Ankara Uluslararası Film Festivali, bol sürprizli programı, ünlü konuklarıyla 28 Nisan-08 Mayıs tarihleri arasında 27’inci kez sinemaseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Halkbank’ın ana sponsorluğunda düzenlenen, medya sponsorları arasında Gazete Solfasol’ün de yer aldığı Festival’de, Türkiye ve dünya sinemasının en yeni ve seçkin örneklerinin yanısıra sinema tarihine damga vuran filmler de gösterilecek. 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak. Türkan Şoray, Beren Saat, Mehmet Aslantuğ, Erden Kıral, Hande Doğandemir’in aralarında bulunduğu birçok ünlü ve sinemaya emek vermiş ismin katılacağı törende, 2016 yılı Onur Ödülleri de sahiplerini bulacak. Festivalin bu yılki Onur Ödülleri yönetmen Tomris Giritlioğlu, Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kurucuları Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar ile ressam ve eğitmen Prof. Turan Erol’a takdim edilecek. Gece, Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars’ın sahne performansıyla renklenecek.
“En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü”, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun film şunlar: Ana Yurdu (Yön. Senem Tüzen), Çırak (Yön. Emre Konuk), Kalandar Soğuğu (Yön. Mustafa Kara), Melekleri Taşıyan Adam (Yön. Cansel Elçin), Memleket (Yön. Murat Saraçoğlu), Misafir (Yön. Mehmet Eryılmaz), Rüzgarın Hatıraları (Yön. Özcan Alper), Saklı (Yön. Selim Evci), Sarmaşık (Yön. Tolga Karaçelik), Toz Bezi (Yön. Ahu Öztürk). Ulusal Uzun Film Yarışma jürisinde bulunan isimler; Erden Kıral, Mehmet Aslantuğ, Şükran Esen. Ulusal Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları kapsamında “En İyi Kısa Film”e 5 bin, “En İyi Belgesel Film”e ise 10 bin lira para ödülü de verilecek.
Bu sene tür ayrımı olmaksızın tek bir kategori altında yarışacak 30 kısa film ise şunlar: 2 Kızgın Adam (Yön. Baran Gündüzalp), Altın Vuruş (Yön. Gökalp Gönen), Amansız Takip (Yön. Ahmet Kıran), Balık Havuzu (Yön. Ezgi Kaplan), Bir Hediye (Yön. Muhammed Seyyid Yıldız), Büst (Yön. Hakan Hücum), Cahide Devekuşu’nun Açık Evliliği (Yön. Ali Kemal Güven), Çay Fincanı (Yön. Elif Boyacıoğlu), Çevirmen (Yön. Emre Kayış), Circle (Yön. Özgür Can Alkan), Çocuk (Yön. Aytaç Uzun), Denize (Yön. Ufuk Çavuş), Dilemma (Yön. Burak Günaydın), Eksilmek (Yön. Seçkin Göksoy), Enkaz (Yön. Ezgi Büşra Çınar), Günah (Yön. Gülistan Acet), Yumurta (Yön. Muaz Güneş, Emrah Doğru), Hüvelbaki (Yön. Süleyman Arslan), Huzurevi (Yön. Ahmet Toklu), Kırıntı (Yön. Mert İnan, Cemre Yılmaz), Kuyu (Yön. Selman Nacar), Mucize Aynalar (Yön. Metehan Şereflioğlu), Oğul (Yön. Andaç Haznedaroğlu), Orman (Yön. Onur Saylak, Doğu Yaşar Akal), Rodi (Yön. Emre Sert, Gözde Yetişkin), Salı (Yön. Ziya Demirel), Savaş Bölgesi (Yön. Oğuzhan Kaya), Seyirci (Yön. Ayberk Olgay), Yoğurt (Yön. Tahsin Özmen), Zemheri, (Yön. Melih Özhan Dinçel).
Ulusal Kısa Film Yarışma jürisinde bulunan isimler; Nesimi Yetik, Sermet Yeşil, Hande Doğandemir, Nagehan Uskan, Mario Rizzi.
Bu seneki yarışmada bulunan 17 belgesel film ise şöyle: Ali Değil Ari Komutanım (Yön. Deniz Özden), Hatırlıyorum (Yön. Selim Yıldız), Daha Güzel Bir Hayat (Yön. Pınar Okan), Dokunuş (Yön. Ethem Özgüven), Uzak (Yön. Vahap Sarıaltın), Geride Kalan… ‘Mermanat’ (Yön. Zeynep Gülru Keçeciler), Gözyaşı Yolu (Yön. Engin Türkyılmaz), İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi (Yön. Eytan İpeker), Kameralı Çocuk (Yön. İbrahim Yeşilbaş), Kara Atlas (Yön. Umut Vedat), Kayıp Vatan (Yön. Aydın Kapancık), Kayıp Zamanlar (Yön. Faysal Soysal), Kinostajik (Yön. Resul Sakınmaz), O’nsuz (Yön. Ufuk Erden), Patronsuzlar (Yön. Sidar İnan Erçelik), Son Vardiya (Yön. Mert Cemal Pekşan), Vefa (Yön. Baran Vardar). Ulusal Belgesel Film Yarışma jürisinde ise Necati Sönmez, Mine Gencel Bek, Mihriban Sezen, Veton Nurkolları yer alıyor.
Ödüllerin sahiplerini bulacağı ve genç caz solisti Su İdil’in konseriyle renklenecek kapanış töreni 08 Mayıs’ta Akün Sahnesi’nde düzenlenecek.
“Uzaklarda Arama”ya Özel Gösterim
Senaryosu Onur Ünlü’ye, yapımcılığı Yağmur Ünal’a ait olan, Türkan Şoray’ın yönetmen koltuğunda olduğu “Uzaklarda Arama” filmine iki özel gösterim yapılacak. Büyülü Fener Sineması ile Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimler sonrasında Şoray, izleyenlerin sorularını da yanıtlayacak.
Dünya sinemasından birçok başarılı örnek bu seçkilerde…
“Bir Usta Bir Bakış” seçkisinde, Želimir Žilnik’in filmlerinin toplu gösterimi, yönetmenin düzenleyeceği panelle taçlanacak. Yönetmenin 1969 tarihli Rani Radovi (Erken Dönem Eserleri) ile 2015 tarihli son filmi Destinacija_Serbistan gösterilecek. “Dünya Festivallerinden” seçkisi, farklı coğrafyalardan sinemanın evrensel dilinde kesişen hikayelere izleyenleri tanık etmeye hazırlanıyor.
Türkiye’de İlk Kez Gösterilecek Filmler
IIsa, Sunset Song, Orizont, 25 April, Broke ve Life On The Border, Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Aşk 3D (Love 3D), Ansızın (Auf Einmal!), A Dragon Arrives!, Babai, seçki kapsamında yer alan filmlerden bazıları.
2015’ten bugüne geçen süreçte kaybettiğimiz yönetmenlerin filmlerinden oluşan “In Memoriam” seçkisiyle, Andrzej Zulawski, Albert Maysles, Başar Sabuncu, Ettero Scola, Manoel de Oliveira, Memduh Ün ve Jacques Rivette anılacak.
“Usta İşi” seçkisinde, Sedef Düğme (Yön. Patricio Guzmán), 11 Dakika (Yön. Jerzy Skolimowski), Yüce Sezar! (Yön. Ethan and Joel Coen) ve Francophonia (Yön. Aleksandr Sokurov).
British Council ve Shakespeare Lives’ın da destek verdiği “Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!” başlıklı bölümde ise 6 farklı ülkeden 6 Hamlet uyarlaması izlenebilecek. Bu özel seçkide filmleri yer alan yönetmenler şöyle; Claude Chabrol, Laurence Olivier, Aki Kaurismaki, Krsto Papić, Peter Kern ve Metin Erksan. “The Imitation Game” ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adayı olan Benedickt Cumberbatch’in, Londra’da Barbican’da sahnelediği Hamlet oyunundan görüntülerin özenle kurgulandığı ve tiyatroseverlerin bu performansı sinemada izleme şansı yakalayacağı özel gösterim ise seçkinin bir diğer dikkat çeken parçası.
Dünya sinemasına kısa bir bakış …
Uluslararası Busan Film Festivali’nin 27. AUFF için hazırladığı “Busan Seçkisi”, son yıllarda Güney Kore’de üretilen ödüllü ve başarılı kısa filmlerden oluşuyor. The Transfer Student (Yön. Park Ji-in), Shame Diary (Yön. Lee Eunjeong), Hpakant Jade Life (Yön. Lee Yong Chao), Nia’s Door (LAU Kek Huat), Three Wheels (Yön. NEANG Kavich Cambodia), Time to Die (WANG Tong China).
“Kısa Sınır Tanımaz”, canlandırma, deneysel ve kurmaca kategorilerinde üretilmiş ve önemli festivallerden ödül almış ulusal ve uluslararası yapımları yine bir araya getiriyor. Madam Black (Yön. Ivan Barge), Bathtub (Yön. Tim Ellrich), Partner (Yön. Antoine Giorgini), Le Repas Dominical (Yön. Céline Devaux), Bridging the Gap: Resilience | Mining Poems or Odes (Yön. Callum Rice), Seide (Yön. Elnura Osmonalieva), Besieged Bread (Yön. Soudade Kaadan).
Çocuk oyuncuların başrolde olduğu kısa filmlerden oluşan “Çocukluk Halleri” seçkisinde daha çok uluslararası yapımlar yer alacak. Bunlar arasından öne çıkan iki kısa ise, Alles Wird Gut (Yön. Patrick Vollrath) ve Play Dead (Yön. William Laboury).
Sinemacı Gençlerle Buluşma
“Buluşmalar”ın birincisi kapsamında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bulunan Öğrenci Sinema Toplulukları ile bir araya gelinecek. Programda öğrenciler kendi ürettikleri filmleri izleyip tartışacaklar.
Belgesel programı yine dopdolu…
“Sinema Sinemaya Bakıyor” seçkisinde yer alan belgeseller, Chantal Akerman, Alfred Hitchcock, Francois Truffaut ve Ingrid Bergman’ın sinema kariyerine farklı yönetmenlerin gözünden bakmamızı sağlayacak.“Dünyadan Belgeseller”, bölümünde Denizdeki Ateş (Yön. Gianfranco Rosi) ve Wolfgang Becker’in yeni filmi Ben ve Kaminski, Devrimin Öncüleri Kara Panterler (Yön. Stanley Nelson), Ayham Aḥmad’a dair Mülteci Kampının Orkestra Şefi (Yön. Amnah Omar), The Outsider (Yön. Mario Rizzi) gösterilecek.“Tanıklıklar” bölümünde, “Savaş ve Bakış” başlığı çerçevesinde Shooting vs. Shooting (Yön. Nikos Megrelis), Homeland: Iraq Year Zero (Yön. Abbas Fahdel), 9 Days (Yön. Issa Touma), This is Exile (Yön. Mani Yassir Benchelah) yer alacak. Nikos Megrelis ve Abbas Fahdel, kendi filmlerinden sonra tanıklıklarına dair izleyicilerle sohbet gerçekleştirecek.DokuFest, özel bir seçki ile Ankara Uluslararası Film Festivali programına önemli bir katkı sunacak. DokuFest koordinatörü Veton Nurkolları’nın sunumu ile seçkin belgeseller izleyici ile buluşturulacak. The Fuse: Or How I Burned Simon Bolivar (Yön. Igor Drljaca), Flotel Europa (Yön. Vladimir Tomic), The Other Side (Yön. Roberto Minervini), Michael.S., Re-collected (Yön. Steven Swirko), Blames and Flames (Yön. Mohammadreza Farzad) ve Not a Carwash (Yön. Gentian Koci).
Festivali okula dönüştüren FESTİLAB…
Bu yıl da alanlarında başarılı çalışmaları olan isimlerin yürüteceği çeşitli atölye çalışmaları ile Türkiye ve dünya sinemasından konukların katılacağı panel ve söyleşiler, FESTİLAB kapsamında gerçekleştirilecek. Filmlerle Ankara’yı Yürümek, Dinleme Atölyesi ve Ses Yürüyüşü, İnteraktif Belgesel, Yeni Bir Hikaye Anlatma Biçimi Olarak Sanal Gerçeklik & The Cube (Küp), Uzun Plan Çekim ve Kamera Hareketleri.
İki Yapımcı İki Atölye
Serkan Çakarer, yapımcılıkla ilgili yerleşik bilgi eksikliği ve algı yanlışlığını gidermek için “Yapımcı Ne Yapar?” atölyesi ile katılımcılarla buluşacak. Tomris Giritlioğlu ise Uyarlama Atölyesi katılımcılarıyla deneyimlerini paylaşacak, sinemayı besleyen bu önemli alanla ilgili ufuk açıcı bilgiler sunacak.
Festival’in vazgeçilmezi: Deneysel sinema ve video sanatı
Bu sene üç farklı deneysel seçki ve bir video sergisi yer alıyor. Bunlardan ilki olan “Gizli Sinema: Türkiye Deneysel Sinemasının Son On Yılı”, “60lı 70li Yıllar Alman Deneysel Sineması” seçkisi, “Kayıp ve Buluntu”. “Manzaranın Kaybı; Lukas Marxt” video sanat sergisi ise, Alman sanatçı Lukas Marxt’ın beş video işini bir araya getirecek.
Çocuklara özel…
Çin Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali seçkisinden Happy Little Submarine 3, I Sawn ve My Avatar Horse adlı filmler gösterilecek. Stop Motion Atölyesi kapsamında heykel sanatçısı Aykut Öz, sığınmacı çocukların basit tekniklerle kendi çizgi filmlerini yapabilmelerine yardımcı olacak.
Askıda Bilet Var!
Türk Eğitim Derneği (TED)’in tescilli sosyal sorumluluk projesi “Askıda Bilet Var”, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da daha çok izleyicinin festivalle buluşmasını sağlayacak. TED’in katkılarıyla askıya çıkarılan biletler, fırsat eşitliği yaratarak, festivalin farklı gelir gruplarına ulaşımını arttırmayı hedefliyor.
www.filmfestankara.org.tr