”Sanatla iç içe büyüyen bir toplum olamadık…”
Ankara Stilllife Galeri’de 15-25 Nisan ‘da gerçekleşecek sergileri üzerine İkbal Özpınar ve Hazal Aksoy ile “Sıra Dışı Algılar” Sergisi üzerine söyleştik.
İkbal Özpınar
1990 yılında Denizli’de doğdu.2008 yılında Hakkı Dereköylü, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. Yine aynı yıl Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Cam Bölümü’nü kazandı ve 2013 yılında mezun oldu. Bu süre içinde ulusal ve uluslararası sergilere ve organizasyonlara katıldı.
Hazal Aksoy
1989 yılında İskenderun’da doğdu.2013 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü lisans eğitimini başarıyla tamamladı.2012 yılında kurdukları ON6 Genç Sanatçı İnsiyatifi oluşumu ile birçok sanatsal faliyetlerde yer aldı.Yurtiçi ve Yurtdışında birçok sergiye katıldı.2015 yılında New York’ta ingilizce eğitimini ve Downtown Magazine NYC’da stajını tamamladı.2016 yılında İstanbul’da sanat yönetmeni olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Bizlere sanata nasıl başladığınızdan ve sanata bakış acınızdan bahseder misiniz? Kısaca sizleri tanıyalım?
İ.Ö: Sanatla tanışmam çok küçük yaşlarda başladı. Kendimi bildim bileli sürekli çizim yapardım, resim defterim her zaman yanımda olurdu. Ortaokul döneminde ailemin ve resim öğretmenimin de desteğiyle güzel sanatlar lisesi sınavlarına girdim ve 2004 yılında Denizli Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümünde sanat eğitimim başlamış oldu.2008 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Cam Bölümünde eğitimime devam ettim. Lise ve üniversitede aldığım sanat eğitiminin sanata bakış acımı belirlediğini söyleyebilirim. Bana göre sanat; bir kişiliktir, her sanatçı eserlerinde kendini, gördüklerini ya da görmek istediklerini yansıtır. Ülkemizde cam sanatı çok yeni bir alan. Amacım mümkün olduğunca cam sanatını tanıtmak.
H.A: Sanatla tanışmam küçük yaşlarda başladı ve hayal dünyamın daha da gelişmesinin ardından bu alanda eğitim alma kararı aldım.Ailemin desteğide bu konuda beni daha da cesaretlendirdi.2008 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü kazanmamla sanat eğitimime başladım.Üniversite hayatım, birçok değerli hocayla bir arada sanatın farklı oluşumlarını algılamamı sağladı. Sanata olan bakış açımı herzaman daha da genişletmeye çalışıyorum.
İzleyicilerin gözlemleri sizin için önemli midir? Eserlerinizde kendinizi yansıtma kaygısı taşıyor musunuz?
İ.Ö: İzleyiciden aldığım her türlü yorum kendimi geliştirebilmem için çok önemli. Sonuçta farklı bir bakış açısıyla karşı karşıya kalıyorum ve bu sayede öz eleştiri yapabiliyorum. Daha öncede söylediğim gibi bana göre sanat; bir kişiliktir. Eserlerimde tamamen düşüncelerimin ve yaşadıklarımın etkisini yansıttığımı düşünüyorum.
H.A: İzleyicilerin gözlemleri ve yorumları benim için her zaman önemlidir.Eleştirileri ve yorumları önemsediğim kadar ilerleyebilecegimi düşünüyorum.Her bakış açısı benim için büyük önem taşıyor.Eserlerimde kendimi yansıtma kaygısı yerine, kendimi doğru aktarabilme kaygısı taşıyorum.İnsanoğlunun toplumsal değişimler sebebiyle,kişisel ve ruhsal çatışmalarını,bu karmaşaya sebep olan nedenleri ve kendini geliştirmek amacıyla sorguladığı davranışlarını,eserlerime aktarma çabasındayım.Bu hislerimi tam olarak esere aktarabildiğimde, ancak ozaman benim açımdan eser tamamlanma sürecine girebiliyor.
Ülkemizde genç sanatçılara olan bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İ.Ö: Toplumumuzun büyük bir kesimi sanatın hem insanlar hem de bir ülke için ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Sanatla iç içe büyüyen bir toplum olamadık. Bu yüzden sanata gereken değer verilmiyor. Genç sanatçıların eserlerini satarak hayatlarını kazanabilecekleri bir ortam yok ülkemizde. Durum böyleyken cam gibi yeni bir sanatın kendine yer bulması çok zor. Genç sanatçılar olarak daha fazla desteğe ihtiyacımız var diyebilirim.
H.A: Ülkemizdeki genç sanatçılara olan özverinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yeni nesil genç sanatçıları, ne kadar fazla destekleyebilirsek ülkemizdeki sanat anlayışınında aynı orantıda gelişebilecegine inanıyorum.Günümüzde sanata ve sanatçıya hala yeterli değerin verildiğini düşünmüyorum.Bizler sanat yolunda, ciddi zorluklarla karşılaşıyoruz. Sanata ve sanatçıya verilen değer ileri ki nesilleredeki sanat bilincini oluşturacaktır.Ülkemizin daha fazla gelişebilmesi adına bilime ve sanatın her dalına katkıda bulunulması gerektiği kanaatindeyim.
Bizlere yaratıcı sürecinizin nasıl geliştiğinden bahseder misiniz?
İ.Ö: Cam tanışınca vazgeçemeyeceğiniz ama çalışırken birçok zorluğu göz önünde bulundurmanız gereken bir malzeme. Bu yüzden eskiz sürecinde bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bazen kullanacağınız tekniğe, bazen de çizdiğiniz projeye göre değişiklik yapmanız gerekiyor. Çalışma sürecimde daha çok doğadan ve güncel olaylardan etkileniyorum. Üzerinde çalıştığım organik dokularla ve farklı malzemelerle birlikte camın geçirgenliğini, kırılgan yapısını ve yansıtıcı özelliğini kullanmayı seviyorum.
H.A: Yaratıcı sürecimi, geliştirme çabam her geçen gün devam ediyor.Bu süreçte tekniksel ve deneysel denemeler yapıyor ayrıca fikir ve yaratıcı sürecimi geliştirmek adına,bilgi dağarcığımı ve sanat tarihi bilgimi genişletmeye çalışıyorum.Yaratıcı süreç benim için sancılı bir süreç.Hissettiklerimi ve yaşamdan algıladığım birçok konuyu eserlerime yansıtmaktayım.Eserlerimde genel olarak İnsanların, kişisel ve ruhsal çatışmalarını ve bu karmaşaya sebep olan nedenleri resimsel bir dille aktarabilme çabasındayım. Kadın bedeninin yalın hali,düşüncelerimi ve hissettiklerimi en saf haliyle aktarmama yardımcı olmuştur.Kişisel ve ruhsal oluşumları, dışa vurarak bedenlere yansıtmaktayım.
Bu sergide iki farklı sanat anlayışını bir araya getirdiniz bu konuyla ilgili görüşleriniz nelerdir?
Sergide iki farklı disiplinin bir arada olması izleyicilere farklı algıları, birlikte hissedebilme imkanı sağlayacaktır. Bu sergide cam sanatı ve resim sanatının bir aradaki uyumunun izleyicilere farklı deneyimler yaşatacağı inancındayız.
Son olarak sergi hakkında söylemek istedikleriniz nelerdir?
Bu sergiyi gerçekleştirme kararını Azamat Kuliev danışmanlığında aldık. İleride bu serginin devamının olacağını düşünüyoruz. ‘Sıra Dışı Algılar’ sergimiz 15- 25 Nisan 2016 tarihleri arasında Stilllife Sanat Galerisinde olacaktır. Cam ve resim sanatının birleşimiyle farklı algıları bir araya getiren sergimize tüm sanatseverleri bekliyoruz.