Anadolu Yakası’nda çağdaş sanat için yeni bir merkez geliyor
Ferda Dedeoğlu tarafından, 2019 Mayıs ayında kurulan Ferda Art Platform (FAP) İstanbul’da çağdaş sanat ortamını Nişantaşı, Beyoğlu, Karaköy üçgeninin ötesine Anadolu Yakası’na sıçratmayı hedefliyor. Açılışını bu yıl Seydi Murat Koç solo sergisi ile Contemporary İstanbul’da yapacak olan FAP, fuarın en genç katılımcısı oluyor. Ferda Art Platform Eylül ayında CI’19 dışında, Artweeks @ Akaretler’de ve “Merkez Kayıyor” karma sergisi ile Suadiye’deki galeri mekanında da ziyaret edilebilir.
YÜKSEK Mimar Ferda Dedeoğlu, Suadiye’de kurduğu sanat galerisinin açılışını, Türkiye’nin en önemli sanat etkinliklerinden Contemporary İstanbul’da, sanatçı Seydi Murat Koç solo sergisi Artweeks @ Akaretler’de gerçekleşecek karma sergi ve FAP’ın Suadiye’deki galeri mekanında, Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleşecek “Merkez Kayıyor” başlıklı sergi ile yapacak.
Öte yandan Platform, yurt dışı fuarlar ve sanat etkinlikleri için de çalışmalarını hızla sürdürüyor. Platformun kurucusu Dedeoğlu, FAP’ın çalışmalarını: “İstanbul’un en genç sanat galerisi olarak, sanat alanının genişlemesine ve çağdaş sanata katkı sağlayacak olmanın heyecanı içindeyiz. 2019-2020 sanat sezonunda, genç ve orta kuşak sanatçılardan güçlü bir seçki yaparak çalışmaya başladık. Bu önemli sanatçıların hepsi bize ve misyonumuza inandı ve yanımızda yer aldı. Önümüzdeki dönemde yurt dışında yapacağımız çalışmaları da duyurmaya başlayacağız. Güzel bir dönemin tohumlarını attığımıza inanıyorum” şeklinde açıklıyor.
Contemporary İstanbul’da Seydi Murat Koç solo sergisi
Eylül ayında Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini bir araya getiren, Türkiye’nin en önemli sanat olaylarından Contemporary İstanbul’da Ferda Art Platform Seydi Murat Koç solo sergisi ile yer alacak. Ferda Dedeoğlu fuarına ilişkin olarak Ferda Art Platform’un açılışımızı Contemporary İstanbul gibi değerli bir fuarda yapabilmenin gurur verici olduğunu belirtiyor ve fuara Seydi Murat Koç’un “İnsanlar Alemi” serisinden ilk defa görülecek işleri ile katılacaklarını, ekliyor. FAP, Contemporary İstanbul’un gerçekleşeceği Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 12-15 Eylül arasında Booth B1-406’da ziyaret edilebilir.
Artweeks@Akaretler’de farklı nesillerden 15 isim ile yer alıyor
Ferda Art Platform 3 Eylül Salı günü başlayacak ve üç hafta boyunca yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini Akaretler Sıraevler’de ağırlayacak olan Artweeks@Akaretler’de de yerini alıyor. Ferda Art Platform karmasında, 25 no’lu binada; Ahmet Duru, Gizem Çeşmeci, Gülcan Şenyuvalı, Güler Güçlü, Horasan, May Parlar, Murat Germen, Seçil Erel, Seydi Murat Koç, Şahin Paksoy, Tulu Bayar, Kadriye İnal, Fatma Melek Atik, Furkan Payas, Mehmet İçöz gibi farklı nesillerden ve farklı disiplinlerden 15 isme ait 33 eseri izlemek mümkün olacak.
“Merkez Kayıyor” Melike Bayık küratörlüğünde ilk karma sergi
Galeri yeni sezonun açılması ile birlikte 06 Eylül – 09 Ekim arasında, genç neslin önde gelen isimlerinden Melike Bayık küratörlüğünde “Merkez Kayıyor” başlığı ile ilk karma sergisini gerçekleştirecek. Küratör Melike Bayık sergiye ilişkin: “Merkez – periferi ilişkisinde sanat merkezlerinin değişimi, insanın hayatındaki dönüşümler ve sanat ile kurduğu paralel varoluşlar, görünürlük – görünmezlik, varlık – yokluk, sanat ve hayat dinamikleri içinde keskin kültürel çarpışmaları ele alan alternatif sanat rotaları ile ortaya çıkma, varlık gösterme, sorgulama hali” açıklamasını yapıyor. Sergiye katılan sanatçılar: Tulu Bayar, Cins, Gizem Çeşmeci, Ahmet Duru, Murat Germen, Şifa Girinci, Güler Güçlü, Horasan, Seydi Murat Koç, Gülcan Şenyuvalı, May Parlar. Sergi 06 Eylül – 09 Ekim, saat 10:30- 19:00 arasında Taşlı Çeşme Sok, Yalı Apt, No:1/1, 34744 Kadıköy/İstanbul adresinde ziyaret edilebilir.
Güçlü sanatçı kadrosundan heyecan verici sanat takvimi
CI 19 ve “Merkez Kayıyor” karma sergisi ardından FAP’ta sanat izleyicisini dikkat çekici bir maraton bekliyor. FAP, Murat Germen, Mustafa Horasan, Seydi Murat Koç, Seçil Erel, Şahin Paksoy, Tulu Bayar, Güler Güçlü, Gizem Çeşmeci, May Parlar, Gülcan Şenyuvalı ve Ahmet Duru gibi sanatın önemli temsilcilerinin sergilerine ev sahipliği yapacak.
Ferda Art Platform hakkında
Ferda Art Platform İstanbul’da çağdaş sanat ortamını Nişantaşı, Beyoğlu, Karaköy üçgeninin dışında bir merkeze, Anadolu Yakasına sıçratmak ve burada yeni bir odak oluşturabilmek amacı ile 2019 yılında, Ferda Dedeoğlu tarafından Kadıköy Suadiye’de kurulmuştur. Platform genç sanatçıları desteklemeyi, Türkiye’de yetişen genç sanatçıları yurt dışı sanat platformlarına taşımayı ve yükseliş dönemindeki Türkiye çağdaş sanatının uluslararası düzeyde tanıtılmasına katkı sağlamayı amaçlar.
Ferda Art Platform, edebiyattan, sinemaya, tiyatroya, müziğe ve mimariye kadar farklı disiplinlerden sanatçıların ve sanatseverlerin bir araya gelmesi için alan oluşturur. Bu amaçla seminerler, workshoplar ve buluşmalar düzenler. ferdaartplatform.com
Adres: Bostancı Mah. Taşlı Çeşme Sok, Yalı Apt No:1/1, 34744 Kadıköy/İstanbul
Ferda Dedeoğlu hakkında
Yüksek Mimar Ferda Dedeoğlu uzun yıllar akademisyen olarak hem de özel sektörde kendi mimarlık ofisinde çalışmıştır. Ancak 2019 yılında sanat merakının ağır basması ile mimari çalışmalarından uzaklaşarak Ferda Art Platform’u kurmuş ve platformun direktörü olarak sanat için çalışmalar üretmeye başlamıştır.
Seydi Murat Koç hakkında
1981 yılında Akşehir’de doğdu. 1998 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Resim Ana sanat dalından 2002 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bugüne kadar 15 kişisel sergi gerçekleştirdi ve 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası karma sergide yer aldı. RH+sanat Dergisi “2005 Yılı Genç Ressamı”, 2010 yılı 70. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Başarı Ödülü gibi ödülleri içeren 18 ödüle layık görüldü. The Sovereign Middle East and North Africa Art Prize (MENA Prize)’da short-list finalisti olarak yer aldı. Halen Doğuş Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Seydi Murat Koç, çalışmalarını İstanbul-Moda’da bulunan özel atölyesinde sürdürmektedir.
Melike Bayık hakkında
İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1991 yılında Antalya’da doğdu. “Pardon, Kaçıncı Kat?”, “Olmadı Kaçarız” ve “Melior Mundus/ Ne İyi Dünya” sergilerinin eş küratörlüğünü, adas.ist’te “standart”, Londra Turkish Trade Center’da “TRY IT” sergilerinin küratörlüğünü yaptı. 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Yönetimi Yüksek Lisans Programı’na girdi. 2017 yılı Ocak ayı itibariyle Sanat Yönetimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. 2016 Güz döneminden bu yana İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Tasarım ve Mimari Restorasyon Bölümleri’nde Sanat ve Tasarım Kuramları, Sanat Tarihi, Müzecilik derslerini vermektedir. 2019 yılından beri AICA Türkiye üyesidir. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda sanat yazıları yazmakta ve küratöryel projelerini sürdürmektedir.