Kentsel planlamanın Ankara’da bıraktığı iz ve yaralar
Murat Germen’in fotoğrafları ile Erimtan Müzesi’nde
İşadamı ve sanatsever Yüksel Erimtan’ın kurduğu ve Mart ayında ziyarete açılan Ankara’nın ilk özel arkeoloji ve sanat müzesi Erimtan, Murat Germen’in “Ankara: Öncü modernizmden öykünmeci mimesis ve sahte fütürizme” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. 3 Temmuz Cuma günü müzenin geçici sergiler salonunda açılacak sergi, yönetimlerin farklı kent planlaması taktikleri ile çeşitli ideolojilerin kent üzerinde bıraktıkları iz ve yaraları fotoğraflar üzerinden ele alıyor.
Tarihi Kale bölgesinde yer alan Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi Erimtan, 2.000 parçalık koleksiyonunu sanat ve tarihseverlerle buluştururken güncel sanatın önemli örneklerine de ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Müze, fotoğraf sanatçısı Murat Germen’in “Ankara: Öncü modernizmden öykünmeci mimesis ve sahte fütürizme” sergisini geçici sergiler bölümünde ziyaretçilerle buluşturuyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nin stratejik başkenti olan Ankara’yı merkezine alan sergi, fotoğraflar üzerinden kente ve kent kültürüne etki eden kararlar ile yapılan değişiklikleri ele alıyor. 3 – 8 metre arasındaki panoramaların, yüzlerce A4 ebadındaki belgesel nitelikte fotoğrafın ve bilgisayarla dönüştürülmüş bazı fotografik imgelerin yer aldığı sergiyi gezenler, kentin şimdiki ve geçmiş zamanları arasında karşılaştırma yapma fırsatını yakalayacak.
Kent kültüründe kültürel mirasın sürekliliği, kamusal ve yeşil alanlar
Çalışmalarında fotoğrafı bir araştırma ve ifade aracı olarak kullanan Murat Germen, bu sergide kültürel mirasın sürekliliğinin, kamusal ve yeşil alanların yok sayılarak, kente ve kültüre karşı yapılan yüzeysel dayatmaları ele aldığını belirtiyor. Serginin Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yönetimler tarafından uygulanan farklı kent planlaması taktiklerini, çeşitli ideolojilerin kent üzerinde bıraktıkları iz ve yaraları yan yana koyarak karşılaştırmayı amaçladığını söyleyen Germen, “Sonuçta ortaya çıkan, öykünmeci taklitçilik ve beraberindeki ifrata kaçan yüksek katlı inşaat eylemidir” diyor.
Mimarlık eğitimi alan Murat Germen, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri veriyor. Sanatçının fotoğraf, mimarlık, multimedya tasarımı, kent planlaması, sanat ve bilgisayar destekli tasarım konularında birçok basılı ve çevrimiçi yayını bulunuyor.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Hakkında:
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, yaklaşık 2.000 taşınır eserden oluşan koleksiyonunun ve diğer özel koleksiyonlarda bulunan eserlerin kamuya açılması ve izleyiciyle paylaşılması düşüncesiyle yola çıkmış, çağdaş müzecilik anlayışını benimsemiş bir kurumdur.
Müzenin misyonu, kültürel mirasın korunmasının yanı sıra, koleksiyonu izleyiciye alışılagelmiş sergileme yöntemlerinden farklı şekillerde sunarak objelerin estetik değerlerin de öne çıkmasını sağlamaktadır.
Eserleri bir olay örgüsü ile bir araya getiren müze, izleyicinin eski çağlardan günümüze kalmış olan mirası, güncel yaşamın unsurlarıyla ilişkilendirilmesini kuvvetlendirmeyi amaçlar.
Sürekli ve süreli sergileriyle müze, sadece arkeolojik eserlerin toplandığı, korunduğu ve sergilendiği anıtsal bir mekan olmanın yanı sıra, içinde bulunduğu toplumun kültürüyle etkileşimini sağlayan, aynı zamanda müzik dallarına da ev sahipliği yapan çok amaçlı bir mekandır.
Müze, misyonu doğrultusunda, izleyicisi ile doğru etkileşimi yaratmak ve sürdürmek için aktif eğitim programları yürütmektedir. Bu programlar açılışından şu ana kadar 2000 çocuğa ulaşmış olup, ileriki dönemlerde de bu sayıyı arttırma hedefi çerçevesinde yürütülmeye devam etmektedir.