İlk kez düzenlendiği 2013 yılından beri 112 filmi görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak sunan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 5. yılında Türkiye’nin diğer şehirlerini gezmeye başlıyor. Bu seneden itibaren Engelsiz Filmler Festivali olarak yoluna devam edecek festival, Ankaralıların yanısıra Eskişehir ve İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden oluşan film programı ile yan etkinliklerini görme, işitme engelli bireyler için erişilebilir bir formatta sunan ve tüm etkinliklerini erişilebilir mekanlarda gerçekleştiren Festival, Türkiye’nin diğer şehirlerindeki bireylere de ulaşarak kültürel hayata eşit katılımın yaygınlaşmasını sağlayacak.
34 Film Erişilebilir Olarak Seyircilerle Buluşuyor
Festival’de bu sene uzun, kısa ve belgesel toplam 34 film, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden” ve “Otizm Dostu Gösterim” tematik başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak. Festival’deki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek. Festival filmlerinin erişilebilirlik uygulamaları Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor.
Söyleşiler, Atölye Çalışmaları, Açılış Ve Ödül Törenleri De Erişilebilir
Engelsiz Filmler Festivali’ndeki gösterimler sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşiyor. Açılış ve Ödül Törenlerinde ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimleme yapılıyor.
Festival, Yenilikçi Arayışlarına Bir Yenisini Ekliyor: Sanal Gerçeklik Deneyimi
Engelsiz Filmler Festivali, geçtiğimiz senelerde Otizm Dostu Gösterim, erişebilir fotoğraf sergisi gibi etkinlikleri programına eklemişti. Festival bu sene yan etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. Festival’de seyirciler iki farklı proje sayesinde sanal gerçeklik ile tanışacaklar. Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl programında yer alan iki farklı projeyle seyircilerini sanal gerçeklikle tanışmaya çağırıyor.
Körlük Üzerine Notlar: Karanlığa Doğru
Körlük Üzerine Notlar: Karanlığa Doğru adlı ilk projede izleyiciler, 1983 yılından itibaren görme yetisini yavaş yavaş kaybeden yazar John Hull’un tuttuğu sesli günlükleri görsel-işitsel olarak deneyimleme fırsatı bulacaklar. Seyirciler bir sanal gözlük aracılığıyla John Hull’un görme yetisini yitirdiği süreçteki duyumsal ve psikolojik deneyimlerine ortak olacaklar. Körlük Üzerine Notlar adlı belgesel de Festival programında izlenebilecek. Körlük Üzerine Notlar: Karanlığa Doğru Sanal Gerçeklik Deneyimi, İstanbul’da 12-14 Mayıs tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu’da; Ankara’da ise 20-23 Mayıs tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde seyircilerle buluşacak.
Tekerlekli Sandalye Simülatörü
Kullanıcıların; tekerlekli sandalye kullanan kişilerin kent ortamında karşılaştığı engelleri deneyimlemesi için tasarlanmış olan Tekerlekli Sandalye Simülatörü, Festival seyircilerine bu sorunun yanıtını verecek. Bir sanal gerçeklik gözlüğüyle kullanılan simülatör, kullanıcıların tekerlekli sandalye kullanan kişilerin şehirde gezerken yaşadığı zorlukları anlamasını sağlayacak. Simülatör, 20-23 Mayıs tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde denenebilir.
Engelsiz Yarışma
Bu sene Mehmet Can Mertoğlu’nun Albüm, Kıvanç Sezer’in Babamın Kanatları, Reha Erdem’in Koca Dünya, Rıza Sönmez’in Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var ve Seren Yüce’nin Rüzgarda Salınan Nilüfer filmleri yer alıyor. Yönetmen ve senarist İlksen Başarır, sinema yazarı Mehmet Açar ve yazar, oyuncu Nazan Kesal’dan oluşan Engelsiz Yarışma jürisi, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini belirleyecek. Festival seyircileri ise yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesi ile de basılacak pusulalar ile oylayarak Seyirci Özel Ödülü‘nü belirleyecekler. Ödül Töreni, 23 Mayıs günü Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek.
Seyirciler, Festival boyunca gerçekleştirilecek söyleşilerde, filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle bir araya gelecekler. İşaret dili çevirmenleri eşliğinde yapılacak söyleşiler sırasında seyirciler film ekiplerine izledikleri filmlerle ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatı bulacaklar.
Türkiye Sineması
Türkiye sinemasının öne çıkan filmlerinden derlenen yarışma dışı Türkiye Sineması bölümünde bu sene Umut Vedat’ın Kara Atlas ve Ümit Köreken’in Mavi Bisiklet filmleri seyircilerle buluşacak.
Dünya Sineması
Bu bölümde bu sene Matt Ross’un Kaptan Fantastik, Asghar Farhadi’nin Satıcı ve Cesc Gay’in Truman filmleri yer alıyor.
Engel Tanımayan Filmler
Seçkide Çok Uzak, Çok Yakın, Doğal Düzensizlik ve Körlük Üzerine Notlar olmak üzere üç belgesel ve Anatole’un Küçük Tenceresi, Duy Beni, Duyu, Kör Vaysha, Luka’yı Tamir Etmek, Makropolis, O An, Sadece İki Dakika, Sözcüklerin Ötesinde olmak üzere dokuz kısa film seyircilerle buluşuyor.
Uzun Lafın Kısası
Büst, Kemik, Patates Olmasın, Siyah Çember, Tavşan Kanı, Yeryüzündesin. Bunun Bir Tedavisi Yok filmleri kısa film severlere yönelik Uzun Lafın Kısası bölümünde yer alıyor.
Sinema Tarihinden
Engelsiz Filmler Festivali’nin Türkiye ve dünya sinemasının klasiklerini görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak sunduğu Sinema Tarihinden bölümü, bu sene Cennet Sineması ve Sürü filmlerini ağırlıyor.
Çocuklar İçin
Festival’in küçük takipçileri ile buluşacak Çocuklar İçin seçkisi, bu sene de çocuklara farklı dünyaların kapılarını aralayarak, hem farklı gerçekliklere tanık etmelerini, hem de düşler kurmalarını sağlıyor. Gösterilecek filmler ise; Denizin Şarkısı, Hayalet Çocuk, Kabakçığın Hayatı, Robinson Crusoe.
Otizm Dostu Gösterim
Bu özel gösterim kapsamında Denizin Şarkısı Song of the Sea adlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler. Otizm Dostu Gösterim İstanbul’da 12 Mayıs saat 12:00’de Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu’da; Ankara’da ise 22 Mayıs saat 12:00‘de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Kahramanların Animasyonu Atölyesi
Engelsiz Filmler Festivali kapsamında gerçekleştirilecek Kahramanların Animasyonu Atölyesi‘nde, 9-12 yaş grubundan 12 işitme engelli çocuk, kendilerini betimledikleri karakterler tasarlayacak ve bu karakterlerle kısa birer animasyon film yapacaklar. Çocuklar, ‘‘Kahraman’’ olarak dahil oldukları atölye çalışmasında, sınırsız bir ifade biçimi olan canlandırma tekniğini deneyimlemiş olacaklar. Bir işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek atölyenin eğitmenliğini canlandırma sanatçısı Işık Dikmen yapacak.
Bakış Açısı Atölyesi
British Council işbirliği ile gerçekleştirilecek Bakış Açısı Atölyesi‘nde kameranın hareketi, kameranın dans ile uyumu başlıklarından ilhamla yola çıkılacak; dans, beden ve koreografik öğelerin, kamera aracılığı ile harekete bireysel ve yeni bir bakış açısı kazandırmasına odaklanılacak. Atölyenin eğitmeni dans ve performans sanatçısı, koreograf, yönetmen, sanat direktörü, hareket ve dans terapisti Tuğçe Tuna.
Bedene yeni bir algı ile yaklaşmayı, alışılagelmiş estetik yargılardan uzaklaşmayı amaçlayan ve engelli beden gibi ayrımcılık yaratan kavramları sorgulayan Farklı Bedenlerle Dans projesi dansçılarının da katılacağı atölye, beden odaklı gösteri sanatları ya da görsel sanatlar alanlarında deneyimi olan herkese açık ve ücretsiz olacak.
www.engelsizfestival.com