Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan yolu geçen 20 sanatçının resimden fotoğrafa, belgeselden yerleştirmeye kadar birçok farklı disipline ait çalışmalarını bir araya getiren “Buluşma…Reunion” sergisi, 9 Nisan’da S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)’de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 26 Temmuz 2015 tarihine kadar gezilebilecek.
S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı mezunu 20 sanatçının resimden fotoğrafa, belgeselden yerleştirmeye kadar birçok farklı disipline ait çalışmalarını bir araya getiren “Buluşma…Reunion” sergisiyle sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.
8 Nisan Çarşamba günü, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker ve Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Erdağ Aksel’in katılımıyla S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında sergiyle ilgili detaylar basın mensuplarıyla paylaşıldı. “Buluşma…Reunion” sergisi, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nın ilk dersinin üzerinden geçen 15 sene içinde, programdan yolu geçen ve bugün profesyonel sanatçılar olarak uluslararası bienal, fuar ve sergilerde adını duyuran 20 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Pek çok farklı alanda faaliyet gösteren, ancak profesyonel sanat dünyasında üreterek var olmak gibi ortak bir kararlılıkları bulunan 20 mezun sanatçı, istikrar ve devamlılık yakalamanın oldukça zor olduğu sanat dünyasında vizyonlarıyla öne çıkıyor ve bu sergide ilk defa bir araya geliyorlar.
1999-2015 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan mezun olan 110 kişinin çalışmaları incelenerek oluşturulan seçki için hazırlanan ve eserlerin derinlemesine irdelendiği kataloğun metinleri Sabancı Üniversitesi öğrencileri ve akademik kadroya dahil isimler tarafından kaleme alınırken, serginin fotoğrafları da Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Murat Germen tarafından çekildi.
110 sanatçının eserleri incelenerek seçilen 20 sanatçı ve 40 eser, aynı zamanda SSM’nin uluslararası danışma kurulu üyeleri ve günümüz uluslararası sanat dünyasının yakından tanıdığı isimler olan Royal Academy of Arts Sergiler Yöneticisi (1977-2008) Sir Norman Rosenthal, l’Ecole Nationale Supérieure Des Beaux-Arts (Güzel Sanatlar Akademisi) Yöneticisi (2000-2011) Henry-Claude Cousseau, sanat tarihçi, küratör ve eleştirmen Deepak Ananth, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Erdağ Aksel ve Selim Birsel’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.
“Buluşma…Reunion” basın toplantısında konuklara seslenen Dr. Nazan Ölçer, “Her biri sanat alanında kendi yolunu bulmuş olan profesyonel sanatçıların yolu ilk kez “Buluşma… Reunion” sergisiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde kesişiyor. Sergiler, toplumla iletişimin en güçlü araçlarından biridir ve genç sanatçıların üretimlerini ortaya koymada, bireysel dillerini oluşturmada daha cesur adımlar atmalarına olanak verir. Sabancı Üniversitesi’nin bir parçası olan Sakıp Sabancı Müzesi’nin evsahipliği yaptığı bu ilk “Buluşma…Reunion” sergisinin de gençliği ve enerjisiyle ses getireceğine gönülden inanıyorum.” dedi.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker “Buluşma…Reunion” sergisi için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, üniversitenin Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan yolu geçenler arasından seçilen 20 sanatçının eserlerinin SSM’de sergilenmesinden büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu belirterek “bu heyecan ve mutluluğumun kaynağı, açıldığından bu yana Picasso, Dali, Rembrandt, Rodin, Anish Kapoor, Miró gibi dünya çapındaki sanatçılara evsahipliği yapmış Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin aynı salonlarında genç sanatçılarımızın çalışmalarının, eserlerinin sergilenecek olmasıdır” dedi.
Prof. Dr. Berker sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu genç sanatçılarımızın sanat kariyerlerinde emin adımlarla ilerlemelerinden Sabancı Üniversitesi olarak gurur duyuyoruz. Gençlerimizin adının
gelecekte çalışmaları ile tüm dünyada duyulacağından da eminim.”
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Erdağ Aksel ise basın toplantısında “Sabancı Üniversitesi, Sayın Güler Sabancı’nın yıllar önce bir grup akademisyeni davet edip, ‘gönlünüzdeki üniversiteyi hayal edin’ demesiyle başlayan uzun bir sürecin sonucunda yapılan çalışmalarla kuruldu. Bugün, bu yenilikçi programın meyvelerini mutlulukla görmekteyiz” diye konuştu.
9 Nisan – 26 Temmuz 2015 tarihleri arasında gezilebilecek “Buluşma…Reunion” sergisi kapsamında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı mezunu Aslı Narin, Baptiste Croze, Berke Soyuer, Beyza Boyacıoğlu, Burcu Yağcıoğlu, Cemre Yeşil, Deniz Gül, Deniz Üster, Ege Kanar, Egemen Demirci, Elif Süsler, Erdem Taşdelen, Hasan Salih Ay, Hayal Pozantı, İz Öztat, Julia Kul, Onur Ceritoğlu, Tan Mavitan ve bu sene 56. Venedik Bienali’ne davet edilen Meriç Algün Ringborg’un eserleri sanatseverlerle buluşacak. Bu isimlerin yanı sıra, 2003’den vefat ettiği 2013 yılına kadar Sabancı Üniversitesi çatısı altındaki metal atölyesinde çalışmalarını sürdüren ve Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı öğrencilerine destek veren heykeltıraş Bayram Candan da iki eseriyle sergide yer alacak.
“Buluşma…Reunion” sergisi paralelinde sanatçıların ve sergi kataloğuna yazılarıyla katkıda bulunan ve Sabancı Üniversitesi’nin sanat kuramı alanında üretim gösteren öğretim üyeleri ve mezunlarının katılımıyla çeşitli paneller düzenlenecek. Panel dizisinde ilk konuşma, 11 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
Sergi kapsamında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilecek Çocuk Eğitim Programlarında çocuklar çağdaş sanata dair sorulara yanıt arayacak, sanatçıların zihinlerinde uyanan soru işaretlerini ve düşünce balonlarını görünür kılacakları, yaratıcı bir üretim sürecinin parçası olacaklar. Çocuklar, sergi süresince büyüyen bir enstalasyona ve genişleyen bir düşünce haritasına kendi çalışmalarını ekleyecekler.
“Buluşma…Reunion” projesi dahilinde Sabancı Üniversitesi bünyesinde oluşturulan ve Enka Vakfı, Garanti Bankası, Kibar Holding, Milliyet Gazetesi, Mitsubishi, Polimeks Holding, Sabancı Holding, Samsung ve Umur Matbaa’nın bağışlarının yanında bir çok şahsi bağışla şekillenen burs fonu ise, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’na dahil öğrencilerin yetiştirilmesinde kullanılan fona katkıda bulunacak.
“Buluşma…Reunion” sergisine giriş ise, sergi boyunca tüm öğrencilere ücretsiz olacak.
SANATÇILAR
Bayram Candan
Erzincan’da 1964’te doğan Candan, 1985’te Trakya Üniversitesi Seramik Bölümü’nden, 1990’da Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 2006-2010 arasında İstanbul Galeri Apel’de bireysel sergiler açtı ve karma sergiye katıldı. 2005’te Kasa Galeri’de düzenlenen “İşin Başı: Çizime Farklı Yaklaşımlar” sergisinde, 2006’da Akbank Sanat Merkezi’nde Adnan Yıldız küratörlüğünde düzenlenen “Kopyakatil” sergisinde yer aldı. 2007’de “Radikal Art: Ardından Değil Karşısına” başlıklı Kamusal Alan Projesi’ne katılan sanatçının yapıtları Strasbourg “st-art european
contemporary art fair” (2009), “Türkiye’den Günümüz Kitap Sanatı”, Hamburg Museum der Arbeit’ta açılan 6. Kuzey Almanya Elbaskı Fuarı (2009) ve Uluslar arası Frankfurt Kitap Fuarı’nda (2008) gösterildi. Bayram Candan 2013’te hayata veda etti.
Aslı Narin
İstanbul’da, 1985’te doğan Narin, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan mezun olduktan sonra Goldsmiths College, Londra Üniversitesi’nde aynı alan üzerinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Fotoğraf çalışmalarıyla İstanbul ve Londra’da çeşitli grup sergilerine katıldı. 2010’da CDA Projects’in düzenlediği “Genç, Yeni, Farklı” sergisine seçildi. 2012’de İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde fotoğrafları sergilendi ve müze koleksiyonuna dahil edildi. İlk bireysel sergisini 2014’te gerçekleştiren Narin, halen Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik Doktora Programı’na devam ediyor.
Hayal Pozantı
İstanbul’da doğan Hayal Pozantı, 2004’te Sabancı Üniversitesi’nde lisans, 2011’de Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çalışmalarını resim, heykel, kolaj ve dijital animasyon teknikleriyle üretiyor. Pozantı, bu farklı platformlar aracılığıyla teknoloji, veri sistemleri ve dil arasındaki bağların yanı sıra, vücudun ekranla ilişkisinden ortaya çıkan olasılıkları incelemekte.
Berke Soyuer
Kayseri’de doğdu, büyüdü. 2006’da Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar Lisans Programı’ndan, 2011’de Yüksek Lisans Programı’ndan mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde sinema alanında doktora yapıyor ve İstanbul’da özel bir üniversitede görsel iletişim tasarımı alanında öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Bazı şirketlerde grafik tasarım, animasyon ve kurgu alanında bağımsız
profesyonel olarak çalıştı. Sanat üretiminde hazır nesneleri kullanmak, birleştirmek ve bozmaktan hoşlanır, el üretimi ve bireysel çalışmayı değerli bulur. Mekân üzerine düşünmek, ayrıca işlerin mekânla kurduğu mimari, organik ve sosyal ilişki, eserlerinin önemli bir parçasıdır. Jilet gibi fiziksel keskinlikte “saldırgan” malzemeleri, el emeği içeren yöntemler kullanarak, dantel işler gibi, verdikleri duyguyu değiştirerek ehlileştirmektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin hayata etkileri, geleneksel sanatlar,
çocukluk hisleri, rüyalar, içgüdüler ve ruhsal esrime anları eserlerinin esin kaynaklarını ve konularını oluşturuyor.
Tan Mavitan
İstanbul’da, 1977’de doğan ve üç kuşak sanatçı bir aileden gelen Mavitan, sanatla ilgilenmeye küçük yaşlarda babası Bihrat Mavitan’ın heykel atölyesinde başladı. Sanata ve üretmeye duyduğu merak nedeniyle İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudu. 1995’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girerek 2002’de Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 2004-2006 arasında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Hem üretmek hem de sanat eğitimine devam etmek üzere 2007’de Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ve New York Studio School’da resim eğitimi aldı. Mavitan, Kadıköy Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ne kamusal alanda sergilenmek üzere heykeller üretti. Çalışmaları Florida, Chicago, New York, Ankara ve İstanbul’da çeşitli mekân ve galerilerde sergilendi. Tasarladığı üçgen defter “Destination İstanbul” projesi kapsamında MoMA Design Store’da sergilenip koleksiyon dahilinde satışa sunuldu. “Zaman Yok” adlı ilk bireysel sergisini 2012’de Ankara Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde açtı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda animasyon, heykel ve tasarım dallarında ödüller aldı. Mavitan halen İstanbul Kuzguncuk’ta yaşıyor ve Simotas Binası’ndaki atölyesinde üretmeye devam ediyor.
Erdem Taşdelen
Görsel sanatlarda lisansüstü derecesi aldığı Emily Carr University of Art + Design’da halen Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde ders veriyor. Sanat pratiğinde yerleştirme, çizim, heykel, video, ses ve sanatçı kitapları gibi geniş bir yelpaze kullanan Taşdelen, dilin ve metnin çeşitli formlarından yararlanarak öznelik kavramını sorguluyor. Sanatçı, sivri bir mizah anlayışı içeren projelerinde kültürel öğretilerin kişinin kendini ifade etmesindeki etkilerini inceleyen süreçlere odaklanıyor. Taşdelen’in bireysel ve
karma açtığı mekânlardan bazıları: Vancouver’da Western Front, Access Gallery, Republic Gallery, 221A, Gallery 295 ve Charles H. Scott Gallery; İstanbul’da NON, ARTER ve Sanatorium; Viyana’da MAK – Museum of Applied Arts; Hannover Kunstverein; Denver’da Biennial of the Americas; Toronto’da Oakville Galleries. Kanada’nın Vancouver şehrinde yaşıyor ve çalışıyor.
Meriç Algün Ringborg
İstanbul’da 1983’te doğan sanatçı, lisans eğitimini 2007’de Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda, yüksek lisans eğitimini ise 2012’de Stockholm Kraliyet Akademisi’nin (İsveç) güzel sanatlar programında tamamladı. Doğduğu ve yaşadığı iki şehir arasındaki sosyal ve politik farklılıkların yanı sıra ikisi arasında sürekli gidip gelmesi, işlerinde önemli bir rol oynar. Kimlik, sınırlar, bürokrasi, dil ve çeviri konuları üzerine odaklanan sanatçı çalışmalarında genellikle hazır metinler, sözlükler ve arşivler kullanır. Moderna Museet (Stockholm, 2014); Contemporary Art Gallery (Vancouver, 2013); Art in General (New York, 2013) ve Witte de With’de (Rotterdam, 2012) bireysel sergiler açtı.
- Cuenca Bienali (2014); 19. Sidney Bienali (2014); “When Attitudes Become Form Become Attitudes”, CCA Wattis (San Francisco, 2012) ve 12. İstanbul Bienali’ne (2011) katıldı. Stockholm’da yaşıyor ve çalışıyor.
Beyza Boyacıoğlu
Belgesel yönetmeni ve sanatçıdır. 2012’de UnionDocs Collaborative Studio’ya misafir sanatçı seçildi ve bu program sırasında Toñita’nın Kulübü belgeselini yönetti. Toñita’nın Kulübü MoMA Documentary Fortnight, Creative Time Summit, Morelia International Film Festival, New Orleans Film Festival, Museum of Fine Arts Boston ve Brooklyn Museum gibi festival ve müzelerde gösterildi, Brooklyn Film Festival’da En İyi Brooklyn Filmi seçildi, Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Festivali’nde Seyirci Ödülü’ne
layık görüldü. Boyacıoğlu’nun video eserleri MoMA (New York), The Invisible Dog Art Center (Brooklyn), NoteOn (Berlin) gibi mekânlarda sergilendi. New York’taki Maysles Cinema belgesel merkezinde Fiction-Non belgesel dizisinin küratörlüğünü yapmaktadır, aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology’nin Avrupa Kısa Film Festivali jürisindedir. MIT’nin Comparative Media Studies Bölümü’nde yüksek lisans programına devam eden Boyacıoğlu, Open Documentary laboratuvarında araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Boston’da yaşıyor.
Onur Ceritoğlu
İstanbul’da 1983’te doğdu. İTÜ Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar Programı’nda yüksek lisansını tamamladı. İTÜ Mimarlık Bölümü’nde doktora çalışmasına devam etmektedir. Stockholm’de Air Drop (2010) ve Münih’te Villa Waldberta (2014) sanatçı misafir programlarına katıldı. KABA HAT sanatçı kolektifinin üyesidir. Mimari ve kentsel dönüşüme maruz kalan malzeme kültürüyle ilgilenir. Evlerde ve sosyal alanlarda yer alan, katılımcıların kullanıp değişiklikler yapabildiği mobilyalara benzeyen yerleştirmeler kurgular. Kullanıcılarla uzun süreli işbirliğini içeren bu çalışma, tasarımda tutumluluk ve yaratıcı üretim üzerine odaklanır. Diğer işlerinde ise yıkımlardan kurtardığı inşaat atıklarıyla sürekli büyüyen küresel bir kenti ve onu biçimlendiren kentsel politikaları vurgulamaya çalışır. Sergilerinden bazıları: “Nomadic Sculpture – Episode IV: Moving Underground”,
grup sergisi, Maximilians Forum (Münih, 2014); “Yığın üstüne yığın”, KABA HAT, bireysel sergi, Apartman Projesi (Berlin, 2013); “Tulumba”, KABA HAT, bireysel sergi, Institut für Alles Mögliche (Berlin, 2013); “Where we are not”, grup sergisi, 5533 İMÇ (İstanbul, 2012); “Hırsız”, grup sergisi, Protocinema (İstanbul, 2011); “Park: Bir İhtimal”, grup sergisi, Maçka Dimitrie Cantemir Cumhuriyet Parkı (İstanbul, 2010).
Egemen Demirci
İzmir’de 1983’te doğan Egemen Demirci, 2005’te Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar Programı’nı tamamladıktan sonra 2009’da Bauhaus Üniversitesi (Weimar, Almanya) Kamusal Alanda Sanat Bölümü’nden lisansüstü derecesini aldı. Almanya, İtalya ve Türkiye’de çeşitli sergilere katıldı. İşlerinde çizim, yazı, video gibi farklı teknikler kullanan Demirci, soyutlama, mekân ve sergileme pratikleri üzerine çalışıyor. Halen Jan Van Eyck Academie Stüdyo Programı’nda (Maastricht, Hollanda) araştırmacı /sanatçı olarak çalışmalarını sürdürüyor, Berlin ve Maastricht’te yaşıyor.
Deniz Gül
İzmir’de 1982’de doğan Gül, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan mezun oldu. Metin, nesne, performans ve filmle çalışarak davranış kalıpları ve gündelik ritüeller üzerinden bireylerin özne ve kimlik oluşum yöntemlerine odaklanıyor. Projeleri genellikle birkaç etaptan oluşuyor; yazdığı bir metnin ardından oluşturduğu nesneler ve yerleştirmeler çoklu anlamları aracılığıyla şiirsel bir deneyim aktarıyor. Kamusal ve özel alanların kurgulanma mekanizmalarını görünürlük üzerinden sorguluyor, sınırları yeniden tanımlamakla ilgileniyor, mekânları ve nesneleri yeni anlam kalıplarına açıyor. “5 Kişilik Büfe” adlı bireysel sergisi İstanbul ARTER’de açıldı (2011). Çalışmaları 2004’ten bu yana, Salzburger Kunstverein (Salzburg, 2012); Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle (Varşova, 2010); Palais des Beaux Arts de Lille (Lille, 2009); Centre de Cultura Contemporania
(Barselona, 2008) gibi kurumlarda sergilendi. Hyde Park Art Center (Chicago, 2012); Künstlersymposium Ortung (Salzburg, 2011); Mumbai ve Tokyo Wonder Site (Tokyo, 2008) gibi misafir sanatçı programlarına katıldı. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Elif Süsler
Ankara’da, 1983’te doğan Süsler, 2006’da Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda lisans eğitimini, 2009’da L’Ecole Supérieured’Art de Grenoble’da (Fransa) aynı bölümün lisansüstü programını tamamladı. İstanbul (2010) ve Münih’te (2011) Art-homes şehirlerarası sanatçı değişim projesinde yer aldı. 2012’de Unesco Aschberg bursuyla National Museum of Contemporary Art (Seul, Kore) misafir sanatçı programına seçildi. 2013’te Plato Sanat’ın İstanbul misafir sanatçı programı dahilinde “Balat 2020” sergisini gerçekleştirdi. Son olarak Avusturya Federal Şansölyeliği KulturKontakt Austria işbirliğiyle 2015’te Viyana’da gerçekleşecek misafir sanatçı programına seçildi. Katıldığı başlıca sergiler arasında “Kairos” 13. Akdeniz ve Avrupalı Genç Sanatçılar Bienali (Bari, İtalya, 2008); “Les 4 Eléments”, 16ème Biennale Internationale de Nancy (Fransa, 2010); “Işığın Yönleri”, Proje 4L/Elgiz
Müzesi (2010) ve “Mesafe ve Temas”, Baksı Müzesi (Bayburt, 2012) bulunuyor. Halen İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Burcu Yağcıoğlu
İstanbul’da 1981’de doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’ndeki lisans eğitiminin ardından Sabancı Üniversitesi Görsel Sanat ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda yüksek lisansını tamamladı. 2008’de Goldsmiths College Güzel Sanatlar Bölümü’nde ikinci yüksek lisans eğitimi görmek üzere Londra’ya taşındı. Yağcıoğlu’nun pratiği desen, video, kolaj ve resim gibi çeşitli disiplinleri kapsar. Türler, doğa ve kurgu arası ilişkileri ve değişimleri araştıran çalışmalar üretirken gif animasyonlar, yemek kitapları ve ansiklopediler gibi çeşitli görsel sistemler ve ürünlerle çalışır. Enformasyon dolaşımı, doğa algıları ve verili kültürel hiyerarşiler çalışmalarının odak noktasını oluşturur. Son dönem sergilerinden bazıları: TATE Britain “Texture/Collage” Sergisi (Londra, 2014); Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi (İstanbul, 2014); “Sel Bastı – Gelecek Hatıraları Üzerine Bir Çalışma”
(İstanbul, 2014); İstanbul Modern Müzesi “Komşular” Sergisi (İstanbul, 2014). Londra’da ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Deniz Üster
İstanbul’da 1981’de doğan Üster, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı ile Glasgow School of Art Güzel Sanatlar programlarından master dereceleri aldı. 2011’de Henkel Art Award için Türkiye’yi temsil etmek üzere seçildi ve Sovereign European Art Prize’a aday gösterilerek finale kaldı. 2012’de Delfina Art Foundation, Art Dubai, Dubai Culture and Heritage ile Tashkeel tarafından desteklenen üç ay süreli bir sanatçı misafir programına katıldı. Ertesi yıl, Dubai’de Farook Foundation’ın yapımını üstlendiği
Beyond is Before filmini çekti. Hemen ardından, Glasgow Visual Artists Award, Arts Trust Scotland ile Seoul Art Space Geumcheon desteğiyle Kore’nin Seul kentinde üç ay misafir sanatçı olarak bulundu. 2014’te İrlanda’nın Cobh kentinde, Turkish Cultural Foundation, SAHA ve Sirius Art Centre’in katkılarıyla –yeni doğmuş kızı ve eşiyle birlikte– misafir sanatçı olarak yeni bir proje üretti. 2015 ilkbaharında Londra’da Institute of Contemporary Art’ta We Can’t Be There: Emergency Provisions of (un)Anticipated Futures temalı konferans serisi kapsamında Beyond is Before filminin gösterimini takiben gerçekleştirilecek münazarada konuşmacı olarak yer alacak. İşleri bugüne kadar Birleşik Krallık, Güney
Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, İtalya, İrlanda, Finlandiya ve Türkiye’de, son filmi ise Mart 2015’te Hong Kong’da gösterilmiştir. Halen İskoçya’nın Glasgow şehrinde yaşıyor ve çalışmalarını Glasgow Sculpture Studios’da sürdürüyor.
Hasan Salih Ay
Yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda tamamladı. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Sanatta Yeterlik programına devam etmekte olan sanatçının katıldığı sergiler ve atölye çalışmalarından bazıları: “Bizzat Ben Kendim, Bir İkilem Olarak Ben”, Cer Modern (Ankara, 2013); “The Others” (Torino, İtalya, 2012); “World Event Young Artists”, (Nottingham, İngiltere, 2012); “Senteri Urbani” (Pisa, İtalya, 2011);
“29. Günümüz Sanatçıları Sergisi”, Akbank Sanat (İstanbul, 2010); “Ekosusak” (Susak, Hırvatistan, 2008); “City is One of Us”, 13. Avrupa Akdeniz Genç Sanatçılar Bienali (Bari, İtalya, 2008); “1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali”, Darphane-i Âmire (İstanbul, 2006). Hasan Salih Ay Ankara ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Ege Kanar
İstanbul’da 1981’de doğan Kanar, Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nı tamamladıktan sonra Prag Performans Sanatları Akademisi’nde fotoğraf alanında yüksek lisans yaptı. Lens bazlı görüntülerin ontolojisine odaklanan sanatçı, bellek, mekân ve cismanilik kavramlarına atıfta bulunan işler üretirken dijital imgelerden alternatif baskı tekniklerine, hareketli görüntülerden buluntu fotoğraflara uzanan çeşitli araçlarla çalışıyor. Son dönemde katıldığı sergiler arasında “Birgün Herkes Heykeltıraş Olabilir” (Elhamra Han, 2014), “Focus: Turkey” (Landskrona Foto, 2014), “Yakın Menzil” (İstanbul Modern, 2013), “Birtakım Benzerlikler” (44A, 2012) vardır
Baptiste Croze
1985 doğumlu Croze, çarpıtılmış objeler, kullanımlar ve durumlardan oluşan eklektik bir yapıtlar bütününün yanı sıra, farklı temsil, toplumsal cinsiyet ve üslup geleneklerine karşı absürt kampanyalar geliştirdi. Son işlerinde, farklı sanatsal mecraların sınırlarını zorlamak üzere bazı alanların arasındaki geçirgenliği araştırıyor. Collection Lambert en Avignon (Fransa), Liverpool Biennial (BK), TATE Modern, Londra (BK), Gallery Sandra Nakicen (Fransa), Mulhouse 012 (L. Durand’la birlikte, Fransa), La Friche Belle de Mai (Fransa) ve Galleria Alessio Moitre (İtalya) gibi tanınmış kurumlar, müzeler ve galeriler
çalışmalarına yer verdi. L. Durand, S. Feydieu ve S. Moncharmont’la birlikte kolektif Tournée projesi için Bourse des Arts Plastiques de Grenoble (2013) ile L’aide à la mobilité, ADERA (2014) burslarını aldı. The Royal Standard (Liverpool, 2010) ve Fondation Albert Gleizes’de (Moly Sabata, 2014) bir süre çalışmalar yaptı. Halen SUMO, Lyon’da stüdyo üyesidir. 2014’te Lyon’daki Musée des moulages’da L’Encyclopedie Oubliée d’après Sculptural Studies başlıklı yerleştirmesini sergiledi. Lyon’da yaşıyor.
Julia Kul
1983’te doğan Kul, orta-genç ve iyi eğitim görmüş Polonyalı bir sanatçıdır. Yaşamının neredeyse on yılını İstanbul, New York ve Avrupa’daki birkaç taşra kasabası gibi yerler dahil dünyanın dört bir köşesinde güzel sanatlar alanını araştırmaya vakfetti. Bunu kanıtlayacak fazla bir derece ya da diploması yoktur. İşlerinde sorunlarla uğraşır. Bu sorunlar büyük ölçüde dünyadaki adaletsizlik ve mutsuzluğa dair ego problemleriyle bağlantılıdır. Arada bir sergi açar, ama hiçbiri görkemli değildir. Ödül bile almıştır. Örneğin, Fulbright bursu sayesinde, aile evinde hâlâ birazcık sevinçle karşılanabilmektedir.
Cemre Yeşil
Lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nde, yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarım Programı’nda tamamladı. Halen London College of Communication Fotoğraf Bölümü’nde doktora öğrencisidir. Birçok yurtiçi ve yurtdışı sergide yer aldı ve Antoine d’Agata tarafından yönetilen Atelier de Visu (Marsilya) gibi misafir sanatçı programlarına katıldı. AGM Magnum Masterclass NY 2014 “Confronting Fear” ve Prix de la Photographie Competition
PARIS gibi ödüller aldı. Amsterdam Fotoğraf Müzesi FOAM tarafından Paul Huf 2014 ödülüne aday gösterildi. İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin fotoğraf koleksiyonunda yer alan çalışmalarından bir kısmı Ağustos 2014’te Landskrona Fotofest’te (İsveç) sergilendi. Süt Dişi serisinin bir kısmı Obscura Photofest 2014 (Malezya/Penang) kapsamında sergilendi. Maria Sturm’la beraber çalıştığı “Kuşların Hatırına” projesi, Festival Internacional de Fotografia de Cabo Verde (Mindelo – Porto Novo / Cabo Verde) sergisinin on finalistinden biri oldu. Bu proje aynı zamanda Firecracker platformunda sergilendi. Kişisel projelerinin yanı sıra, Koç Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nde fotoğraf dersleri veriyor. Kesik (2010), Biz öyle bir şey yaşamadık (2012), Bak bu (2013), OCC Retrospektif (2014 – Orta Format Dergi) ve The House We Used to Call Home (2014) bağımsız yayınladığı kitaplardır. Mayıs 2014’te “Bak bu” isimli üçüncü bireysel sergisini açtı. İstanbul ve Londra’da yaşıyor.
İz Öztat
1981’de doğan Öztat, 2008-2011 arasında kendi kendine örgütlenme ve kurumsal olmayan destek imkânlarını araştıran “cura bodrum residency”yi hayata geçirdi. 2010’dan beri, mecrasında aktığı bir ruh, öteki-ben ve tarihi bir figür olarak kendisine gözüken Zişan (1894-1970) ile zamana aykırı bir işbirliği içinde çalışıyor. Katıldığı sergilerden bazıları: “Conducted in depth and projected at length”, Heidelberger Kunstverein (Almanya, 2014); “Rendes-vous 13”, IAC (Lyon, Fransa, 2013); ‘Here Together Now’,
Matadero Madrid (İspanya, 2013); “Üçgen, kare ve daire ile uğraşmıyorum”, Maçka Sanat Galerisi (İstanbul, 2012); “Underconstruction”, Apartment Project (Berlin, 2012); “İkinci Sergi”, ARTER, (İstanbul, 2010). Öztat İstanbul’da yaşıyor ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanatta Yeterlik programına devam ediyor.
WRITERS
Aslı Çetinkaya
Çetinkaya, 2001-2003 arasında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda yüksek lisansını tamamladı. Halen Depo’da (İstanbul) proje koordinatörü olarak calışan Çetinkaya, 4. ve 5. Sinopale’nin küratörler ekibinde yer aldı. 2012’de Tandem-Kültür Yöneticileri
Değişim Programı kapsamında, sanat eğitimi üzerine bir girişim olan “Ortak Mufredat” inisiyatifiyle calıştı. 2004- 2010 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri yöneticiliğini yürüttü. Avrupalı ve Akdenizli Genç Sanatçılar Bienali Türkiye seçmelerinde ve organizasyonunda yer aldı.
Elif Gül Tirben
Tirben, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını kent sosyolojisi üzerine yazdığı master teziyle, aynı üniversitenin sosyoloji bölümünde tamamladı. Ardından, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan “Güncel Sanatta Durağanlık”konulu yüksek lisans teziyle mezun oldu. Bu dönem boyunca, aynı programda öğretim asistanı olarak calıştı. Mezuniyetinin ardından Galeri Apel’de calıştı. Çeşitli dergilerde güncel sanat konulu yazıları yayınlandı. Yaşamın ceşitliliğini ve insanlık durumunu konu eden kişisel ve karma sergilerin küratörlüğünü yaptı. Halen sanat yazarı ve kürator olarak calışıyor. İngilizce online sanat yayını m-est.org’un editörlerinden biridir. İlgi alanları güncel sanat ile sanat ve kültür sosyolojisidir.
Cem Bölüktaş
Bölüktaş, Paris Sorbonne Universitesi’nde sanat ve kültür yönetimi öğrenimi gördü. Bitirme tezini İstanbul Modern Müzesi, lisansüstü tezini Seza Paker’in Minor Estetiği üzerine yaptı. Halen Paris 8 Vincennes Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktora tezini hazırlıyor. Araştırma konuları
arasında sanat tarihi, estetik ve sanat felsefesi bulunuyor. Ayrıca İstanbul Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Sanat Yonetimi bolumlerinde dersler vermekte, yazıları Sanat Dünyamız, Istanbul Art News, Art Unlimited gibi dergilerde yayınlanmaktadır.
Işın Önol
Önol, Zürih Sanat Yuksekokulu’ndan küratorluk üzerine MAS, Sabancı Üniversitesi’nden Görsel Sanatlar MFA derecelerini aldı. 2009’dan beri Viyana merkezli olarak yaşıyor, bağımsız kürator olarak sergiler ve çeşitli sanat içerikli etkinlikler organize ediyor. 2006-2009 arasında Proje4L/Elgiz Cağdaş Sanat Muzesi’nin yöneticiliğini yaptı. 2011’den beri Viyana Üniversitesi Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünde doktora çalışmalarını sürdürüyor. 2014’te Viyana Museumsquartier’da aynı üniversitenin Dijital Sanat bölümüne bağlı Schauraum Angewandte’nin misafir küratörü olarak çalıştı, çeşitli sergiler ve konuşmalar düzenledi. Yine aynı bolumde misafir okutman olarak ders veriyor.
Merve Kılıçer
İstanbul’da, 1987’de doğan Kılıçer Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakultesi, Gorsel Sanatlar Programı’ndan 2011’de mezun oldu. Çalışmaları, kırılgan dokular, yapılar ve deneylerden kaynaklanmakla beraber, kişisel, kişiler arası soruların gorunurluk kazandığı anlar olarak belirebiliyor. Yakın zamanda katıldığı sergilerden bazıları: KABA HAT ile “Trummer auf Trummer”, Apartman Projesi, Berlin (2013); KABA HAT ile “Mesai Saatleri Arasında”, Onur Gökmen Atelier, Ankara
(2012); KABA HAT ile “Ben Mal Sahibiyim”, Fatma Belkıs & Yaprak Kırdok Atelier, İstanbul (2012); ve “Kooperatif”, Sabancı Üniversitesi SSBF Sanat Galerisi, İstanbul (2011).
Övül Durmuşoğlu
Yazar ve küratör Durmuşoğlu, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan MFA derecesiyle mezun oldu ve İsveç Malmo Sanat Akademisi Eleştirel Araştırmalar programına katıldı. 2007’de, GAMeCBergamo’daki “Data Recovery” sergisiyle Premio Lorenzo
Bonaldi Ödülü’nü aldı. 2010’da, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart ile Dış Kültür İlişkileri Enstitüsü’nün ortak projesinde çalışmak üzere Rave bursu aldı. 2013’te, “Yakın, Daha Yakın, Birlikte: Ortak Zemin icin Egzersizler” başlıklı Sofia Contemporary uluslararası çağdaş sanat festivalinin küratörüydü.
Goethe Enstitüsü üyesi olarak documenta 13’te Maybe Education and Public Programs icin bazı programlar ve etkinlikler düzenledi. Halen Yama Public Screen Project İstanbul’un sanat yönetmeni, ayrıca Meksika ile Türkiye arasında yapılacak uzun vadeli araştırma projesi üzerinde çalışıyor.
Pınar Asan
Asan, Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde lisans, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda yüksek lisans eğitimi aldı. Kopenhag Üniversitesi Görsel Kültür Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Çalışmaları doktora programında hareketli görüntü ve duygulanım üzerine doktora tez çalışmasını sürdürüyor.
S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi hakkında genel bilgi
Atlı Köşk’ten Sakıp Sabancı Müzesi’ne…
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgân’dadır. Müzenin denize uzanan arazisi 1848-84 arasında Osmanlı devlet adamlarının mülkiyetinde kalmış, daha sonra kısa bir süre Karadağ Sefareti olarak kullanılmıştır. Bahçesindeki at heykelinden dolayı Atlı Köşk diye bilinen yapıyı, Mısırlı Hıdiv ailesi mensubu Prens Mehmed Ali Hasan (ö.1945), İtalyan Mimar Edoardo De Nari’ye1925’te yaptırmıştır. Prensin ölümü üzerine oğulları Prens Mehmed İzzeddin Hasan ve Prens İsmail İzzeddin Hasan’a miras kalan köşkü, işadamı Hacı Ömer Sabancı (ö.1966) içindeki bazı değerli eşya ve mobilyalarla birlikte 1951’de satın almıştır. Hacı Ömer Sabancı, kalabalık ailesiyle birlikte yaz aylarını geçirdiği köşkü yeniden düzenlerken, heykeltıraş Louis Daumas’nın dökümünü Paris’te gerçekleştirdiği, köşke adını verecek olan bronz at heykelini de Mahmud Muhtar Paşa’nın (ö.1935) Moda’daki konağında 1952’de yapılan müzayededen satın alarak bahçeye yerleştirmiştir. Babasının ölümünün ardından ailesiyle birlikte Atlı Köşk’e yerleşen Sakıp Sabancı (ö.2004) ise, köşkteki değerli antikalara, 1970’lerden itibaren satın almaya başladığı Osmanlı elyazmaları ve hat eserleri ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yağlıboya tabloları katarak önemli bir koleksiyon oluşturmuştur. Atlı Köşk 1998’de içindeki koleksiyon ve eşyalarla birlikte müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir.
Atlı Köşk’e modern bir galerinin eklenmesiyle 2002’de ziyarete açılan müzenin sergileme alanları, 2005’te genişletilerek teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşturulmuştur.
SSM bugün zengin koleksiyonu, ev sahipliği yaptığı uluslararası geçici sergiler, konservasyon birimleri, çocuklar ve yetişkinler için eğitim programları, düzenlediği konser, konferans ve seminerlerle çok yönlü bir müzecilik ortamı sunmaktadır.
Türkiye’deki müzecilik anlayışının çıtasını yükselten ve uluslararası standartlarda sergilere ev sahipliği yapan SSM, toplumun her yaş ve kesiminden kişileri sanatla buluşturmaktadır. Düzenlediği sergilerle sanatseverleri Avrupa sanatına yön veren sanatçıların eserleriyle ve Doğu’nun köklü sanatlarıyla bir araya getirirken, yurtdışında gerçekleştirdiği koleksiyon sergileriyle de Türk ve İslam sanatının yurtdışında tanıtılmasına öncülük eder. SSM, Türkiye’nin kültür ve sanat ortamına yaptığı katkılardan dolayı, 2009’da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında, “Kültür ve Sanat Kurumu” dalında ödüle layık görülmüştür.
Ulaşım
Deniz Ulaşımı | Müzeye beş dakikalık yürüme mesafede olan Emirgan iskelesinden İstinye, Kanlıca, Kandilli, Anadoluhisarı, Bebek, Arnavutköy ve Çengelköy’e vapur seferleri vardır. Yürüyerek yaklaşık 25 dakika mesafede olan, ya da otobüsle 10 dakikada ulaşabileceğiniz İstinye deniz otobüsü iskelesinden Beşiktaş ve Kadıköy’e seferler yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi ve tarifeler için www.ido.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. |
Kara Ulaşımı | En yakın otobüs durağı, sahil hattında bulunan Emirgan-Çınaraltı’dır. Bu duraktan düzenli olarak geçen otobüs hatları:22RE Kabataş – Reşitpaşa
25E Kabataş – Sarıyer 22 Kabataş – İstinye Dereiçi |
Ziyaret Saatleri ve Ücretler
Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00 – 18.00
Çarşamba: 10.00 – 20.00
Müze, Pazartesi günleri kapalıdır.
Son biletler, Müze kapanışından 45 dakika önce satılır.
Müze, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak’ta kapalı olacaktır.
Müze Giriş Ücretleri
Tam Bilet: 20 TL
Grup Bileti (en az 10 kişi): 15 TL
İndirimli Bilet: 10 TL (öğretmenler)
Öğrencilere ücretsizdir.
Çarşamba günleri ücretsizdir.
Not: Müzekart sahipleri müzeyi, kartlarının geçerlilik süresi içerisinde indirimli bilet fiyatı ödeyerek ziyaret edebilir, müze bünyesinde yer alan mağazada ise %10 indirim hakkını kullanabilirler.
Ücretsiz Giriş
Çarşamba günleri
14 yaş ve altı çocuklar
Engelliler ve 1 refakatçi
60 yaş üzeri ziyaretçiler
Sabancı Üniversitesi akademik ve idari personeli
ICOM kart sahipleri
Basın mensupları
İletişim Bilgileri
Sakıp Sabancı Cad. No: 42 Emirgan 34467 İstanbul
Tel : (0212) 277 22 00
Faks : (0212) 229 49 14
Web : http://www.sakipsabancimuzesi.org/
Facebook: facebook.com/SakipSabanciMuzesi
Twitter: twitter.com/SSabanciMuze
Instagram: instagram.com/sakipsabancimuzesi