Tam 45 yıldır İstanbullu sanatseverleri klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan, 3.000’e yakın gösteride 3,5 milyon seyirciyi ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “sıradışı” bir programla 29 Mayıs – 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşuyor.
45. İstanbul Müzik Festivali bu yıl “Sıradışı” temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar ve farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunuyor.
Festivalde Alışılmışın Dışında Mekânlarda Faklı Deneyimler
45.İstanbul Müzik Festivali, programında St. Petersburg Rus Oda Filamornisi, Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi seçkin topluluklardan Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Alina Pogostkina ve Mathias Goerne gibi usta solistlere ve genç kuşak sanatçılara, 600 aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 mekânında ağırlayacak.
Müzik Rotası Pusulasını Bu Yıl Yeniköy’e Çeviriyor
Geçen yılın yeniliklerinden Müzik Rotası, festival dinleyicilerini bu yıl Yeniköy’ün saklı güzelliklerini keşfetmeye davet ediyor. Festivalin ilk hafta sonu, 03 Haziran’da, iki seans olarak gerçekleştirilecek Müzik Rotası, Yeniköy’ün tarihi mekânlarında 20’ye yakın sanatçının katılımıyla düzenlenecek konserlerle dinleyenleri müzikal bir yolculuğa çıkaracak.
Kapalıçarşı’da “Sonsuz Aşk”
İstanbul Müzik Festivali bu yıl dinleyicileri Kapalıçarşı’nın 555 yıllık sokaklarında tınlayacak tasavvuf müziğinin eskiden yeniye en güzel örneklerini dinlemeye davet ediyor. 04 Haziran günü Kapalıçarşı’nın Kalpakçılar Caddesi’nde gerçekleştirilecek Sonsuz Aşk başlıklı konserde, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ile okuyucu ve besteci Bora Uymaz tarafından kurulan Şimdi Ensemble, eskiden yeniye ilahi örnekleri sunacak. Projenin konuk sanatçısı Fransız Michel Godard.
Geleneksel Müziğin Çağdaş Yorumu Galata Mevlihanesi’nde
Osmanlı İmparatorluğu ve İran arasında yüzyıllar sürmüş kültür diyaloguna bir övgü niteliğinde olan Gülistan, geleneksel makam ve usul özelliklerine bağlı kalarak bu mirasa çağdaş bir yorum getiriyor. Kayhan Kalhor, Derya Türkan ve Sokratis Sinopoulos’un bestelerinden oluşan ve büyük bir süit formunda sunulurken eski fasıl geleneğine de vurgu yapan bu müzik, 02 Haziran akşamı Galata Mevlevihanesi’nin bahçesinden semaya yükselecek.
Festivalde Ücretsiz Konserler
Bu yıl ilk kez festival mekânları arasına katılacak bomontiada’da 17 Haziran akşamı açık alanda gerçekleşecek konser her yaştan ve her türden müzikseverin ilgisini çekecek nitelikte. Burak Özdemir ile topluluğu Musica Sequenza, sıradışı projeleri Sampling Baroque: Exposing Handel ve Bach The Silent Cantata’yı Türkiye’de ilk kez seslendirecekler. Hafta Sonu Klasikleri serisi bu sene 04 Haziran’da Avusturya Kültür Ofisi’nde ve 10 Haziran’da bomontiada’da düzenlenecek.
Festivalden Philip Glass’a Eser Siparişi:
11.Senfoni Türkiye’de ilk defa 45. İstanbul Müzik Festivali’nde
İstanbul Müzik Festivali, 45.yılında eser siparişini en ünlü klasik müzik bestecilerinden Philip Glass’e verdi. Philip Glass’ın son eseri 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri, 16 Haziran akşamı şef Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Aya İrini Müzesi’nde seslendirilecek. 11. Senfoni’nin ardından konserin ikinci yarısında bir başka Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Norveçli solist kardeşler, keman sanatçısı Mari Samuelsen ile çellist Hakon Samuelsen, şef Sasha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Türkiye’de ilk defa Philip Glass’ın Keman ve Viyolonsel İçin İkili Konçertosu’nu seslendirecek. Philip Glass’a festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü festivalin açılış konseri öncesinde gerçekleştirilecek törende sunulacak. Törene katılamayacak Glass, özel bir videoyla ödül konuşmasını aktaracak.
İstanbul Müzik Festivali’nden Müzik Yazarı Evin İlyasoğlu’na Onur Ödülü
İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’na takdim edilecek. İlyasoğlu’na ödülü, 45. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış töreninde sunulacak.
İstanbul Müzik Festivali’nin Açılışını 23 Yaşındaki Genç Yıldız Yapacak
45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreni ve ardından sıradışı bir genç yeteneğin solist olarak yer alacağı açılış konseriyle başlayacak. Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Sascha Goetzel yönetiminde, 23 yaşındaki genç çellist Andrei Ioniță’ya eşlik edecek.
Fazıl Say’dan İki Özel Konser
25 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada dinleyicileri ve eleştirmenleri derinden etkilemeye devam eden, geçtiğimiz günlerde prestijli Beethoven Ödülü’ne layık görülen Fazıl Say, iki konserle 45. İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu olacak. Say, 15 Haziran akşamı Debussy’nin ve Ulvi Cemal Erkin’in prelüdleri, Chopin’in noktürnleri ile Ahmed Adnan Saygun’un sonatini yorumlayacağı programla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda festival takipçileriyle buluşacak. 21 Haziran’da yine Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Viyana Oda Orkestrası eşliğinde festivalin kapanışını yapacak. Fazıl Say ile Viyana Oda Orkestrası konserinin öncesinde Barış İçin Müzik Orkestrası, şef Sascha Goetzel yönetiminde bir mini konser verecek.
Festival Genç Solistini Sunar
Dünyanın en seçkin müzisyenlerini festival dinleyicileri ile buluşturan İstanbul Müzik Festivali, 2102 yılından bu yana devam ettiği Festival Genç Solistini Sunar projesiyle gelecek vadeden genç yetenekleri keşfederek genç müzisyenlere ulusal ve uluslararası sahnelerin kapılarını açmaya devam ediyor. 17 Haziran’da Süreyya Operası’ndaki konsere çıkmaya hak kazanan genç soliste, konserde şef Hakan Şensoy yönetimindeki Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası (DESO) eşlik edecek.
Festivalin “Sıradışı” Konserlerinden Seçmeler
45. yılında klasik repertuarın yanı sıra farklı disiplinlerle klasik müziği birleştiren sıradışı projelerle yeni deneyimler yaşatacak. 45. İstanbul Müzik Festivali’nin programındaki konserler her yaştan ve zevkten izleyiciye hitap edecek.
Müziği Görmeye, Resmi Duymaya Davetlisiniz
“Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall” başlıklı konser festival dinleyicilerini müziği görmeye ve resmi duymaya davet ediyor. Çizgilerin harekete geçtiği, notaların renklere büründüğü bu düşsel konser 31 Mayıs’ta İş Sanat Konser Salon’unda gerçekleştirilecek. BBC Music dergisinin dünyanın en büyük 20 piyanisti arasında gösterdiği Mikhail Rudy, Kandinsky’nin 1928’de renk, ışık, geometrik şekil ve plastik malzemelerden oluşan bir kompozisyonla sahneye koyduğu Mussorgsky’nin Bir Sergiden Tablolar’ını yeni bir video uygulamasıyla tekrar hayata geçirecek.
Vivaldi’nin Müziklerine Adanan, Disiplinlerarası Sıradışı Bir Deneyim
Günümüzün en özgün ve başarılı müzik topluluklarından Soqquadro Italiano, Venedik’ten Roma’ya, Napoli’den Milano’ya uzanan görseller eşliğinde Vivaldi’nin müziklerine adanan yeni projeleri La Stravaganza, Bell Holding ve Organik Holding gösteri eş sponsorluğunda 05 Haziran akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Vokal repertuarının genişliği ile dikkat çeken Vincenzo Capezzuto’nun solisti olduğu konserde Soqquadro Italiano’nun yanı sıra konuk topluluk Prato Şehri Oda Orkestrası da sahnede olacak.
Klasikten Caza Ezber Bozan Bir Konser
Mozart’tan Ellington’a başlıklı konserde, müzikal sınırları keşfetme aşkıyla bir araya gelen genç virtüöz müzisyenlerden oluşan Geneva Camerata (GECA) ve şefi David Greilsammer, yenilikçi ve maceraperest piyanist Yaron Herman’la güçlerini birleştiriyor. Baroktan klasik döneme, çağdaş müzikten caza uzanan müzikleriyle “Mozart’tan Ellington’a” 12 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde olacak.
Sirk Gösterisi Şostakoviç’in Müziğiyle Birleşiyor
Festivalden sirk gösterisi ile Şostakovic’in bir araya geldiği başka bir sıradışı deneyim daha.. Sıradanlıktan kaçınarak kendi sesini yaratma tutkusuyla yola çıkan Debussy Quartet’in, sirk sanatına yeni bir pencereden bakan Circa Ensemble ile bir araya geldiği Opus 2 başlıklı gösteri 20 Haziran’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Yaron Lifschitz tarafından oluşturulan koreografi dans, tiyatro ve sirk arasındaki sınırları kaldırıyor.
Edebiyattan Resme, Felsefeden Bilime Farklı Disiplinlerden Konuşmacılarla
Konsere Doğru Söyleşileri
Festival kapsamında bu yıl da farklı disiplinlerden konuşmacılar, konserlerden önce izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Hülya Düzenli, Mert Taner, Prof. Dr. Cem Say, Enis Batur, Nilüfer Kuyaş, Aydın Büke, Ercüment Cengiz, Tuna Kiremitçi, Küçük İskender ve Aykut Köksal gibi isimlerin katılımıyla, edebiyattan resme, felsefeden bilime farklı konularda sohbetlerin yapılacağı Konsere Doğru söyleşilerinin programı bu yıl Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturdu. Konuşma programına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.
Ayrıntılı bilgi için: muzik.iksv.org