Yürüyen Köşk’ün Bahçıvanı:
-Paşam, izninizle Köşk’e hasar veren büyük dalı kesmek istiyorum?
Atatürk’ün tarihe geçen cevabı:
-Hayır. Dal kalacak, Köşk gidecek!
“Yürüyen Köşk bestesi yapma fikrini bana veren kadim dostum Metin Erdoğan’ın “Dört Efsane Çevreci” kitabına ön söz yazmak benim için bir onurdur.” Fazıl Say
“Metin Erdoğan’ın “Dört Efsane Çevreci” kitabını yayın öncesi okuyunca dört kez “çevreciyim” diye haykırdım.” Prof. Dr. Şadan Gökovalı
Fazıl Say, Metin Erdoğan’ın “Dört Efsane Çevreci” kitabının önsözünde şöyle diyor;
“Sevgili Metin Erdoğan’ı neredeyse çeyrek asırdır tanırım.
Dış temsilciklerimizde, Almanya’nın Köln, Karlsruhe ve Berlin Başkonsolosluklarında, daha sonra başka görevlerde çok değerli hizmetler vermişti. O yıllarda ben çok genç bir sanatçıydım ve Almanya’da konserlere gelir giderdim. Dostluğumuz da o yıllarda başladı.
Herkesin bildiği üzere, kendisi bir “Yürüyen Köşk” gönüllüsü…
Yaklaşık beş yıl kadar önce, “Yürüyen Köşk” üzerine bir eser bestelemem gerektiği fikrini ortaya attı. Güçlü bir hikayesi olan “Yürüyen Köşk”ün bestelenmesi çok iyi bir fikirdi. 2017’de bu düşünce gerçekleşti ve ben eseri besteledim.
“Yürüyen Köşk”; doğa sevgisini, doğayı korumayı, doğadaki canlıların yaşama hakkının insanla eşit olduğunu ve hepimizin birbirimize can verdiğini en iyi şekilde anlatan bir eserdir. Atatürk’ün, Yalova Millet Çiftliği’ndeki evinin çatısına değen bir çınar dalının kesilmemesi için, evin kaydırılmasını istemesinin hikayesidir.
Atatürk’ün düşünsel dünyasını, onun insan ve doğa sevgisini irdeleyen, bir devlet adamının doğaya gösterdiği hassasiyeti çarpıcı bir biçimde yansıtan, önemli mesajı olan bir eserdir.
Bu eserin bestelenmesi fikrini bana veren ve “Yürüyen Köşk” ü insanlara anlatmak için ciddi bir emek sarf eden Metin Erdoğan’a teşekkür ediyorum.”
Dört Efsane Çevreci
Yazan: Metin Erdoğan
Yayınevi: Cenova Yayınları