!f günleri 12 Şubat’ta başlıyor!
İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde ve Mars Cinema Group ortaklığında yapılacak 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da, 26 Şubat-1 Mart 2015 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. !f İstanbul bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluştururken, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olacak, !f² ile de 34 şehir, 40 farklı noktaya film götürecek. 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak; 26 Şubat-01 Mart tarihlerinde de Ankara Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşecek.
Program için; http://www.ifistanbul.com
!f’i Tim Burton açıyor
Festivalin açılış filmi, “Beetlejuice/Beterböcek”, “Edward Scissorhands/Makas Eller”, “Corpse Bride/Ölü Gelin” gibi fantastik öyküleriyle tanıdığımız usta yönetmen Tim Burton’dan geliyor: “Big Eyes/Büyük Gözler”. Sanat tarihinin en sansasyonel olaylarından birine odaklanan film, 50’li yıllarda iri gözlü çocuk tablolarıyla meşhur olan Margaret Keane’in, eserlerini ve yeteneğini sahiplenmeye çalışan eşi Walter Keane’e karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Amy Adams ve Christopher Waltz’un başrolünde olduğu “Büyük Gözler”, eleştirmenlerce Burton’ın “‘Ed Wood’dan sonraki en kişisel filmi” ve “‘Big Fish’ten beri yaptığı en iyi film” yorumlarıyla karşılandı.
Digiturk Galaları: Yılın yıldızları ilk kez burada!
Digiturk Galaları bölümü, Toronto’dan Venedik’e, Cannes’dan Sundance’e, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş, yılın en çok beklenen filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturuyor.
!f İstanbul, bu yıl da Sundance’ten Venedik’e, Toronto’dan Cannes’a, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş filmlerin yanı sıra ödül sezonunun öne çıkan yapımlarının da Türkiye galalarına ev sahipliği yapıyor.
Ira Sachs’ın “Love is Strange/Aşk Başkadır”; Fransız yönetmen Mia Hansen-Løve’ın “Eden/Cennet”; kült yönetmen Kevin Smith’in “Tusk/Mors Dişi” ve 2003’te izlediğimiz “The Yes Men”den beri aktivizme yepyeni bir soluk getiren, yaptıkları çılgın eylemleriyle bugün bile tartışılan Yes Men grubunun son beş yılına tanıklık eden “The Yes Men Are Revolting/Yes Men İsyanda”, “Digiturk Galaları” bölümü filmlerinden sadece birkaçı. Bu bölümde ayrıca; yılın merakla beklenen filmlerinden “Birdman”, “The Tale Princess of Kaguya”, A Girl Walks Home Alone at Night ve “Look of Silence” da Türkiye galasını yapacak filmler arasında…
Alejandro González Iñárritu’nun merakla beklenen yeni harikası “Birdman”, Isao Takahata’nın 14 yıl aradan sonra çektiği ilk film olan “The Tale Princess of Kaguya/Prenses Kaguya’nın Masalı”; Joshua Oppenheimer’ın “Look of Silence/Sessizliğin Bakışı” ve Ana Lily Amirpour’un “A Girl Walks Home Alone at Night/Geceyarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız”, Digiturk Galalar’ının en çok konuşulacak filmlerinden…
Keş!f: Yılın ilham veren yönetmeni kim olacak?
“Keş!f” bölümünde, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Fransa, Hollanda, Irak, İsrail, Yunanistan, Türkiye ve Ukrayna’dan toplam 9 film yarışacak ve Keş!f jürisi, 2014’ün ilham veren yönetmenini seçecek. Sophie Hyde’ın “52 Tuesdays/52 Salı”, İsrailli Nadav Lapid’in “Kindergarten Teacher/Yuva Öğretmeni” ve Myroslav Slaboshpytskiy filmi “Tribe/Kabile” de bulunuyor. Keş!f bölümündeki filmler ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi tarafından değerlendirmeye alınacak ve Aslı Daldal, Esin Küçüktepepınar ve Metin Gönen’den oluşan jüri, seçecekleri bir filme SİYAD Ödülü’nü verecek.
Aşk&Başka Bi’ Dünya: Yılın en yaratıcı müdahalesi aranıyor!!f İstanbul’un geçen yıl başlattığı ve dünyadan aktivist filmlerin yarıştığı Aşk&Başka Bi’ Dünya Yarışması, filmleriyle yeni ve açık yollara, yöntemlere ve birlikteliklere işaret eden sinemacıları bir araya getiriyor.
Beyrut asıllı oyuncu Arsinée Khanjian, Marie Olesen ve yazar Pınar Selek’ten oluşan jüri, “yılın en yaratıcı müdahalesini” seçecek. Kamerayla dünyayı değiştirmeyi başarmış yönetmenleri İstanbul’da ağırlayacak Aşk & Başka Bi’Dünya’da ABD, Danimarka, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kolombiya, Norveç, Polonya, Rusya, Suriye ve Ukrayna’dan toplam 8 film yarışacak. Bu filmler arasında; Ossama Mohammed’in
“Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi” ve Jesse Moss filmi “The Overnighters/Gececiler” de bulunuyor.
Oyun: Oyuncaklı filmlerden hoşlananlar buraya
Beyazperdede oyun alanları yaratarak seyirciyi oynamaya davet eden “Oyun”, bu yıl da oyuncul belgeselleri, kaçık bilimkurguları, kült adayı ilk filmler, gerçeküstücü fantezileri bir araya getirerek !f’çilerin en çok ilgi gösterdiği bölümlerden birine dönüşüyor. Danimarka filmi “When Animals Dream/Hayvan Rüyası”; Bent Hamer’ın “1001 Grams/1001 Gram”; Dave Mckean’in “Luna”; Hayao Miyazaki’nin “The Kingdom of Dreams and Madness/Düşlerin ve Çılgınlığın Krallığı”, “Oyun” bölümü filmlerinden sadece bir kaçı.
Sanat Hayat İçindir!: Sanat mı hayattan doğar, hayat mı sanattan?
!f’in geçen yıl başlayan “Sanat Hayat İçindir!” bölümü sanat ve hayatın birbirine karıştığı etkileyici hikayeleri buluşturuyor. “Regarding Susan Sontag/Susan Sontag Hakkında”; “Life Itself/Hayatın Kendisi”; “Actress/Oyuncu”, “Sanat Hayat İçindir!” bölümünde izleyeceğimiz filmler arasında…
Aziz(e)ler, Şairler ve Meczuplar: Taşlar yerine oturuyor!
“Three Stones for Jean Genet/Jean Genet İçin Üç Taş”, “Burroughs: The Movie/Burroughs” ve “Will You Dance with Me?/Benimle Dans Eder Misin?”, bölüm filmlerinden sadece ikisi…
Özel Gösterimler: Gerçek mi, kurmaca mı?
Pedro Costa’nın “Kemikler” ve “Gençler Yürüyor”dan sonra Fontiainhas Üçlemesi’ni tamamladığı, “Horse Money/At Parası”, “Heaven Knows What/Cennetin Bildiği”.
!f kült: Sayat Nova!
“The Color of Pomegranates – Sayat Nova/Narın Rengi – Sayat Nova” konuk oluyor.
Karanlık & Köşeli: Koltuğunda zıplamak isteyenlere!
“Midnight Swim/Gece Yarısı Dalışı”; “Starry Eyes/Şeytanın Gözleri” ve “Alleluia/Aleluya” !f’in seyirciyi yerinden hoplatacak filmleri arasında…
Gökkuşağı: Sevmekten korkmayanlara!
!f İstanbul’un ilk yılından beri, sevmekten korkmayanların ve gökkuşağının altında hepimize yer var diyenlerin filmlerini buluşturduğu “Gökkuşağı” bölümünde gösterilecek filmlerden bir kaçı ise şöyle:
“Appropriate Behavior/Makûl Davranış”; “Sand Dollars/Kum Parası” ve “The Smell of Us/Bizdeki Koku”.
!f music: !f’in müzik festivali 4 yaşında!
!f music, bu yıl dördüncü yaşını kutluyor ve müziği sinemaya, sinemayı sahneye taşımaya, partileriyle de İstanbul gece hayatını hareketlendirmeye devam ediyor. Efsanevi müzik grubu Pulp’ın 2012’deki duygulu son konserini, grubun öyküsünün başladığı şehrin dokusuyla bir araya getiren “Pulp: Life, Death & Supermarkets/Pulp: Hayat, Ölüm ve Süpermarketler Üzerine Bir Film” ve Alice Cooper’ın iç dünyasını anlatan, sinemanın ilk belgesel operası “Super Duper Alice Cooper/Şahane Alice Cooper gösterilecek filmlerden sadece ikisi…
!f music partileri
1890’ın co-sponsorluğunda gerçekleşecek “Düne, bugüne, yarına!” vurgulu !f music partileri de heyecan uyandırıyor. 13 Şubat’ta !f İstanbul Açılış Partisi’ni Kloster’da yapacak olan !f music, bir !f klasiğine dönüşen “Gökkuşağı Partisi”ni de 21 Şubat gecesi Babylon ve Babylon Lounge’a taşıyacak. !f İstanbul Açılış Partisi‘nde, Berlin’in hip partisi CockTail d’Amore’nin yaratıcıları Discodromo geceyi ele geçirirken, ikili Ana Sahne’de yerini almadan önce Be Svendsen’in farklı enstrumanlar ile harmanladığı, hayranlık uyandıran canlı seti ile Doğukan İres’in ara sıcakları kanları kaynatacak. Kloster’ın her katında, farklı sahnelerde Havantepe, (((emre))) ve Özge & Ashkan’la birlikte techno’dan indie’ye, nu disco’dan house’un derinliklerine inecek, danstan başınız dönecek.
Yılın en merakla beklenen partisi Gökkuşağı ise, bu yıl Asmalımescit sokaklarını ele geçirecek. İtalyan ikili Hard Ton’a emanet olan Babylon gecesini Tufan Demir açacak, bir Gökkuşağı klasiği olarak DearHead kapatacak. Babylon Lounge’da ise kabin Zozo & m-IN ve Elif Tanribilir’e emanet!
Ev: Sınırlar olmadan Türkiye hikâyeleri
!f İstanbul Türkiye sinemasının son bir yılını mercek altına alan ve alternatif sesleri bir araya getiren bölümü “Ev” bu yıl sınırları kaldırıyor ve hem burdan hem de komşu ülkelerden Türkiye’ye dair hikâyeleri anlatan filmleri buluşturuyor.
Bölümün filmleri arasında; “Iranian/İranlı”; “Depo: Akıl Hastanesinde Hayat”; “Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi Belgeseli” “Validebağ Direnişi de bulunuyor.
!f²: !f İstanbul 34 şehir, 40 noktada aynı anda
Dünyada ilk kez !f İstanbul tarafından gerçekleştirilen ‘alternatif film dağıtım ve paylaşım’ projesi !f², bu yıl Erivan’dan Kudüs’e 40 farklı noktaya ulaşacak. !f², festivalin son üç günü olan 20-21-22 Şubat tarihlerinde İstanbul’da gösterilecek 6 film, İstanbul’la aynı anda 34 şehir, 40 noktada 15 bin kişiye aynı anda ulaşacak. Türkiye’de 29 şehrin yanı sıra Girne, Gümrü, Kudüs, Erivan ve Ramallah’ta gerçekleşecek !f² kapsamında bu yıl; “1001 Grams/1001 Gram”, “The Kindergarten Teacher/Yuva Öğretmeni”, “The Yes Men Are Revolting/Yes Men İsyanda”, “Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi”, “Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi” ve “Validebağ Direnişi” gösterilecek.
!f İstanbul etkinlikleri hareket katıyor
SALT Beyoğlu
Geçen yıl olduğu gibi festivalin önemli duraklarından SALT Beyoğlu film gösterimlerinden sohbetlere, sergilerden mutfak buluşmalarına, pek çok ücretsiz !f etkinliğine ev sahipliği yapacak.
ENSTALASYON: Bütün Mahalleli Duysun – Çiçek Kahraman
17 Şubat-1 Mart – Tüm gün – Ücretsiz
!f 2015 Küçük Müdahaleler / Small Interventions
GÖSTERİM&TARTIŞMA: Metalaşan Kentte Mücadele Olanakları
21 Şubat, Cumartesi / 15:30
Lamekan – Metalaşan Kentin Çöküşü
Yönetmen: İmre Azem
SOHBET: Savaş zamanında sinema yapmak: Suriye bize ne anlatıyor?
19 Şubat, Perşembe / 17.00-19.00
Katılımcılar: Simav Wiam Bedirxan, Ossama Mohammed (Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi), Ali Atassi, Ziad Homsi (Bizim Dehşet Dolu Ülkemiz / Our Terrible Country) Liwaa Yazji (Ruh İşgali / Haunted)
Moderator: Yassin Al-Haj Saleh
SALT Galata
Festivalin atölyelerine ve Yaşayan Kütüphane’ye ev sahipliği yapacak olan SALT Galata’da ise; Meltem Cumbul ile “Oyunculuk Atölyesi”, Zeynep Özbatur ile “Yaratıcı Yapım Atölyesi ve Pitching Platformu”, Zeyno Pekünlü ile “Found Footage Atölyesi” ile Yaşayan Kütüphane sizleri bekliyor.
Atölye: Zeyno Pekünlü ile Found Footage Atölyesi
16 Şubat, 22 Şubat 2015 – 12:00-16:00 – Ücretsiz
Atölye: Yaratıcı Yapım Atölyesi ve Pitching Platformu
19 Şubat 2015 – 10:00-18:00 – Ücretsiz
Atölye: İçinizde neler oluyor? Kimler Oynuyor? : Meltem Cumbul’la Oyunculuk Atölyesi
20-21-22 Şubat / 10.00-17.00 / 500 TL (Atölye gelirleri Oyuncular Sendikası’na aktarılacaktır)
Buluşma: Yaşayan Kütüphane
14-15 Şubat, 12:00 – 17:00 – Ücretsiz