3.Bodrum Caz Festivali 1 Eylül’de Başlıyor…Caz Derneği tarafından düzenlenen Bodrum Caz Festivali üçüncü yılında 1 -9 Eylül 2019 arasında gerçekleşiyor. Festivalin üçüncü yılında tema Saz ve Caz / Jazz with an Ethnic Touch olarak belirlendi. Bu senenin bir özelliği de Rhodes Jazz Festival ile Bodrum Caz Festivali’nin “Kardeş Festival” olması. Festivalde Bodrum Kalesi, Denizciler Meydanı, Off Gümüşlük, Dibeklihan ve the Edition Hotel gibi yarımadanın çeşitli mekanlarında birbirinden özel projelerle yerli ve yabancı sanatçılar yer alacak.
Festivale T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Muğla Belediyesi, Bodrum Belediyesi katkıda bulunurken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, İsrail Büyükelçiliği, Helenic Republic Ministry of Tourism, Europe Jazz Network ve Redwood Entertainment kurumsal destek veriyor. 5 konser sponsoru olan OFF Gümüşlük, Konaklama Sponsorlarından olan the Bodrum Edition’in yanısıra TAV Passport ve Bodfad destek olan kuruluşlar arasında. Kısmet ve Körfez Lokantası, La Passion Restaurant ve Asil Fırın ikramlara destek oluyor.
PROGRAM:
1 Eylül 2019 Pazar – Açılış Konseri – Bodrum Kalesi:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Yıldızları Caz Orkestrası feat. Hüsnü Şenlendirici Şef: Bülent Yıldız
Bodrum Caz Festivali, üçüncü yılında yine bir büyük orkestrayı başarılı klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ile birlikte ağırlıyor. Deniz Yıldızları Caz Orkestrası, caz müziği alanında özel ihtisas sahibi Bando Astsubaylarının bir araya gelmesiyle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında kurulmuştur. Caz müziğini daha geniş kitlelere ulaştırma yönünde çalışmalar yapan Deniz Yıldızları, ulusal ve evrensel eserlerin seçkin örneklerini de başarı ile icra etmektedir. Seslendirilen eserlerin bir kısmı orkestra üyeleri tarafından aranje edilmektedir. Deniz Yıldızları; başta ulusal ve uluslararası caz festivalleri olmak üzere yurtiçinde katıldığı birçok konserin yanı sıra yurtdışında da Mısır, Tunus, İspanya, İtalya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan gibi ülkelerde konser ve etkinlikler gerçekleştirmiştir. Deniz Yıldızları, son olarak 2. Bodrum Caz Festivali ve 23. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde yer almış ve dinleyicilerin beğenisini kazanmıştır.
2 Eylül 2019 Pazartesi Bir Bilet İki Konser: Off Gümüşlük
20:00 OTO Trip: Onur Aymergen–Gitar, Turgut Alp Bekoğlu–Davul, Orhan Deniz-Bas
Farklı projelerde birlikte çalmış ve uzun zamandır bir araya gelmek isteyen üç değerli müzisyen, özgün bestelerini çalmak için bir projeye imza atıp ilk konserlerini Bodrum Caz Festivali’nde yapmak için buluştular.
22:00 Dimitri Vassilakis Quartet _ Daedalus Project-Labyrinth(Rodos-Bodrum Kardeş Festival Konseri)
Dimitri Vassilakis–Saksofon&vokal, Manos Loutas-Bas, Emmanuel Saridakis-Piyano,
George Polyhronakos-Bateri ile sahne alacak. Rodos Caz Festivali’nin kurucusu ve sanat yönetmeni Dimitri Vassilakis, Redwood Entertainment şirketinin kurucuları Renee Pappas ve Carol Green’in Caz Derneği ile aylar süren çalışmaları sonucu bu güzel konser ile festivalin yıldızları arasında yer alıyor.
3 Eylül 2019 Salı
18:00 Atölye: Jazz Democracy & Jazz Improvisation and Artificial Intelligence – Dimitri Vassilakis’ın Anlatımı ile – OFF Gümüşlük Arka Bahçe
Yunan müzisyen, akademisyen ve Rodos Caz Festivali’nin kurucusu, direktörü Dimitri Vassilakis bu atölye çalışmasını Bodrum Caz Festivali için 2 önemli konuya değinecek. Caz’ın Antik Yunan çağlarından günümüze uzanan global değişimi, teknolojinin yan etkileri ile beraber yapay zekanın günümüzde birçok alanı işgal etmesi ile sanata, müziğe ve cazın eşsiz doğasına nasıl dahil olduğu. TEDx Athens, TEDx Tokyo ve Birleşmiş Milletler de konuşmalar yapan Dimitri Vassilakis “Genel Kültür Sunumları” kapsamında ufkumuzu açacak konuları paylaşıyor olacak. Söyleşi ücretsiz olarak OFF Gümüşlük’te gerçekleşecektir.
3 Eylül 2019 Salı Bir Bilet İki Konser: Off Gümüşlük
20:00 Kula Baraka (Israil)
Meytal Bracha Karni-Klavye ve Santur, Rony Iwyrn-Perküsyon, Einat Harel-Davul ve Lihi Eshel-Bas’dan oluşan Kula Baraka İsrail Büyükelçiliği’nin katkıları ile yer alıyor. Kula Baraka, etnik caz temasını derinden hissedeceğiniz konserde, müziği ile feminen bir enerji ile beklenmedik ritimlerin karışımını huzurlarınıza sunmaya hazırlanıyor. Müziklerini İsrail, Fas, Türkiye ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden esinlenerek oryantal dünya müziği olarak tanımlıyor.
22:00 Stanpolites Project feat. Okay Temiz : OFF Gümüşlük
Okay Temiz–Vurmalı Çalgılar, Evrim Demirel-Piyano, Andreas Metzler-Bas ve Riccardo Marenghi-Davul’dan oluşan projede tüm vurmalı çalgıları kendine özgü bir biçimde yorumlayan Okay Temiz topladığı ve yaptığı bir çok farklı enstrüman dahil olmak üzere tüm vurmalı çalgıları kendine özgü bir biçimde yorumladı ve en basit ritimleri bile çarpıcı bir anlatıma dönüştürdü. Afrika’nın, Güney Amerika’nın ve Hindistan’ın ritimlerini en iyi şekilde icra edenlerle tanıştı ve onlarla beraber çaldı. Quicca, berimbau, parmak piyano, konuşan davul yapabilmeyi ve çalabilmeyi öğrendi. Temiz’in kendi el yapımı olan bakır davulları, “Elektrikli Sihirli Piramit” ile deve ve koyun çanlarından yaptığı “Artemiz” isimli metal aleti de içeren geniş bir etnik ve elektronik çalgılar koleksiyonu var. Caz ve dünya müzikleri alanındaki elli yılı aşkın tecrübesini Türkiye’de hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyor.
Farklı ülkelerden gelen ve yolları İstanbul’da kesişen üç değerli müzisyen, Evrim Demirel, Andreas Metzler ve Riccardo Marenghi, Stanpolites’ Project’te tıpkı yaşadıkları şehir gibi güçlü, enerjik ve aynı zamanda dokunaklı; eklektik bir tını üretti. 1 seneye yakın bir süredir çalışmalarını sürdüren ve özgün eserlerini biriktiren üçlü, ilk olarak Kuşadası tarihi Kervansaray’da kurulan özel sahnede seyircisiyle buluştu. Zorlu PSM Caz Festivali ve Odtü Caz Günleri’nde sahne alan Stanpolites’ Project, yakın temasta olduğu Derya Türkan ve Okay Temiz gibi usta müzisyenler ile yollarına devam ediyor.
5 Eylül 2019 Perşembe – Dibeklihan
Tanini Trio – Burçin Büke-Piyano, Tahir Aydoğdu-Kanun, Bilgin Canaz-Ney
Burçin Büke-Piyano, Tahir Aydoğdu-Kanun, Bilgin Canaz-Ney’den oluşan Tanini Trio ile
Festival Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’ne taşınıyor. İnsanımızın geçmişten günümüze ürettiği güzelliklerin sergilenmesi ve bu güzelliklere gönül verenlerin buluşma noktası olması arzusuyla planlanmış, kültürümüze ve doğaya saygılı bir mekan olan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü; ney, piyano ve kanun buluşmasına ev sahipliği yapacak.
2006 yılında kuruluşundan bu yana Tanini; T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, T.C. Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, Washington D.C. ve Seul Büyükelçiliklerimiz, Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası (Almanya), Apollon Tapınağı (Side Festivali) gibi seçkin mekânlarda çaldı. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Gaziantep, Sofya (Bulgaristan) gibi şehirlerde konser ve dinletiler, ayrıca güzel sanatlar liselerinde atölye çalışmaları, grubun faaliyetleri arasındadır. Zaman zaman çekirdek kadro, yani trio olarak sahne alan grup; bazen de çeşitli konuk sanatçıların katılımıyla programlarına renk katmayı seviyor.
6 Eylül 2019 Cuma The Bodrum Edition
21.45 Anatolian Blues / Erkan Oğur, Turgut Alp Bekoğlu, Kaan Yıldız, Can Çankaya
1995 yılında Erkan Oğur’un İlkin Deniz ve Turgut Alp Bekoğlu ile biraraya gelerek kurduğu Telvin, zamanla sınırları aştı, halden hale geçti, genişledi ve yeni bir oluşuma yol açan Anatolian Jazz and Blues yeni kadrosunda Bodrum Caz Festivali sahnesinde yer alıyor. Müziğin kainat kapısından giren, içeride kaybolan, doğaçlamaların önünün kesilemediği uçsuz bucaksız notaları bir araya getiren Anatolian Jazz and Blues, yaşamdaki müzik hallerinin ifadesi oldu.
6 Eylül 2019 Cuma
22:00 Şenay Lambaoğlu & Derya Türkan – Off Gümüşlük
Şenay Lambaoğlu – Vokal, Derya Türkan – Kemençe, Tolga Bedir – Piyano, Caner Üstündağ – Bas gitar, Serkan Erkol – Saksofon ve Erdem Göymen – Davul
Birbirinden güzel şarkılar söyleyen özel bir ses; Şenay Lambaoğlu, Bodrum Caz Festivali’ne bir başka proje ile misafir oluyor. Saz ve Caz – Cazda Etnik Tınılar teması ile hazırlanan programda Türkiye’nin en kıymetli sanatçılarından Derya Türkan kemençesi ile festival sahnesinde harika bir konsere imza atmaya hazırlanıyor.
Uzun yıllardır katıldığı caz festivalleriyle dönemin en özgün vokallerinden biri olarak kabul edilen Şenay Lambaoğlu yorumculuğunun yanı sıra yazdığı şarkılarda caz müziği ile türler arasında diyalog kurmayı başarmıştır. Kadın ozan kimliğini ön planda tutuğu “İçimde aşk var” ve “Zarf Tümleci” albümleriyle geniş bir hayran kitlesine ulaşan sanatçı “Başka Türlü Bir Şey” albüm projesinde ise Can Yücel, Nazım Hikmet, Hayyam ve Füruğ Ferruhzad gibi unutulmaz ozanların eserlerine yeniden hayat vererek büyük beğeni toplamıştır.
7 Eylül 2019 Cumartesi Bodrum Kalesi
21:00 Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars feat. Buzuki Orhan
Ayhan Sicimoğlu – Lider & Perküsyon, Buzuki Orhan, Şehnaz Sam-vokal, Maikel Brina Utra- vokal, Mehmet Alper Kılıç–Bas, Taşkın Akarsu–Trombon, Umur Meriç Öztürk-Trompet, Serjcan Mısır-Klavye, İlke Devrim Duman-Davul’dan oluşan grup konserde dinleyenleri müzik dünyasında büyülü bir yolculuğa çıkartıyor. Caz FEstivali’nin Gönüllü Elçisi Ayhan Sicimoğlu’nun yanısıra neredeyse her müzik türünü buzuki üzerinde icra edebilen Buzuki Orhan da sahnede olacak. Bodrum Kalesi’nde gerçekleşecek olan konserde dinleyiciler müziğin hikayelerle buluşmasına şahit oluyor.
Ayhan Sicimoğlu’nu, müzisyenliği kadar çok gezi ve kültür programları ile tanıyoruz. Kendine has bir yorumla sunduğu Turco-Latino seti ile bizden parçaları da dünya ritimleriyle harmanlamasıyla oluşan konserde hepimiz bir dünya yolculuğuna çıkıyoruz. Bir dünya sanatçısı olan Sicimoğlu; Talas ve Tarsus Amerikan kolejlerinden mezun olmuş, Hacettepe’de Üniversite eğitiminin ardından İngiltere’de Bournemouth and Poole College of Art’da fotoğraf ve film bölümlerini tamamlamış, müzisyen olarak beş yıl Roma’da ardından New York’ta yaşamıştır. Ülkemize dönerek Bloomberg Tv’de Ayhan Sicimoğlu ile Renkler adlı gezi ve kültür programını, Bein Gurme Tv’de Gastronomi Maceraları ve Bein İZTv’de Limonata programlarını hazırlayıp sunmaktadır. Kurucusu olduğu Latin All Stars grubu ile performanslar sergilemeye devam etmektedir.
1976 yılında Almanya‘da dünyaya gelen Orhan Osman, uzun seneler Bulgaristan, Almanya, Amerika ve Fransa‘da müzik çalışmalarını sürdürmüş daha sonra kariyerine Türkiye’de devam etmiştir. Gökkuşağı isimli ikinci albümü ile müzik severlerle buluşan Buzuki Orhan Osman Türkiye’de neredeyse tüm sanatçıların albümlerinde buzukilerini çalan isimdir. Sahne performansı sanatçısı olan Orhan Osman Avrupa’da bir çok kez konser vermiş günümüzde ise Türkiye genelinde konser çalışmalarını sürdürüyor.
8 Eylül 2019 Pazar Bodrum Kalesi
21:00 Burhan Öçal’s Jazz Dream
Burhan Öçal-Vurmalı Çalgılar, Uraz Kıvaner-Piyano, Enez Adakale-Perküsyon, Can Ongun-Keman, Şenova Ülker-Trompet, Ozan Musluoğlu-Kontrbas, Murat Süngü-Çello’dan oluşan grup Jazz Dream projesi ile, festivalin bu yılki teması etnik cazı sahneye taşıyacak.
Dünya çapında bir virtüözik vurmalı çalgıcı olarak tanınan Burhan Öçal, müzikal kültürlerin köprüsünü merkezi görevini yaptı. Batı müziği ile ilk temasından sonra, caz ve Batı klasik müziği gibi diğer türler ile kültürel gelenekleri kendisiyle birleştirmekle ilgilenmeye başladı. Dünya çapında çeşitli konserler vermiş, usta perküsyonist ve çok enstrümantalist Burhan Öçal, köklerini Anadolu, Trakya ve Balkan müziğinden yansıtan birçok projeye imza attı.
Burhan Öçal, dünyaca değişen dünyayı değiştiren farklı projelerde ve festivallerde, birçok ünlü müzisyen ile dünyanın her yerinde sahne alıyor.
Müzik çalışmalarında, Klasik Türk Müziği’nin yanı sıra, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki saray müziği ve halk müziğinden etkiler bulunan Burhan Öçal’ın çaldığı enstrümanlar da tıpkı müziği gibi çeşitlilik göstermekte. Darbuka, kös ve her tür perküsyon enstrümanının yanı sıra, divan-saz, tanbur ve ud gibi telli Türk çalgılarının da ustası olan sanatçı, çoğu kez özgün müziğine güçlü sesi ile eşlik etmekte. Müziğine hakim olan atak enerjik, çoşkulu ve mükemmelliyetçi yapısıyla, müzikteki tüm sınırları sonuna dek zorlayan sanatçı, aynı konserde hem vurmalı hem de telli çalgıları bir arada çalarak eleştirmenleri ve izleyicileri şaşırtmakta.
Kapanış konseri 9 Eylül 2019 Pazartesi akşamı , Muğla Büyükşehir Belediyesi orkestrası feat. Cenk Güray Akis Milas Bandosu eşliğinde Muğla Belediyesinde gerçekleşecek.
9 Eylül Pazartesi Bodrum Denizciler Meydanı
21:00 Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası feat. Cenk Güray Milas Bandosu
Tuğçe Sera Çakır-Çello, Sonat Türkoğlu-Viyola, Gülşen Ulu-Keman, Beyhan Öztürk-Keman, Giray Doğukan Kandemir-Trombon, Orkun Tekelioğlu-Trompet, Monalya Şahin-Korno, Burak Aktan-Klarnet, İsmet Kanavuzlar-Keman, Dursun Külahlı-Zurna, Mehmet Topçuoğlu-Ses, Ali Fuat Aydın-Bağlama, Miase Örümlü-Ney, İsmet Karadeniz-Refik-I Rebab, Alişan Budak-Ud, Ömer Gökhan-Kabak Kemane, Marco Solazzo-Kontrbas, Mustafa Göçer-Vurmalı Çalgılar, Mert Baycan-Vurmalı Çalgılar, Canan Aykent-Davul, Cenk Güray-Divan Sazı, Cura, Bağlama
Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası, Muğla’nın 13 ilçesinde konserler vererek bir çok müzik türünü dinleyiciler ile buluşturuyor. Kendilerine sahnede Cenk Güray Milas Bandosu eşlik ediyor. Cenk Güray, Anadolu Müziğinin temel çalgısı olan bağlamanın temsilcileri arasındadır. Bir çok sanatçı ile geleneksel müzik icrası ve kuramı alanlarında çalışmıştır. Ayrıca, Durul Gence ve Murat Arkan ile caz teorisi ve tarihi konusunda çalışmış, Erkan Oğur’dan da bir çok müzikal ve felsefi değer alma şansı bulmuştur.
Sergi: Programda Muğla Sıtkı Koçman Üniv. G.S.F Grafik Bölümü’nün Bodrum Caz Festivali için gerçekleştirdikleri tasarımlardan oluşan eserler, Bodrum Ticaret Odası’nda ücretsiz olarak sergilenecek.
Festival programı ve detaylı bilgi için Bodrum Caz Festivali sosyal medya hesapları ve www.bodrumcazfest.org adresi takip edilebilir, biletler Biletix’den alınabilir.