SALT Galata Yapım Süreci
Söyleşi: Nafiz Karadere, Vasıf Kortun ve Han Tümertekin
20 Eylül Çarşamba, 19.00
SALT Galata, Oditoryum
İşveren Sergisi paralelinde hazırlanan kamu programları, SALT Galata’nın yapım sürecine odaklı bir söyleşiyle başlıyor. Garanti Bankası’nın eski genel müdür yardımcısı Nafiz Karadere, SALT Araştırma ve Programlar’ın eski direktörü Vasıf Kortun ve mimar Han Tümertekin’in katılımıyla düzenlenen söyleşide, bir kültür kurumunun amaç ve öngörülerinin işveren, kullanıcı ve mimar ortaklığında mekâna nasıl aktarıldığı irdelenecek.
Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet bankası Bank-ı Osmanî-i Şahane için Alexandre Vallauri tarafından tasarlanan ve 1892’de açılan yapı, bugünkü kullanımına beş yıllık bir yeniden işlevlendirme projesiyle 2011’de kavuştu. SALT Galata, bir sergi kabuğundan ziyade, uzun saatler geçirmeye ve gerek bireysel gerek ortak çalışma ve üretime uygun bir alan şeklinde kurgulandı. Bir banka şubesi olan orta hacim, bilgiye atfedilen değerin ifade bulması adına SALT Araştırma’ya dönüştürüldü. Yapıda ayrıca, konuşma, gösterim ve atölye gibi kamuya açık programlara olanak sağlayan mekânlar ile SALT ofisleri ve arşivine yer verildi. Söz konusu işlevler, bir dizi siparişle ayrı tasarım ekiplerince detaylandırıldı. Ana müellifin iş birliğinde yürütülen süreç, kurumun ihtiyaçlarını bizzat tarif etme ve önerileri değerlendirme yetkisiyle tamamen işveren rolünü almasına vesile oldu.
Mimar ile işveren arasında şekillenen bu kritik ilişkiyi İstanbul’dan SALT Galata’nın yanı sıra Ankara, Çanakkale, Denizli ve İzmir’de inşa edilmiş çeşitli yapılar temelinde inceleyen İşveren Sergisi 26 Kasım’a kadar SALT Galata’da görülebilir.
Konuşma dili Türkçe’dir.
SALT Galata, Ocak 2017 / Fotoğraf: Mustafa Hazneci
SALT Galata’da gösterim
Generacija ’68 [68 Kuşağı] (2016)
Yönetmen: Nenad Puhovski
85 dakika
Hırvatça; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Tüm dünyayı saran 68 hareketi üzerine kişisel bir tanıklık aktaran Generacija ‘68 [68 Kuşağı] (2016), yönetmen Nenad Puhovski’nin de dâhil olduğu kuşağın o dönemde taşıdığı devrim heyacanını samimi bir dille anlatır. 1968’deki toplumsal olayların Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ndeki seyrinin ayrıntılandırıldığı belgesel filmde, hareketin sonraki kuşaklarda yarattığı etki sorgulanıyor. Puhovski, 68 hareketinin savunduğu ideallerin uygulanamaz olduğu eleştirisini reddederken gelecek kuşakların da gerçekçi bulunmayacak yeni fikirler üretmeye devam edeceğinin altını çiziyor.
68 kuşağına bir saygı gösterisi niteliğindeki belgeselin yönetmeni Puhovski, aynı zamanda bağımsız belgesel yapım şirketi FACTUM ve Zagreb belgesel filmleri festivali ZagrebDox’un kurucusu.
Dünya Barış Günü’nde düzenlenen gösterimin ardından yönetmen Nenad Puhovski’nin katılımıyla bir söyleşi (İngilizce) gerçekleştirilecektir.
Futurefarmers ve Şehrin Fırıncıları SALT Galata’da buluşuyor
23 Eylül Cumartesi
SALT Galata
Söyleşi: Futurefarmers
13.00-14.00
Atölye IV
Atölye: Şehrin Fırıncıları
14.00-16.00
Teras,, Futurefarmers sanatçı kolektifinin Eylül 2016’da kadim tahılları “kökenlerinin merkezi”ne geri götürmek üzere 1895 Colin Archer yelkenlisiyle Oslo’da başladığı Tohum Yolculuğu, 22 Eylül’de İstanbul’da son buluyor. Kolektif, Haziran 2016’da SALT Galata’nın terasında kurduğu haricî odun fırınının bacasından çıkan dumanla kente duyurduğu yolculuk süresince tohumları korumak için çalışan pek çok aktörle temas etti. Mürettebatın yürüttüğü araştırmalar ile ortak bilgi birikiminin çeşitli yönleri hikâyeleştirilerek Sanat Kullanımları: Son Sergi kapsamındaki Tohum Yolculuğu enstalasyonunda sunuldu; odun fırını ise İstanbul’da bağımsız ekmek üretiminin öneminin tartışıldığı Şehrin Fırıncıları programının etkinlikleri için kullanıldı.
Futurefarmers, Tohum Yolculuğu, 2017 – Sanat Kullanımları: Son Sergi, SALT Galata, 2017
Fotoğraf: Mustafa Hazneci
Futurefarmers’ın yolculuk boyunca topladığı tohumları 23 Eylül’de SALT Galata’da sunmasının ardından, Amy Franceschini, Martin Lundberg ve Andrew Forbes’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşiyi İstanbul’da geleneksel ekmek yapımına dair farkındalığı arttırmayı amaçlayan Şehrin Fırıncıları programının beşinci atölyesi takip edecek. Futurefarmers’ın da eşlik edeceği etkinlikte, davetli fırıncılar Murat Demirtaş (Fırınımdan Ekmekler) ve Jülide Yağcıoğlu (Jüli Bakery) Neolokal’in terasındaki odun fırınında ekşi maya ekmeklerini pişirirken katılımcılarla kişisel teknik ve tariflerini paylaşacak.
Futurefarmers’ın Sanat Kullanımları: Son Sergi kapsamındaki Tohum Yolculuğu enstalasyonu, 15 Ekim’e kadar SALT Araştırma’daki kasa dairesinde görülebilir.
Program herkesin katılımına açıktır. Söyleşi dili İngilizce’dir.
www.saltonline.org