“Podyumda Dayak Yiyen Asyalılar- Vitrinde Kadına Yönelik Şiddet”
07-18 Nisan 2015
RESİM SERGİSİ
AİBÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
Resim- İş Eğitimi Anabilim Dalı, BOLU.
0374 254 10 00– Ofis:1683
MAHMUT ÖZTÜRK
ÖZGEÇMİŞ
1959 Ankara-Haymana’da doğdu. 1982 – Ankara-Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1990 – Yüksek Lisans Programını “Antik Figürün Resimlerimde Model ve Mankenlerle Yansıtılması” başlıklı tezi ile tamamladı. 1994 – Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne Öğretim Görevlisi olarak atandı. 1995 – Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde “Figüratif Lirik Devinim” başlıklı Doktora –Sanatta Yeterlik- tezini tamamladı. 1996 – Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı. 2006- Doçent oldu. 2014-Profesör oldu. Halen aynı bölümde Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
29’ u yurt içinde, 2’si yurtdışında (Gürcistan ve Almanya) olmak üzere şu ana kadar toplam 31 kişisel sergi açtı. 1990’dan bu yana 150’ nin üzerinde ulusal ve uluslararası karma, grup ve yarışmalı sergilere katıldı. Toplam 4 Ödül aldı ve pek çok özel, resmî ve yurtdışı koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. Halen aktif olarak, Uluslararası AGESD (Anadolu Geleneksel El Sanatları Derneği) Kurucu Üyesi, (ANKÜSAD), UPSD, BRHD, GESAM, SEDER ve GÖRSED üyesidir.
Sanat Anlayışı ya da Resimleri Üzerine:
Kompozisyonlarının temel motifi olan figür formlarını, dışavurumcu- ekspresyonist tavırla hızla inşa eden Mahmut Öztürk, resimlerinin içeriğini Toplumcu Eleştirel Gerçekçi anlayışla temellendirmektedir. Anadolu Kültürlerinden (Hitit- Frig uygarlıklarının Kibele, Sangarius gibi arkaik formlarından, Antikitenin ideal güzel formlarından, Türk otantik ve folklorik formlarından…) esinlenen, 1980 dönemi işkence ve idamlarından, savaşlardan, dinci uygulamalardan, sporun sömürü metaforuna dönüştürülmesinden ve kadına yönelik şiddetten, moda ve reklam dünyasında kadın imgesinin podyumlarda- vitrinlerde kapitalizmin sömürü nesnelerine dönüştürülmesinden… etkilenerek yapıtlarını oluşturmaktadır.
1980 Darbesinin işkence ve idamlarının gölgesinde Türkiye’de uygulanmaya başlanan; YÖK’ün Kuruluşu, Eğitim Enstitülerinin Kapatılması, Özel Üniversitelerin Açılması gibi özelleştirmeci, etnisiteci, dinci, kimlik-öteki-kadının toplumsal ve sınıfsal kimliğini ezen aşırı cinsiyetçi… neoliberalist pratiklere ve ideolojisi postmodernist kavram pratiklerine karşı, 2003 yılında Irak’ın işgalinden bu güne “Dayak Yiyen Asyalılar” ve 2013 Haziran Gezi Direnişi ile “Direnen Asyalılar” temalı resimleri ile Toplumcu Eleştirel Gerçekçi tavır sergilemiştir.
Mahmut Öztürk’ün “Podyumda Dayak Yiyen Asyalılar- Vitrinde Kadına Yönelik Şiddet” temalı Resim Sergisi 07-18 Nisan 2015 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisinde açılacaktır