Tuğrul Velidedeoğlu
1942 yılında Çorum’da doğdu. Sanat sevgisini Çorum lisesinde ünlü ressam Komet’le birlikte Hasan Sağlam’dan aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünü bitirdikten sonra Kastamonu’da başlayan iş yaşamı Diyarbakır, Siirt, Urfa gibi yurdun çeşitli yörelerinde devam etti. Karayolları Genel Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü ve Daire Başkanlığı görevlerini de yürüten Velidedeoğlu 1984 yılından beri Eksen Proje ve İnşaat Anonim Şirketinin ortağı ve yöneticilerindendir.Yeniden doğuşu 2007 yılında Doğan Sanat Evinde Ressam Mehmet Ali Doğan’dan aldığı eğitimle başladı. Bu güne kadar 8 kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Çalışmalarına Ankara’da kendine ait olan atölyesinde devam etmektedir.
Koleksiyoner olarak başladığınız sanat hayatınızdan kısaca söz eder misiniz?
Ben lisede çılgınlar gibi resim yapmaya başlamıştım. Lise hocam rahmetli Hasan Sağlam sayesinde resme olan tutkum başladı. 50’li yıllarda hocamız bize yağlı boyaları kendisi yapardı. Resim yapabileceğimiz yumuşak dereceli kurşun kalemler ve kiremit ocaklarından çamurlar getirirdi. Kendisinde olan sanat sevgisini bizlere de aşılamıştır. Gürkan Coşkun, yani ünlü ressam Komet de hocamın öğrencilerindendi. Hasan Sağlam hocam beni çok desteklerdi. Bizim sınıfta en çok benim resimlerimi beğenirdi. Akademiye girmemi çok arzu ediyordu fakat mali olanaklarımız yeterli değildi. Burs verilmiyordu ve yurt yoktu. Dolayısıyla ben de Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümüne girdim. Üniversite yıllarında bir miktar afiş ve karikatürler yaptım. Karikatürlerim gazetelerde yayınlandı. Mühendis olduktan sonra sanatla hiç ilgilenemedim. Elli yıl sonra mimar olan kızımın teşvikleriyle koleksiyonerliğe ilk adımım olan bir resmi satın aldıktan sonra ressam Mehmet Ali Doğan ile tanıştım ve ondan desen dersleri aldım.
Ressam Mehmet Ali Doğan’ın atölyesinde üç yıl desen dersi aldınız?
Mehmet Ali Doğan atölyesinde üniversitelerin yetenek sınavlarına hazırlanan gençlerle aynı disiplin içinde üç yıl boyunca desen eğitimi aldım. Hocam bana güzel sanatlar sınavlarına girmem için öneride bulundu. Fakat ben bir gencin kontenjanına mani olmamak adına girmemeyi tercih ettim. Bu süre zarfında tabi ki yağlı boya, akrilik, sulu boya ve lavi de çalıştım. Resmin temelinin desen olduğu gerçeği yadsınamaz. Resme başlayacak olanlara da önce desen çalışmalarını öneriyorum.
Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin (BRHD) 42.yıl sergisinde “Sanata Katkı” ödülü aldınız?
Evet. Bir önceki BRHD sergisinin katalog sponsoru idim. Daha önceki BRHD sergilerinden de satın aldığım resimler vardı. Aynı zamanda üye de olmuştum. Zannederim bu nedenlerle, bir işadamı ve sanatçı olduğum için ödüle layık görüldüm ve gurur duydum.
2013’de “Yeniden Doğuş” adlı serginizde Türkiye’nin önde gelen sanat tarihçi ve eleştirmenlerinden Abdülkadir Günyaz ve rahmetli Kaya Özsezgin resimleriniz hakkında kataloğunuzda da yer alan yazılar yazdılar?
Sanat hayatımın başlangıcından itibaren çok çalışarak önce kendimle yarıştım. Yaptığım resimler sanat camiasında da beğeni kazandı. 2. kişisel sergimi Soyut Galeri’de iki salonda birden açtım. Resimlerimi inceleyen değerli eleştirmenlerin hakkımdaki görüşleri benim için gurur vericiydi. Bu eleştirmenlerin sanatsal değeri olmayan resimler hakkında yazılar yazmadığını da bilmek beni ayrıca mutlu etti.
Ortağı olduğunuz Eksen Proje İnşaat A.Ş deki yoğun çalışmalarınızla sanat hayatınızı nasıl yürütüyorsunuz?
Otuz üç yıllık bir şirketiz. İki ortaktan biriyim. Daha çok yol inşaatları yapıyoruz. Son olarak da 3. Boğaz köprüsünün Avrupa tarafının asfaltlarını yaptık. Kıbrıs’da mimarisini kızımın yaptığı “Nuh’un Gemisi” adlı otelimiz var. Yol inşaatlarımıza devam ediyoruz. Her gün sabah 06 ile 08 arası ve cumartesi günleri resim yapıyorum.
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz planlarınız nelerdir?
Başladığımdan bugüne kadar yağlı boya, sulu boya, desen, nü, portre, natürmort ve peyzaj resimler yaptım. Son zamanlarda peyzaja ağırlık verdim. Tüm bunları kendimi kendime ispatlamak için yaptım. Bundan sonra kendimi tamamen serbest bırakarak gönlümün istediği gibi resim yapmak istiyorum.
Şule ÖZBAHAR
sule@suleozbahar.com