Camera Ottomana: Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914
Osmanlı İmparatorluğu’nda modernitenin fotoğrafla olan ilişkisine odaklanan Camera Ottomana, Ömer M. Koç Koleksiyonu’nun yanı sıra İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, SALT, Royal Collection, Royal Archives gibi farklı arşiv ve koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, albüm, obje, yayın ve belgeleri bir araya getiriyor. Fotoğraf teknolojisinin İmparatorlukta gelişimi ve kullanım alanlarını da inceleyen serginin küratörlüğünü Zeynep Çelik, Edhem Eldem ve Bahattin Öztuncay üstleniyor.
Sergi her ne kadar osmanlı imparatorluğunda modernite ve fotograf arasındaki ilişkiye odaklansa da aslında bir başka boşluğun az da olsa yerini dolduruyor. İzleyiciyi karşılayan küçük albumin baskılar, ardından fotoğraf tarihi için önemli gelişmelerin belirtildiği ikinci bir girişle devam ediyor. Fotoğraf ile ilgilenen birçok kişinin kitaplarda ve belgesellerde gördüğü tekniklerle elde edilmiş orijinal fotoğrafik nesneleri yakından görme fırsatı sunuyor. Ana sergi bölümüne girmeden önce fotoğrag teknikleriyle ilgili bir video izlenebilir.
Fotografik ürünün sanat nesnesi olarak kullanımı dışında, temel olarak içinde barındırdığı “görünen gerçeğe tanık olma” gücünün ön planda olduğu sergi, makinanın yöneltildiği herşeyin, var oldukları zamandaki görünüşlerini izleyiciye taşıyor.
Daha fazla bilgi edinmek isteyenler için Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan bir katalog – kitap da mevcut. Kitapta serginin küratörleri Zeynep Çelik, Edhem Eldem, Bahattin Öztuncay’ın yanı sıra Frances Terpak ve Peter Bonfitto’nun makaleleri yer alıyor.
Fotoğrafla ya da osmanlı tarihi ile ilgilenen birisi için mutlaka görülmesi gereken bir sergi. 19 ağustos 2015 tarihine kadar ANAMED de görülebilir.
Daha fazlası için: www.cameraottomana.com
Çağdaş Bora Varış
boravyus@gmail.com