02 Mart-04 Nisan
10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara
Video Art Odası
Yönetmen: Cem Kaya
96 dakika
Türkçe ve Almanca; İngilizce altyazılı
SALT’ın Çankaya Belediyesi iş birliğiyle Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirdiği Tek ve Çok sergisi kapsamında, Cem Kaya’nın MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması (2014) belgeseli tekrarlı olarak izlenebilir. Video Art Odası’nda sunulan belgesel, serginin ana teması olan özgün kopyalar kavramını Türk sineması özelinde inceliyor.
Meşhur yönetmen, yapımcı, oyuncu ve film teknisyenleriyle söyleşiler yapan Kaya’nın yedi yılda tamamladığı MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması, yeniden yapımlar ve kopya kültürü ile bunların yaratıcılıkla ilişkisini çeşitli açılardan tartışmaya açıyor.
Türkiye’de 1970’li yıllara kadar üniversitelerde film bölümlerinin olmaması, sinemayla ilgili uluslararası bilgisi çoğunlukla Türkçe seslendirmeli Batı filmlerine dayalı bir Yeşilçam yönetmen kuşağının ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. 1940’lar ve 50’lerde ülkenin dört bir yanındaki sinemalarda gösterilen bu filmler, o dönemde yönetmenlik mesleğini öğrenenlerin ilham kaynağıdır.
Katı sansür kuralları, film ekipmanı yokluğu ve sinemayla ilgili düzenleyici kanunların yetersizliği gibi çeşitli etkenlerin baskısı altındaki yönetmenlerin ana “özgürlük” alanı telif konusundaki kayıtsız yaklaşımdır. Bu sayede yönetmenler, senaryo, müzik ve hatta film sekansları olsun, tüm dünyanın kültür havuzundan dilediklerini seçip kullanabilir. Mevcut olan üretimlerden yepyeni üretimler doğar.
Pekiyi, bu kendine mal etme durumu bariz bir kabahat olarak mı görülmelidir; yoksa kopya eyleminde, aynı sinema alanında olduğu gibi, bir potansiyel mi aramak gerekir?
Görsel
MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması (2014) belgeselinden bir kare
Yönetmenin izniyle