GEZİCİ FESTİVAL 22’İNCİ YOLCULUĞUNA HAZIRLANIYOR
25 Kasım – 1 Aralık Ankara, 2 – 4 Aralık Sinop, 5 – 7 Aralık Kastamonu
Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 22’inci yolculuğuna hazırlanıyor. 25 Kasım – 7 Aralık 2016 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıkacak. 25 Kasım – 1 Aralık’ta başkentteki gösterimlerinin ardından, 2-4 Aralık tarihleri arasında Sinop’a konuk olacak. Gezici Festival yolculuğunu, 5 – 7 Aralık’ta Kastamonu’da tamamlayacak.
Gezici Festival 22’inci yolculuğunda, bir yıllık aradan sonra tekrar Sinop’a, film ekipleriyle birlikte konuk olacak. Gezici Festival Sinop’un ardından iki yıldır kentleri arasına katılan Kastamonu’da festivali tamamlayacak.
Festival seyircisini, 22’nci yılda da birçok sürpriz bekliyor. Klasikleşen bölümlerinin yanı sıra özel bölümleri ve konuklarıyla da her yıl dikkat çeken festivalde, bu yıl da sinema üzerine söyleşiler ve çeşitli atölye çalışmaları yer alacak.
Festivalin klasikleşen bölümleri Dünya Sineması, Türkiye 2016, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri bu yıl da festival izleyicisiyle buluşacak. Dünyanın önemli festivallerine seçilmiş ve övgüyle karşılanmış pek çok filmin tüm kentlerdeki ilk gösterimleri Gezici Festival’de yapılacak. Türkiye 2016 bölümünde, yılın öne çıkan yerli yapımları da film ekiplerinin katılımıyla izleyiciyle buluşacak. Her yıl olduğu gibi Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri gösterimleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
- yıl özel bölümleri ise, “Sinemanın Altın Çağı / Reha Erdem Seçkisi”, “Kiarostami: Yarım Kalan Sözler”, “Sükut Altındır: Buster Keaton”, “Yeşilçam’dan Youtube’a Erkeklik Halleri: Zeyno Pekünlü” ve “Osmanlı’dan Manzaralar II”.
Gezici Festival’e bu yıl en sevdiği ve önemli bulduğu filmlerden özel bir bölüm hazırlayan Reha Erdem, Sinemanın Altın Çağı / Reha Erdem Seçkisi kapsamında festival izleyicisiyle filmleri seçme nedenlerini paylaşacak. Festival, bu yıl seyircisini usta yönetmen Reha Erdem rehberliğinde sinema sanatının görkemli geçmişinde bir yolculuğa davet ediyor. Erdem’in seçkisi, sinemanın geçmişini tanımak ve tadına varmak için yapılan bir çağrı aynı zamanda. Seçkide geçmişten günümüze ayna tutan beş klasik yer alıyor: Children’s Hour (Tehlikeli Fısıltı) (William Wyler, 1961), The Silence (Sessizlik) (Ingmar Bergman, 1963), The Ox-Bow-Incident (Ox-Bow Olayı) (William Wellman, 1943), Pickpocket (Yankesici) (Robert Bresson, 1959), Stromboli (Roberto Rosselini, 1950).
Yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Abbas Kiarostami anısına, filmlerinde kendisiyle çalışan görüntü yönetmeni ve yakın arkadaşı Seifollah Samadian’ın Kiarostami hakkında çektiği belgesel Kiarostami ile 76 Dakika 15 Saniye Türkiye’de ilk kez izleyici ile buluşacak.
ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla bu yıl gerçekleştirecek özel bölüm ise canlı müzik eşliğinde gösterilecek, yeni restore edilmiş Buster Keaton’ın kısa filmleri. Sessiz sinemanın en üç büyük isminden biri (diğer ikisi Charlie Chaplin ve Harold Lloyd) olan Buster Keaton, bir dönem unutulmuş olsa da bugün sinema tarihinin dehaları arasında anılıyor. Gezici Festival’de Buster Keaton’ın en önemli dört kısa filmi canlı müzik eşliğinde gösterilecek: One Week (Bir Hafta) (1920, 25’), The Goat (Günah Keçisi) (1921, 23’), The Playhouse (Tiyatro Salonu) (1921, 22’), Cops (Aynasızlar) (1922, 33’). Filmlere piyano ile eşlik edilecek.
Gezici Festival’in son yıllardaki klasikleşen bölümlerinden biri haline gelen, güncel sanat alanında işler üreten sanatçılar ile festival izleyicisini buluşturan özel bölümümüzde bu yılki sanatçı konuk Zeyno Pekünlü. Sanatçının videoları “Yeşilçam’dan Youtube’a Erkeklik Halleri” bölümünde gösterilirken, işlerinden oluşan sergi Salt Ulus’ta, 18 Kasım’da kapılarını açacak.
Festivalin 20. yılında ilki gerçekleştirilen Osmanlı’dan Manzaralar, bu yıl, Hollanda Büyükelçiliği’nin katkıları ve EYE Film Enstitüsü işbirliği ile ikinci bölümüyle izleyici karşısına çıkacak. Osmanlı topraklarında, 1918-1926 yılları arasında çekilmiş bu filmlerde; Çanakkale Savaşı, zorunlu göçler, bölgenin turistik yerleri görülüyor. Filmlere, bulunup arşivde korundukları haliyle yer veren “Osmanlı İmparatorluğu Manzaraları” bir arşiv sunum projesi. Bir takım sorulara cevap bulma iddiasında olmak yerine günümüze kadar gelen bu görüntülerle ilgili yeni sorular ortaya atan bu proje için bulunan her yeni arşivsel görüntü, keşfedilecek ve tartışılacak yeni bir konu anlamına geliyor. Proje, sadece tarih değil daha geniş bir sinema anlayışıyla da ilgili ortak bilgi ve kavrayışımızı büyütmek umuduyla, farklı alanlardan pek çok uzmanın filmleri izleyerek yorumlamasına önayak olmakta.
İlk yılından bu ya Gezici Festival’i yalnız bırakmayan ve her yıl festivale birbirinden özgün afişler sunan Behiç Ak, 22’inci yılda da hazırladığı afişle Gezici Festival’e desteğini sürdürüyor.
Ayrıntılı bilgi için:
facebook.com/gezicifestival
twitter.com/gezicifestival
vimeo.com/gezicifestival
instagram.com/gezicifestival
press@festivalonwheels.org
T: 0312 466 34 84