SALT Ulus’ta 12 Mart’a kadar devam eden Nerden geldik buraya sergisi kapsamında üç yeni etkinlik gerçekleşecek.
Konuşma: Murat Sevinç
Dünkü Politikacının Silüeti
5 Mart Cumartesi, 14.30
SALT Ulus
Murat Sevinç, 1980’lerin siyasal ve toplumsal atmosferini, İstanbul’un muhafazakâr bir mahallesinden devletin merkezi Ankara’ya, siyasetin okulu Mülkiye’ye yolcuğu bağlamında kendi tanıklıkları üzerinden aktaracak. 80’ler Türkiye’sinde muhafazakârlık anlayışındaki dönüşümün inceleneceği konuşmada, neoliberal politikaların ürünü olan “yeni” siyasi figürler ile söylem ve davranışları, siyasilerin 60’lar ve 70’lerden taşıdıkları yük ile 80’lere aktardıkları ve bugüne kalanlar değerlendirilecek.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Murat Sevinç Türkiye’de Milletvekillerinin Dokunulmazlıkları (Ankara: Kırlangıç, 2004) ve Anayasa Yazıları (Ankara: İmaj, 2000) kitaplarının yazarıdır. Diken adlı internet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
Bu program, SALT Ulus’taki Nerden geldik buraya sergisi paralelinde gerçekleştirilmektedir. Konuşma dili Türkçe’dir.
Sokak dergisinin 10. sayısının kapağı (29.10.1989 – 04.11.1989)
Arşiv: Murat Öneş
Alev Özkazanç ile Eleştirel Sergi Turu:
Nerden geldik buraya
9 Mart Çarşamba, 18.30
SALT Ulus
Akademisyen Alev Özkazanç tarafından verilecek eleştirel turda, Nerden geldik buraya sergisi “bellek” ve “siyaset” kavramları etrafında yorumlanacak. Hatırlamak ve unutmak, yaşam ve ölüm gibi zıt kavramlar temelinde, 1980’lerden günümüze Türkiye’de “yaşam siyaseti”nin önemi tartışmaya açılacak.
Alev Özkazanç Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı’dır. AÜ’ye bağlı Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) üyesi olan Özkazanç, fe dergi Danışma Kurulu’nda yer almaktadır. Dipnot Yayınları’ndan çıkan Cinsellik, Şiddet ve Hukuk: Feminist Yazılar (2013), Neo-Liberal Tezahürler: Vatandaşlık, Suç, Eğitim (2011) ve Siyaset Sosyolojisi Yazıları: Yeni Sağ ve Sonrası (2007) kitaplarının yazarıdır.
Tura katılım 15 kişiyle sınırlıdır. Konuşma dili Türkçe’dir.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için:
0312 324 3024
Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü (Kadıköy, 17.05.1987)
Arşiv: Füsun Ertuğ
Konuşma: Funda Şenol Cantek
Başkentin Saklı Coğrafyası
12 Mart Cumartesi, 14.30
SALT Ulus
Funda Şenol Cantek, 1980’lerin politik dönüşümünü Ankara’nın kültür mekânları bağlamında değerlendirecek. Konuşmada, sinemalar, kitabevleri, kafeler, dernekler, lokaller, kahvehaneler ve üniversite kampüsleri gibi sosyalleşme alanlarının siyasi ve gündelik hayatın örgütlenmesindeki rolü tartışmaya açılacak.
Funda Şenol Cantek Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi ve AÜ’ye bağlı Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KASAUM) müdür yardımcısıdır. Doktora tezi “Yaban”lar ve Yerliler: Başkent Olma Sürecinde Ankara (İstanbul: İletişim, 2003) adıyla kitaplaştırılan Cantek’in, Ankara üzerine Cumhuriyet’in Ütopyası: Ankara (Ankara Üniversitesi Yayınevi, 2012) ve Sanki Viran Ankara (İstanbul: İletişim, 2006) adlı iki derleme kitabı bulunmaktadır.
Bu program, SALT Ulus’taki Nerden geldik buraya paralelinde, serginin son günü gerçekleştirilmektedir. Konuşma dili Türkçe’dir.
Bilinç Yükseltme Toplantıları (08.03.1984)
Arşiv: Füsun Ertuğ