Umudu Müzikle Besleyen Festival
“Tarzlar ve Kıtalararası Müzikal Yolculuk”
Eda Günel
Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nca düzenlenen “Umudu Müzikle Besleyen” 33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Ankaralılara müzik ve sanatla dolu bir ay yaşattı.
Ankaralıların her yıl özlemle bekleyip ilgiyle takip ettikleri Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin 33. yılında, 11 etkinliği yaklaşık 7.500 kişi izledi. 17 ülkeden 250 sanatçının katıldığı ve otellerde 250 gecelediği Festival için yurt dışından 3 ton müzik malzemesi geldi. 33. Festival için sanatçılar 476 bin km uçuş gerçekleştirerek Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın 1,5 katı yol aldılar. Bu, Dünya çevresini 12 kez dolanmak anlamına geliyor.
Festivalde, 3 senfoni orkestrası, 2 çağdaş müzik, 1 caz, 1 modern dans, 1 etnik müzik, 2 oda müziği olmak üzere toplam 11 etkinlik, sanatseverlere müzik yelpazesinin değişik tadlarını tattırdı. Festival etkinliklerinin 10’u MEB Şura Salonu’nda, ikisi ise CSO Konser Salonu’nda yapıldı.
Festivalin tanıtımı, her yıl olduğu gibi bu yıl da medyanın bütün olanakları kullanılarak sanatseverlere iletildi. Bu tanıtım ve çalışma alanında Toplum Gönüllüleri Vakfı da etkin biçimde yer aldı. Ankara Çankaya Kent Konseyi’nin de destek verdiği festivalimize, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ‘nin burslu öğrencileri ve kentimizdeki farklı huzurevlerinin konukları sosyal projelerimiz çerçevesinde etkinliklerimize davetli olarak katıldılar.
Festival boyunca, üyesi bulunulan Avrupa Festivaller Birliği aracılığıyla 38 ülkedeki 98 festival, Vakfın üyesi olduğu Dünya Gençlik Müzik Örgütü vasıtasıyla 41 örgüte bağlı 300 kentteki müzikseverlere de ayrıntılı bilgi akışı iletildi ve Ankara ile festivalimizin kültürel, sanatsal ve tarihi yanları üst düzeyde tanıtıldı.
Bu yılki festivalde de geçen yıllarda olduğu gibi Avrupa Festivaller Birliği’nce ortaklaşa yapılan MusMA etkinliği başarıyla gerçekleştirildi ve 2015 yılında bestelenen 6 eser CSO Çello Quartet tarafından ilk kez seslendirildi. Kaydı yapılan eserler 6 ülke radyosunda yayınlanmak üzere yurtdışındaki müzik dünyasına iletildi.
- Festivalde bestelenmiş ve henüz seslendirilmemiş eserlerden ikisinin Dünya Prömiyeri gerçekleştirildi. Onur Türkmen’in “Bizans’a Seyahat” Türk müzisyenler ve İrlandalı Yurodny Ensemble, Kamran İnce ‘nin “The Crying Wall” ( Ağlama Duvarı), Ateş Pars’ın “9.Senfonisi” ise çellist Rahşan Apay solistliğinde şef Burak Tüzün yönetimindeki Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından Türkiye’de ilk kez seslendirildi.
33.Festival açılışında, genç ve geniş kadrosu ile geleceğe umut vaad eden şef Orhun Orhon yönetimindeki Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası sanatseverlerce ilgiyle ve beğeniyle izlendi. Konserin solisti piyanist Tolga Atalay Ün konçertoyu seyirciye sırtı dönük konumlandırılmış piyanoda aynı zamanda orkestrayı yöneterek seslendirdi. SCA Müzik Vakfı’nın desteklediği gençlere duyulan güven ve desteğin ürünü olan AGSO’nun kapanıştaki konserinin şef solistleri ünleri dünyaya yayılmış SCA Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası sahipleri şef Gürer Aykal ve piyanist Gülsin Onay idi.
Festivalde yer alan farklı müzik dallarındaki birçok etkinlik, düzenlemenin repertuvar genişliğini gözler önüne serdi.
Hayatında ilk kez konserinde burun kanaması yaşayan ve bandajla konseri sürdüren Steven Isserlis’in etkileyici performansı ve müthiş piyanisti Connie Shih, Vivaldi 4 Mevsim’in Piazzola yorumları ile Aniello Desiderio ve Quartetto Furioso, Debussy Quartet’in inanılmaz yorumları eşliğinde Kafig Dance Ensemble, enerjileri ve virtüoziteleri ile New York Gypsy All Stars, keman sanatçısı ve şef Mario Hossen ve Hande Dalkılıç’ın uyumu ve etkileyici tınısı ile MuammerSun’un Demet’ine müthiş bir yorum getiren Camerata Orphica festivalin diğer beğenilen topluluk ve sanatçıları oldular. Kore’den gelen Jin Myung topluluğunun vurmalı çalgılar eşliğindeki gösterisi ve öncesinde salonla beraber seslendirilen Saip Egüz’ün “23 Nisan” şarkısı de unutulmazlar arasına girdi.
Gerek Dünya’da ve gerekse ülkemizde meydana gelen istenmeyen olaylar dolayısıyla bazı sanatçı ya da topluluklar üzüntülerini belirterek festivale katılamayacaklarını bildirmelerine rağmen, festival yine de sanatseverlerce yoğun ilgiyle izlendi.
- Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ne katılan tüm sanatçılara ve sanatseverler ile Festivali destekleyerek yaşamasını sağlayan tüm sponsor firmalar, kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizle…