SONBAHARDA ANKARA’YA FLAMENKO YAĞACAK !
- Uluslararası Flamenko Ankara Festivali
10 – 17 Ekim tarihleri arasında, İspanya Büyükelçiliği Kültür Ateşeliği işbirliği ve Flamenko Ankara Derneğinin organizasyonuyla gerçekleşecek olan, 9. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali kapsamında yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak, atölye çalışmaları, tanıtım dersleri, flamenko yürüyüşü ve fiesta düzenlenecek.
Flamenko alanında dokuz yılllık sürekliliğe sahip, Türkiye’nin ilk ve sürekli tek uluslararası festivali, Dünya çapında sürekliliği olan sekiz festivalden biri ve katılan farklı ülke zenginliği bakımından Dünyada birinci festival olma özelliklerine sahip olan Uluslararası Flamenko Ankara Festivali, her yıl İspanya Büyükelçiliği Kültür Ateşeliği’nin Flamenko Ankara Derneğiyle birlikte gerçekleştirmekte olduğu en büyük etkinlik. Ve bu özellikleri ile Türkiye ve Ankara’nın kültür sanat hayatında çok önemli bir renk…
Festival dünya devlerini, gitar virtüözlerini ve dünya dans şampiyonlarını seyirci ile buluştururken, düzenlediği atölye çalışmalarıyla da bu isimlerden eğitim alma fırsatı yaratıyor. Bu yıl da flamenkonun en iyilerinin yer alacağı festival, 12 Ekim İspanya Milli Gününü de içine alacak şekilde gerçekleşiyor.
Endülüs’te doğarak, tüm İspanya’ya mal olan, yalnızca müzik ve dansı değil, zengin bir kültürü de ifade eden flamenkonun Türkiye’deki önemli temsilcilerinden Flamenko Ankara Derneğinin düzenlediği bu yılki festivale, yurtdışından gitarist Livio Gianola ile dansçı Cristina Hall, gitarist Oscar Guzman ve grubu gibi sanatçılar katılırken, yurtiçinden Mirenesis Project, grup Calo gibi grup ve sanatçılar da yer alacak.
İspanya ve İtalya’dan Katılım
Festival Türkiye için bir ilk olmasının yanı sıra, dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapmasıyla da büyük önem taşıyor.
Festivalin ilk günü 10 Ekim Cumartesi saat 20.00’de, ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu’nda ünü dünya çapında hızla büyüyen flamenko gitaristi İtalyan Livio Gianola, grubu ve dansçı Cristina Hall ile sahnede olacak. ‘Otro Sitio – Başka Bir Yer’ adlı gösterilerinde, flamenkoya yeni bir bakış sergileyecekler.
Prestijli İspanya Ulusal Balesi için müzik eseri yazmış tek yabancı sanatçı olan Gianola, ünlü flamenko dansçılarıyla çalışmış ve pek çok beste yapmış. Sanat yapımcısı ve yetenek avcısı olan “Live in Europe” ile tanışmasıyla birlikte, Gianola’nın sıradışı müzik yeteneği daha geniş bir kapsam kazanmaya başlamış.
Konserde kendi eserlerini seslendirecek olan Gianola, flamenkonun en iyileriyle çalışmış olan Cristina Hall’un sergileyeceği muhteşem danslarda da müzik eşliği yapacak. İspanya’nın yanı sıra diğer ülkelerde de performans sergileyen Hall, İngiltere – Londra’da düzenlenen “Saddler’s Wells” dans koreografi yarışmasında “Blackbird” adlı eseriyle finale kalmış ve Madrid Uluslararası Tablao Yarışması’nda derece elde almış bir dansçıdır.
Bu performansta Livio’ya müzisyenler Flaviano Braga (bandoneon) ve Stefano Lanza (flüt) ve Francesco Perrotta eşlik edecekler.
Festivale İspanya’dan katılacak olan Oscar Guzman Ensemble ise, festivalin son günü, 17 Ekim Cumartesi 20.00 ‘de Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda sahnede olacak.
Kariyerine uluslararası alanda solist sanatçı olarak başlayan Guzman, genç yaşına rağmen 5 kıtada konserler veren bir gitar ustası. Cagliari ‘de (İtalya) 6. Uluslararası Gitar Yorumu Yarışması, Málaga’da (İspanya) Alhaurin de la Torre 4. Uluslararası Flamenko Gitar Yarışması ve Murcia’da (İspanya) Niño Ricardo Uluslararası Flamenko Gitar Yarışması gibi önemli yarışmalarda ödüllleri var.
Geçtiğimiz günlerde, önemli flamenko sanatçılarının da desteğiyle, ‘Calle De Las Memorias – Hatıralar Sokağı’ adlı albümünü kaydetti. 9. Uluslararası flamenko Festivalinde bu albümünü sahnede icra edecek olan Guzman’a, Javier Allende (Şarkı), Leslie Jordan (Violin), Pablo Nuñez (Perküsyon)’da eşlik edecekler. Konserin dans performanslarını gerçekleştirecek olan Lola Jaramillo ve Jesus Herrera, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok gösteride, yapımda, festivalde dans etmiş çok başarılı dansçılar.
Grup konserlerini, ‘Fantasia Flamenca’ diye ifade ettikleri geleneksel flamenko köklerine dayalı bir performansla, çağdaş flamenkonun canlılığı ve armonileriyle icra ediyor. Bu geleneksel kökler, bir taraftan flamenkonun tipik bileşenleri olan şarkı, dans ve gitar ile birlikte, konser esnasında geliştirilen geleneksel stillerle; diğer yandan da keman ve perküsyon eşliğinde icra ediliyor. Bu enstrümanlarla, flamenkonun özünü bozmadan canlı ve ilginç bir ses rengi ortaya koyuyorlar. Temel amaç ise, seyirciye gitar sololarından gitar eşliğindeki şarkılara uzanan ve dansçıların, şarkıcıların, kemancıların, perküsyonistlerin ve gitaristlerin hep birlikte performans sergilediği farklı bileşenleri göstermek.
Mirenesis Project ve Calo Flamenco
Festival yerli flamenkonun da gelişmesine hizmet etmek amacıyla her yıl, Türkiye’nin en iyi ve sayılı flamenko sanatçılarını da festivale davet ediyor.
Bunlardan bir olan Mirenesis Project, Türk dansçı Senem Balaban ile İsveçli dansçı Siri Salminen tarafından yaratılan “yeşil- gri” bir çağdaş flamenko dans projesi.
2014 yılında İsveç Devleti Sanat Destek Komitesi (Swedish Arts Grants Committee) tarafından finansal yardıma hak kazanan proje, hem geleneksel flamenko bölümleri, hem de modern ögeler barındırıyor ve canlı müzik eşliğinde sahneleniyor. Hayattaki belirsizlikler ve çelişkilerle boğuşan iki kadının hikayesi olan Mirenesis, toplumsal hayaletlerle yüzleşerek sen kimsin – ben kimim, hangi yöne gitmeli, aşk vb. gibi gri ve tanımsız konulara nasıl bakmalı gibi sorular ortaya koyuyor.
11 Ekim Pazar saat 19.00’da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sahneye çıkacak olan Mirenesis Flamenco Project’in müziği, hem geleneksel parçalar, hem de özel olarak bestelenmiş eserlerden oluşuyor. Dans ve koreografide Siri Salminen ve Senem Balaban, ses kolajında Saara Salminen Wallin, gitar ve kompozisyonda Doruk Okuyucu, vokalde Didem Ezgi Kurt ve Ata Erdoğrul, perküsyonda Kerem Kırca, bas gitarda Deniz Beydili yeralıyor.
Projenin yaratıcılarından biri olan Senem Balaban, Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Projesi kapsamında burslu olarak gittiği Madrid’teki Amor De Dios Flamenko Okulu’nda flamenko eğitimi almış, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Carmen Operası’nda dans etmiş bir flamenko dansçısı.
Projenin diğer sahibi olan Siri Salminen Stockholm University College of Dance and Circus, dans pedagojisi programından mezun olmuş, 9 yaşında flamenko dersleri almaya başlamış ve o günden bu yana pek çok flamenko ustasından ders almış bir sanatçı.
Projenin müziğini yapan Doruk Okuyucu, Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Projesi kapsamında burslu olarak Madrid’teki Amor de Dios Flamenko Okulu’na gitmiş ve burada dünyaca ünlü gitaristlerle çalışmış, İspanya-Murcia’da yapılan ’’I Concurso Internacional de Guitarra Flamenca- Niño Ricardo” yarışmasında, yabancı gitaristler kategorisinde 2.liği olan, 2012 yılında Zara ile ortak gerçekleştirdikleri proje olan “Zara ve İstanbul Flamenko 5’lisi” albümü DMC’den yayınlanmış bir müzisyen.
Festivalin diğer yerli konuğu Calo Flamenco ise, 14 Ekim Çarşamba saat: 20.00’de Nesibe Aydın Sanat Akademisinde sahnede olacak. Her biri İspanya’da Flamenko eğitimi almış olan Flamenko Ankara Derneği üyeleri tarafından, 2009 yazında ‘’Calo’’ (Çingenelerin kullandığı dil) ismiyle kurulan grup, New Flamenko ve Fusion Flamenko gibi modern tarzlara kadar uzanan beste ve düzenlemeleriyle izleyenleri şaşırtan bir grup. Halihazırda Ankara’nın kültür ve sanat yaşantısına katkılarını sürdüren grup, flamenko gitarda Alper Mortaş ve Ozan Şişman’dan, flütte Ahmet El Jorge’den, perküsyonda Mert Baycan’dan, vokalde Deniz Yıldız’dan, dansta Elif Akbaydoğan ve Fırat Yalçın’dan oluşuyor.
Flamenko eğlencesi, atölye çalışmaları ile dopdolu bir festival
Flamenkoseverler festivalde, flamenkoyu sanatçılarla atölye çalışmalarında ve flamenko tanıtım derslerinde öğrenme fırsatı bulacak. Tunalı’da gerçekleşecek olan ‘Flamenko Yürüyüşü’ ile, cıcıl cıvıl bir flamenko güruhuna tanık olunacak. Ve 15 Ekim Perşembe saat: 20.00’de Crossroads’ta düzenlenen fiesta ile (flamenko eğlencesi) Ankara flamenkocuları bir araya gelip dans edecek, şarkı söyleyecek ve eğlenecekler.
Ve Ankara’ya bu Sonbahar’da flamenko yağacak !
- Uluslararası Flamenko Ankara Festivali ile ilgili tüm detaylara, Flamenko Ankara Derneğinden, www.flamenkofestivali.com dan ve derneğin facebook sayfasından ulaşılabilir.
FLAMENKO ANKARA DERNEĞİ İLETİŞİM:
Tel: 0312 466 02 03, 0530 415 85 80
Adres: Tunalı Hilmi Cd. 106/ 9 Kavaklıdere/ Ankara
Web: www.flamenkofestivali.com
E- posta: flamenkoankara@gmail.com
- ULUSLARARASI FLAMENKO ANKARA FESTİVALİ PROGRAMI:
10 Ekim Cumartesi 20.00
Livio Gianola feat Cristina Hall (Italya)
‘Otro Sitio – Başka Bİr Yer’
ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu
11 Ekim Pazar 19.00
Mirenesis Flamenco Project (Türkiye)
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
14 Ekim Çarşamba 20.00
Calo Flamenco (Türkiye)
Nesibe Aydın Sanat Akademisi
15 Ekim Perşembe 20.00
Flamenko Ankara Derneği Fiestası (Flamenko Gecesi)
Crossroads
17 Ekim Cumartesi 20.00
Oscar Guzman Ensemble (İspanya)
‘Calle De Las Memorias – Hatıralar Sokağı’
Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu