Sanatçı Bünyamin Balamir, 51. sanat yılında, 51. kişisel sergisini memleketi Çorum’da, Çorum Belediyesi Sanat Galerisi’nde açıyor. 30 Nisan Salı günü açılacak sergi, 10 Mayıs tarihine kadar izlenebilir.
BÜNYAMİN BALAMİR
Çorum 1953 doğumludur. 1969 yılından bu yana Ankara’da yaşamaktadır. 1981 Yılında asistanlık sınavıyla girdiği, mezun olduğu kurum olan, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyeliğinden 2005’de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 2010 yılından bu yana TOBB ETÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi yarı zamanlı öğretim üyesidir. Yarışmalardan 20 ödül ve 2 de onur ödülü sahibidir. Grup olarak Kıbrıs, Moldova, Avusturya, İtalya, İrlanda, Tataristan, Polonya, İsveç, Bulgaristan (iki kez), İngiltere, Belçika (Bürüksel Bozar Sanat Merkezi) ve T.C Kültür Bakanlığınca ülkemizi temsilen Kırgızistan’da da olmak üzere, 1975 yılından bu yana 532 sergide yer almış ve 50 kişisel sergi açmıştır. Suya Çizilmiş Resimler, Sanat Eğitiminde Özgürlük ve Özgünlük, Anılarda Düşünceler, Yağmur Yağıyordu, Karaçalı, Hayatın Gökkuşağı, Sanatın Sesinde Hayat ve Duygudan Düşünceye Yayımlanmış kitaplarıdır. Kardelen Sanat Derneği tarafından 2019 da kendisine Resim Dalında ‘’Yılın Sanatçısı’’ ödülü verilmiştir.
Bazı Bienal, Ulusal ve uluslararası etkinliklerde de yer alan B. Balamir’in resimleri, ilk sergisinden başlayarak sıra numaralıdır. Resimleri yurt içi ve yurt dışı bazı müzeler, üniversiteler, belediyeler, diğer devlet kurumları ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Türk Resim Sanatından Örnekler (Osman Hamdi’den Günümüze), 1985. Benim Sanatçılarım, 1989. 19.Yüzyıldan Günümüze Türk Ressamları, 1990. Türk Resim Sanatında Ankaralı Sanatçılar, 1991. Türk Plastik Sanatçılar Ansiklopedisi, 1994. Günümüz Türk Resim Sanatı (1950 den 2000’e),1998. Sanat Eğitimi, 2001. Resmi Geçit, 2001. 500 Türk Sanatçısı, 2004. Sanatta Psikanaliz, 2007. Aşka İlham Verenler, 2017. Kitaplarında ve görsel – yazılı basında yer almıştır. Akademik çalışmalarda tez konusu olmuştur. Kitapları kaynak olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli internet Sitelerinde ülkemizde tarzının önde gelen sanatçıları arasında gösterilmektedir. Çorum Belediyesi Sanat Müzesi kuruluşuna öncülük etmiş ve ülkemizin önde gelen sanatçılarından müzeye resimler kazandırmıştır.
Sanatın yüreğinin yöresel, dilinin evrensel olduğuna inanan B. Balamir, doğa kökenli fantastik soyutlamalar denilebilecek resimlerinde, her şeye rağmen yaşama sevincini vurgular. Ve sonsuzluğun sesinde sevgiyi arar. Bilir ki, her güzel şey sevgiyle başlar.