Cümleden öteye bir şehir vardı Mayıs Programları
SALT Ulus’taki Cümleden öteye bir şehir vardı sergisi paralelinde hazırlanan programlar herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.
12 Mayıs Perşembe, 18.30
Melis Golar ve Mert Acar ile Eleştirel Sergi Turu
15 Mayıs Pazar, 13.30
Funda Şenol Cantek ve Turan Tanyer ile Ulus Turu: “Kenti Okumak”
21 Mayıs Cumartesi, 14.30
Akın Atauz Konuşması
28 Mayıs Cumartesi, 16.00
Oğuz Karakütük ile Eleştirel Sergi Turu
Melis Golar ve Mert Acar ile Eleştirel Sergi Turu:
Cümleden öteye bir şehir vardı
12 Mayıs, 18.30
SALT Ulus
Küratör Melis Golar ve sanatçı Mert Acar tarafından verilecek eleştirel turda, Cümleden öteye bir şehir vardı sergisi kapsamındaki işler, kent insanının bireysel ve kolektif algısı bağlamında incelenecek. Kentin deneyimlenmesi ve sanat üretimi arasındaki bağ, yerel ve yabancı, görsel tüketim, bir aradalık ve kayıtsızlık gibi kavramlar çerçevesinde yorumlanacak.
Tur dili Türkçe’dir; katılım 15 kişiyle sınırlıdır.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için:
0312 324 3024
Melis Golar yüksek lisans eğitimini Maastricht Üniversitesi Sanat ve Miras Politikası, Eğitimi ve Yönetimi programında tamamladı. Ankara’daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin açılış sürecinde kurumsal, editöryel ve medya ilişkileri kurulumunda görev aldı ve geçici sergileri yönetti.
Mert Acar Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü’nde araştırma görevlisi. Aynı üniversiteye bağlı Güzel Sanatlar Enstitüsü
Resim Anasanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Fotoğraf odaklı çalışmalarını Ankara’da sürdüren Acar’ın ilk kişisel sergisi Placeholder (2016), Melis Golar küratörlüğünde, ODTÜ Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlendi.
Funda Şenol Cantek ve Turan Tanyer ile Ulus Turu:
“Kenti Okumak”
15 Mayıs, 13.30
“Kenti Okumak”, SALT Ulus’un da içinde bulunduğu bölgenin kültürel, tarihî ve politik dokusunun izini sürer. Her katılımcının, kendi inşa ettiği sınır çizgilerini keşfetmesi amacıyla kişisel topografyaları tartışmaya açar.
Tur iki bölümden oluşur. SALT Ulus’taki ilk etkinlik, akademisyen Funda Şenol Cantek ile şehirdeki hareketliliği belirleyen unsurlar ve mekânsal haritaları çizen duyguları araştırmak üzere bir hazırlık çalışmasıdır. Bu etkinlikte, kent mekânının, tarihi ve toplumsal kültürü anlamak için bir kılavuz olduğu iddiasından yola çıkarak kenti okuma ve tanıma teknikleri irdelenecek.
İkinci etkinlikte ise, katılımcılar belirlenen güzergâhta, ilk etkinlikte aktarılan bilgiler doğrultusunda mekânı analiz etmeye davet edilecek. Turan Tanyer rehberliğinde gerçekleştirilecek bu etkinlikte, güzergâhtaki bina, sokak, cadde, anıt ve heykeller ile geçmişte orada yaşamış insanların, alışveriş ve rekreasyon alanlarının hikâyeleri ve sembolik değerleri anlatılacak.
Tur güzergâhı Ulus Meydanı’nda Zafer Anıtı’ndan başlayarak Anafartalar Caddesi boyunca ve civarındaki ara sokaklarda devam edecek. Tur sonunda, güzergâh üzerindeki tarihî bir lokantada yemek seçeneği isteğe bağlıdır.
Bu tur, Cümleden öteye bir şehir vardı sergisi paralelinde gerçekleştirilmektedir. Katılımcıların fotoğraf makinelerini yanlarında getirmeleri önerilmektedir. Tur dili Türkçe’dir; katılım altı kişiyle sınırlıdır.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için:
0312 324 3024
Funda Şenol Cantek Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi ve AÜ’ye bağlı Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KASAUM) müdür yardımcısıdır. Doktora tezi “Yaban”lar ve Yerliler: Başkent Olma Sürecinde Ankara (İstanbul: İletişim, 2003) adıyla kitaplaştırılan Cantek’in, Ankara üzerine Cumhuriyet’in Ütopyası: Ankara (Ankara Üniversitesi Yayınevi, 2012) ve Sanki Viran Ankara (İstanbul: İletişim, 2006) adlı iki derleme kitabı bulunmaktadır.
Turan Tanyer kamu kurumu emeklisi, avukat ve yazar. Ankara Radyosu’nda Ankara’nın geçmişiyle ilgili 100’den fazla program yaptı. Başkentin tarihi ve köklü eğitim kurumları üzerine Taş Mektep (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2005); Cumhuriyet Dönemi Ankara’sının Sosyal Hayatından Sahneler (Ankara: Vehbi Koç Vakfı, 2006); Ankara’nın Köklü Çınarı: Atatürk Lisesi 1886-2007 (Ankara: Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Yayınları, 2007); Cumhuriyet’in Meşalesi: TED Ankara Koleji (Ankara: TED Ankara Koleji Vakfı Yayınları, 2011) ve Ankara 1930-1960 (Ankara: Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Yayını, 2014) kitapları yayımlandı.
Bankalar Caddesi, Ulus, Ankara, 1933 (fotoğrafçısı bilinmiyor)
Turan Tanyer Arşivi
Konuşma: Akın Atauz
Palimpsest
21 Mayıs, 14.30
SALT Ulus
Akın Atauz, Ankara özelinde kentlerdeki çok katmanlı yapıya odaklanarak arkeolojik, tarihî veya daha yakın zamanlı olan ve birbiri üzerine binen bu katmanları kentlerin ortak bir niteliği olarak inceleyecek. Mekânsal değişimlere verilen anlam kadar ilgili değerler sisteminin de değiştiğini belirten Atauz, kentsel değişimler temelinde, önyargısız bir bakışla kent ve geleceğini yorumlayacak.
Bu konuşma, Cümleden öteye bir şehir vardı sergisi paralelinde gerçekleştirilmektedir. Konuşma dili Türkçe’dir.
Akın Atauz sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve uluslararası kuruluşların projelerinde çalıştı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde kent üzerine ders veriyor ve Solfasol gazetesinde başkentin yerel sorunları hakkında yazıyor.
Cümleden öteye bir şehir vardı, SALT Ulus
Oğuz Karakütük ile Eleştirel Sergi Turu:
Cümleden öteye bir şehir vardı
28 Mayıs, 16.00
SALT Ulus
Fotoğraf sanatçısı Oğuz Karakütük tarafından verilecek eleştirel turda, Cümleden öteye bir şehir vardı sergisi kapsamındaki işler “ifade etme”nin ihtimalleri bağlamında incelenecek. Bu işlerin edebî metinlerle ilişkisi ve yarattığı çağrışımlar tartışmaya açılacak.
Tur dili Türkçe’dir; katılım 15 kişiyle sınırlıdır.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için:
0312 324 3024
Oğuz Karakütük kurucularından olduğu Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi’nde teknik ve içerik bakımından fotoğrafın biçimlenişi üzerine dersler veriyor. Delta adlı serisi, son olarak Habitat sergisinde (İstanbul Modern, 2015-2016) yer aldı.