Uluslararası çağdaş sanatı Sinop’a taşıyan Sinopale – Uluslararası Sinop Bienali, iki yılda bir uluslararası katılımla düzenlenerek çağdaş sanatı Sinop’a taşıyor. Bu yıl 10. yılını kutlayan Sinopale – Uluslararası Sinop Bienali, yerel kalkınmada sivil toplumun kültür ve sanat temelli diyalog geliştirmek amacıyla “paylaşıma dayalı bir sanat üretimi” modelinde bir araya gelmesini sağlayan uluslararası bir proje olarak Sinop’un kent kültürü gelişimine önemli katkılar sağlıyor.
06 Ağustos – 07 Eylül tarihleri arasında “Transposition/Aktarım” kavramı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan Sinopale’6- Uluslararası Sinop Bienali, Avrupa Kültür Derneği organziasyonuyla Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Sinop Belediyesi işbirliği ile hayata geçiriliyor. Sinop’ta Eski Buzhane Binası, Sinop Hal Buluşma Merkezi Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi, Mimarlar Odası Sinop Şubesi Binası, Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Eski Cam Fabrikası, dükkanlar ve halka açık alanlarda düzenlenecek Bienalin küratörlüğünü
T. Melih Görgün, Nike Baetzner ve Jonatan Habib Engqvist üstleniyor. Bienal kapsamında sergiler, workshoplar, seminer ve söyleşiler, performans ve film gösterileri yer alacak.
Sinop halkı seyirci değil katılımcı
Bienalin küratörlerinden T. Melih Görgün, Sinopale’6’nın kavramsal yaklaşımı hakkında şunları söylüyor: “2016 yazı Sinop’ta, karşı duruşların, sivil toplum inisiyatifleri ve yerel hareketlerin birbirleriyle uyumunu, ekolojik aktivizmin ve geleneksel olmayan politikaların çeşitli formlarını araştıran; paylaşımcı sanatsal süreçleri, ortaklıkları ve farklılıkları bir araya getiren bir yaz olacak. Sinopale kapsamında davet edilen sanatçılar mekana bağlı çalışmalar gerçekleştirirken, Sinoplularla birlikte yatay bir işbirliği içinde çalışarak estetik, sosyal ve politik uygulama alanları yaratacaklar. Sinopale 6, “Transposition/ Aktarım” kavramı etrafında şekilleniyor. “Transposition/Aktarım” çeşitli anlamlara sahip bir kelime; hepsi de değerler arasında bir durumu ifade ediyor. Arada kalmış boşluklarla oynayarak, ilerlemeye ve aktarımlara, hareket ve görselleştirme bağlamında kavramsal bir alan yaratmaya olanak sağlayacak.”
Kültürler arası paylaşım ve aktarım
Sinopale’6 küratörleri Nike Baetzner ve Jonatan Habib Enqvist ise, bienalde yer alan sanat etkinliklerinin amacı ve yaklaşamı hakkında şunları söylüyorlar: “Sinopale 6, ilişkisel bağlantısallıklarla birleşimsel alanlar yaratmak adına, maddi ve kültürel hafızanın tarihinde yer alan görüşmelere ve buluşmalara temas ediyor. Sinopale, farklı formlarda çok sayıda etkinlikten meydana gelen, merkezin dışında yer alan genç bir çağdaş sanat bienali. Sinopale’yi uzun vadeli, sürdürülebilir mikro-politik ve gönüllü çabalar üzerine kuran Avrupa Kültür Derneği, sanatçı seçimini ve programı uluslararası küratörlerle sıkı bir işbirliği içinde gerçekleştiriyor. Çapraz kültürel değişimlerle yerel bağlam arasında bir format oluşturabilmek adına, sergilemeye, etkinliklere ve etinliklerin tematik ve gelişigüzel yönüne pragmatik ve pratik müşterek bir anlayışla yaklaşıyor.”
Uluslararası sanatçı katılımı
Sinopale’6’ya katkı sağlayan sanatçılar arasında Ayşe Erkmen , Cevdet Erek, Anne Baumann, Sophie Baumgaertner, Nina Naussed, Aylin Çakıner, Bernhard Cella, Canan Dağdelen, Philippe van Eetvelt, Wilhelm Frederking, Mürteza Fidan, Ulrike Grossarth, Frank Hagen, Petrit Halilaj, İpek Hamzaoğlu, Murat Haschu, Kristina Heinrichs, Nil İlkbaşaran, Maria Lantz, Anne Knoedler, Johannes Foetsch, Elisabeth Oertel, Effy Zeniou, Kaupo Holmberg, Ulrike Mohr, Raluca Popa, Julian Rosefeldt, Bella Rune, Roland Stratmann, Ginan Seidl, Yalda Afsah, Esther Suarez Ruiz, Youssef Tabti ve Volkan Kızıltunç, yer alıyor.
Sinopale’6 ya bir cok uluslararası, ulusal ve yerel kurum ve kuruluşlar da katkı sağlıyor.
www.sinopale.org