Ankaralı kavramsal sanatçı Erhan Us’un Bulgaristan, Japonya, Yunanistan ve ülkemizde sergilenmiş çalışmaları ile ilk kez sergilenecek eserlerinin yer aldığı Her Günkü Şeytanlar [Everyday Demons] sergisi, 2-8 Ekim tarihlerinde Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Sergi, Us’un; toplumun manipüle edilen gerçeklik algısı, başarı-başarısızlık kavramları, iş dünyasının vizyona getirdiği kısıtlamalar, sürükleyici trendler, kadının metalaştırılması, gündemsizleşme ve cehalet, iyilik-kötülük felsefesi, şekilcilik ve klişeler, kimliksizleşme, hırs, popüler kültür, bilinçsiz muhafazakarlaşma, siyasi tarih, sıkışmışlık ve duyguların meşrulaştırılma yöntemleri, hızlı tüketim ve teşhir, statü arayışı, içi boşalan kavramlar, inancın dogma yapısı, sivil toplum kuruluşları, vicdan ve nefret, monotonluk, yalan ve uyum, kısıtlanmış fikirler, ritüeller ve normlar, kadrolaşma ve etik, toplu körlükler, yönetimsel baskılar gibi konuları sistem eleştirileri biçiminde ele alan enstalasyonlarını [yerleştirme] içeriyor.
Rahmi M. Koç Müzesi [Ankara]; sanatçının AFSAD, Artsürem, Art Garage İstanbul, Pinelo İstanbul, Apodec Selanik, İklim Sanat Projesi, UPSD Genç Etkinlik 8, Tokyo Metropolitan Müzesi ve Design Festa Gallery, Varna City Art Gallery, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen eserleri ile ilk defa seyirci ile buluşacak çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
Us’un bu dönemki diğer sergileri ise GaleriBu Pavilion [İstanbul], The Hive Rome [İtalya], Kuzguncuk Art Project [İstanbul] ve Pinelo Art Days Miami [ABD]’de gerçekleşecek.
”Manifesto
İçinde bulunduğumuz sistemler mi vizyonumuzu köreltiyor, yoksa beynimizdeki sınırları kaldıramadığımızda onları kalkan olarak mı kullanıyoruz? Kalıplar görüyorum etrafıma baktığımda. Herkesin görüp geçtiği, nedensellikle bağdaştırmadan onayladığı, bahanelerle meşrulaştırdığı kalıplar, toplumsal çözülme. Statik geçmişimiz; gelenekleri toplumca taklit ederken, şekilciliğin yarattığı ölü ağırlığı ile ‘muasır’ medeniyet seviyesinden uzaklaşmanın mazeretleri…
Bakın ve görün ki; kimsenin dikkatini çekmeyen günlük olaylar, önlem alınması gereken sosyolojik olayların habercisidir.” Erhan Us
Erhan Us
Sanatçı ve yazar. 1987’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi THM’den mezun olduktan sonra, marketing üzerine yaptığı çalışmalara ve on bir sivil toplum başkanlığına istinaden ‘En İyi Dijital Ajans’ ödüllerine ve uluslararası onur nişanlarına layık görüldü. Us’un eserleri; birçok ülkede çeşitli sergilerde sanatseverlerle buluştu. A.D.1644 Marketing Group’un CEO’su olarak görevini sürdürmekte olup İstanbul Üniversitesi’nde Sosyoloji, Anadolu Üniversitesi’nde Felsefe çalışmalarına devam etmektedir. Dijital Prestij: Teknoloji, Sosyal Medya ve Marketing Üzerine kitabı 2018’de yayımlanan Us; AFSAD, Anadolu Görsel Sanatlar Derneği, SKAL Int. Roma ve Turizmin Geleceği Platformu üyesi.