanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturacak. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler’in küratörlüğünde sergilenecek. Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications’ın ilk yayını olacak ve sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlayacak.
Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim – 04 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini alacak ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşacak.
CI Design, Cycles başlıklı geri dönüşüm temalı sergi kapsamında ECNP Galeri (Ela Cindoruk, Nazan Pak), Seçkin Pirim ve Sema Topaloğlu Arçelik fabrikalarından toplanan geri dönüşüm malzemeleri ile eser üreterek fuar alanında sergileyecekler. Ekolojik geri kazanım pratiklerine ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen proje sanatçıların atık malzemelerden fonksiyonel sanat objeleri yaratmasını temel alıyor.
Kalküta merkezli Basu Foundation for the Arts (BFA) tarafından düzenlenen misafir sanatçı programının eski katılımcılarından Thomas Henriot, Miguel Angel Garcia ve Yusuf Sevinçli gibi sanatçıların eserleri de bu yıl Contemporary Istanbul’da sergilenecek. BFA tarafından belirlenen ve fuarda eserleri sergilenen bir Türk sanatçı bir ay süreyle misafir sanatçı programına katılma hakkı elde edecek. Sanatçının eserleri Kalküta’da BFA Gallery’den başlayan bir gezici sergide yer alacak.
Mimar Fahrettin Aykut’un Contemporary Istanbul için özel olarak hazırlayacağı iç mekan tasarımlarının yanı sıra sanatçılar Ardan Özmenoğlu ve Volkan Aslan’ın hazırladığı enstalasyonlar da izleyiciyi karşılıyor olacak.
Ayrıca bu yıl Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından GBA (Galata Business Angels), teknolojiyi kullanarak kurulan sanat girişimlerine fuarda kendilerini tanıtabilecekleri bir platform sağlayarak destek olacak. Galata Business Angels, sanat ile dijitali birleştiren İyisahne, Decol, Iconic, Art50, KültürLimited, SanatAtak, Sanatonline, Dark Town Pictures ve Limart Online gibi girişimlere ev sahipliği yapacak bir sergileme gerçekleştirecek.
Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturacak.
Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces” olacak. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştirilecek.
CI Dialogues’ta 3 gün boyunca 50’den fazla isim çağdaş sanatı tartışacak
Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirecek. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek. Programda öne çıkanlardan ‘’Sanat Fuarlarının Gücü’’ panelinde bölgenin önde gelen 3 fuarı; Art Dubai, Art Safari (Bucharest) ve Contemporary Istanbul yöneticileri İstanbul’da ilk kez bir araya gelerek dünyadaki bölgesel fuarların geleceğini tartışacaklar. CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin’i de kapsayacak.
www.contemporaryistanbul.com