ÇOCUK KİTAPLAR (8-12 YAŞ) • ROMAN
Şut Ve Gol!
Jean-Charles Berthier
Türkçe yayın editörü: Müren Beykan
Türkçesi: Azade Aslan
Teknik Özellikler
100 sayfa
120×180 mm
İthal kitap kâğıdı
1. baskı: 2024
ISBN: 978-625-6915-25-1
110.00 TL
Kazanmak değerlidir,
ama bazen hiç önemli değildir!
Ödüllü Fransız yazar Jean-Charles Berthier, Türkçe’deki ilk romanında okurunu, bir mini futbol turnuvasına davet ediyor. Olanca güçleriyle turnuvaya hazırlanan, aksiliklerden yılmayan takımların peşinden soluk soluğa koşturuyor. Kız ve oğlan takımlarının arasındaki amansız rekabeti sergileyen roman, sporda etik değerlere dikkat çekiyor, zafere götüren takım ruhunu, azmi ve disiplini yüceltiyor.
Konusu
Felix ve takımı, önceki yıl kıl payı kaptırdıkları birincilik için Ümitler Turnuvası’na hazırlanırlar. Kaptan Isaac, turnuvaya günler kala sakatlanınca moralleri bozulsa da pes etmeye niyetleri yoktur. Sahaya çıkacak ve rakiplerini tek tek yeneceklerdir. Ne ki, turnuvada ilk kez yarışan, tuhaf isimli kızlar takımı skor tabelasındaki dengeleri altüst eder. Hayrete düşen Félix ve takımının aklında tek şey vardır: Yoksa bu yeni oyuncular hile mi yapıyordur!..
YAZAR
Jean-Charles Berthier
1985’te Fransa’da doğan Jean-Charles Berthier (Jan-Şarl Beğtiğe) eğitimini tamamladıktan sonra öğretmenlik yaptı, İngiltere ve Fransa’da çeşitli alanlarda çalıştı. Küçük bir kasabadaki gizemli bir olayı anlatan ilk çocuk romanı Nuit blanche (Uykusuz Gece) 2018’de okurla buluştu. 2021’de yine çocuklar için yazdığı, bir aile yolculuğuna odaklanan Ce qu’il y a entre le ciel et les montagnes (Gökyüzü ile Dağlar Arasında Ne Varsa) ve beslenme alışkanlıklarımız üzerine düşündüren Au secours, mes parents sont végétariens! (İmdat, Ailem Vejetaryen!) romanları yayımlandı. 2024’te Günışığı Kitaplığı’nca Türkçe’ye kazandırılan romanı Şut ve Gol!’ün (Droites au but!, 2022) ardından 19. Opalivres Ödülü’nü kazanan, kararları ortak almanın önemini vurguladığı A voté! (Oy Verildi!, 2022) kitaplarıyla çokça sevildi. Fransa’nın Loire ilindeki Charlieu’de yaşayan yazarın son romanı, kovboy bir kızın hikâyesini anlatan A la poursuite des pépites (Külçelerin Peşinde, 2023).
ÇOCUK KİTAPLARI (8-12 YAŞ) • ROMAN
Ecmen Takımı
Gülsevin Kıral
Editör: Müren Beykan
144 sayfa
120×180 mm
İthal kitap kâğıdı
1. baskı: 2024
ISBN: 978-625-6915-24-4
110.00 TL
Geleceğin bilim insanları bu sınıfta!
Polisiye tadında kurguları mizahla renklendiren ödüllü yazar Gülsevin Kıral, bilim projesi için karışan sınıftaki öğrencilerin tatlı rekabetini anlatıyor. Ödüle kilitlenen öğrencilerin, takım kurma telaşı içinde gözden kaçırdığı akılcı ve bilimsel düşünme yollarını örnekliyor. Aralarından üç arkadaşın kişisel öyküleriyle zenginleşen roman, geleceği yaşanır kılacak yaratıcı buluşları düşündürüyor, teknoloji sayesinde ulaşılabilecek olumlu gelişmeleri işaret ediyor.
Konusu
Fen öğretmeni, okulun ilk günü, takımlar kurup projeler hazırlamalarını ve seçilecek on öğrencinin İtalya’ya gideceğini duyurur. Projenin konusu, geleceğe dair buluşlar hayal etmektir. Sınıfta kıran kırana bir takım kurma mücadelesi başlar, teklifler havada uçuşur, dostluklar sınanır. Ege, Defne ve Esin, ailelerine destek olmaya çalışırken, yazdıkları öykülerle de projeyi kurgularlar. Ege’nin fikri, Defne’nin yöntemi ve Esin’in çabası işe yarayacak gibidir…
Gülsevin Kıral
1959’da Eskişehir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu ve uzun yıllar bankacılık sektöründe çalıştı. Çeşitli edebiyat dergilerinde yazıları yayımlandı, çeviriler yaptı. 2006’da Ablamı Nereye Kaçırdılar adıyla, 2008’de de Günışığı Kitaplığı’nda Berber Pire Tellal Deve adıyla kitaplaşan dosyaları ödüller kazandı. Posta Kutumdan Sihir Çıktı (2006) adlı kitabının ardından, polisiye tadındaki “Gizli Silahın Formülü Hangi Zarfta?” ve “Ağaçlar Yemek Yapar mı?” adlı komik çocuk öyküleri, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2006 Sulhi Dölek Ödülü’ne değer görüldü. Kıral’ın bu öyküleri daha sonra Günışığı Kitaplığı tarafından Gizli Formül Hangi Zarfta! (2007) adıyla tek kitapta toplandı. İstanbul’un mimari anıtlarının başrolde olduğu macera romanları İstanbul’u Çalıyorlar! ve Çalınan Kent, “Ömer Hepçözer Dedektiflik Bürosu” adıyla dizileşti. Umut Sokağı Çocukları’nda (2015) sığınmacıların yaşadıklarını çocukların gözünden aktaran yazar, Belalı Dörtlü’ye Karşı’da (2017) zorbalığa karşı birlik olan bir sınıfı anlattı; öykü şiirlerini Sarımsaklanır mı Kedi? (2019) adı altında bir araya getirdi; Kayıp Defter’de (2021) okurunu önyargı ve güven üzerine düşündürdü. Son romanı Ecmen Takımı’nda (2024) çocukların sorun çözme becerisini toplum yararına teknolojik gelişmelerle bağlantılandıran Kıral, Soma’dan Adana’ya ülkenin birçok köşesinde çocuklarla buluşuyor. Eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor; iki oğlu var…