İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 22. kez 17 Kasım-04 Aralık tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. 22. İstanbul Tiyatro Festivali iki hafta boyunca, yurtdışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun ek gösterimlerle birlikte 55 gösterisini 21 farklı mekânda tiyatroseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalde ayrıca okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Işığın ve hareketin sınırlarını zorlayan baş döndürücü bir gösteri: PIXEL
2014’ten bu yana birçok farklı şehirde sahnelenmiş olan PIXEL, 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul’a da uğruyor. 1990’ların hip-hop sahnesinin önemli isimlerinden koreograf Mourad Merzouki, İstanbul seyircisine akrobasi, ışık ve sesi harmanlayan olağanüstü bir gösteri sunmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar pek çok farklı çalışmaya imza atan Mourad Merzouki PIXEL’de sokak dansını hip-hop’u, sirk akrobasi ve ışıkla buluşturuyor. Merzouki, topluluğu Compagnie Kafig ile geçtiğimiz 20 yılda, 60 ülkede 3 bin performans sergileyerek tam 1,5 milyon seyirciye ulaştı ve gittiği her yerde seyircinin büyük beğenisini kazandı. PIXEL, 03 Aralık ve 04 Aralık 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak.
Dünya güncel dans sahnesinin öncü topluluklarından Nederlands Dans Theater 1 festivalde
Nederlands Dans Theater 1, 22. İstanbul Tiyatro Festivali’ne dört farklı koregorafın dört farklı koregrafisinden oluşan bir dans maratonuyla konuk oluyor. İstanbul’da sahnelenecek koreografiler, 2002 senesinden bugüne Nederlands Dans Theater bünyesinde çalışan koreograflar Sol Léon ve Paul Lightfoot; 10 yıldır topluluğun yardımcı koreograflığını yapan, bugüne kadar pek çok farklı topluluk için 50 koreografiye imza atan Crystal Pite ve Hollanda’nın en önemli dans ödülü Zwaan’ı “En Etkileyici Koreografi” dalında iki kez kazanan bir diğer yardımcı koreograf Marco Goecke’ye ait. Nederlands Dans Theater I, 28 ve 29 Kasım saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da İstanbul seyircisiyle buluşacak.
Piccolo Teatro sekiz yıl aradan sonra İstanbul’da
1947’den beri güncelliğini koruyan Piccolo Teatro di Milano, İtalyan commedia dell’arte geleneğinin önde gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin Komik Tiyatro’su (Il Teatro Comico) ile, sekiz yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da. Festivalin yan etkinlikleri kapsamında Komik Tiyatro’nun yönetmeni ve oyuncusu Roberto Latini, profesyonel oyuncularla buluşacağı bir atölye çalışması da gerçekleştirecek. Komik Tiyatro, 17 Kasım günü saat 20.30 ve 18 Kasım günü saat 15.00’te UNIQ Hall’da sahnelenecek.
Ünlü yönetmen Robert Lepage’dan yepyeni bir Hamlet yorumu: Hamlet │Collage
Robert Lepage’ın eşsiz uyarlaması ile sahneye konan bu oyunda, adalet duygusunun tüm bilincini etkisi altına aldığı Hamlet, Shakespeare’in oyunundaki diğer karakterlerin hayaletleriyle birlikte Evgeny Mironov tarafından ustalıkla yorumlanıyor. Carl Fillion tasarımı ve video sanatının olanaklarını sonuna kadar kullanan bir küp içinde Mironov, 11 Hamlet karakterine âdeta hayat veriyor. Hamlet │Collage, 22 Kasım ve 23 Kasım saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak. 22 Kasım’da sahnelecek oyunun ardından İKSV tarafından Evgeny Mironov’a Onur Ödülü sunulacak.
Sirk, clown ve tiyatronun mutlu buluşması: Pss Pss
Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin üretken işbirliğinin ürünü olan Compagnia Baccalà, tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, eğlenceli, zekice kurgulanmış ve sıklıkla şahit olmadığımız türden bir gösteriyle festivale konuk oluyor. Pss Pss, 20 Kasım saat 20.30 ve 21 Kasım saat 19.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sizleri bir mutluluk tünelinde yolculuğa davet ediyor.
Yunan tragedyalarının usta yorumcusu ile iki çarpıcı buluşma
Geçtiğimiz festivalde üçlemesinin son oyunu Encore ile buluşan tiyatroseverler, bu yıl serinin ilk iki oyunu Amor ve Alarme’ı izleme fırsatı buluyor. Üçlemesinin ilk halkası Alarme’da Terzopoulos, İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki, sanat tarihine mâl olmuş taht kavgasını sahneye taşıyor. Alarme, 28 ve 29 Kasım tarihlerinde saat 18.30’da ve yoğun istek üzerine 30 Kasım saat 20.30’daki bir ek gösterimle Zorlu PSM Studio’da seyircilerle buluşacak. Aglaia Pappa ve Antonios Myriagkos’un performanslarıyla büyüleyen, insan olmanın itici gücünün aşk üzerinden yorumlandığı Amor, 21 Kasım Çarşamba günü saat 20.30’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak.
“Flaman Seçkisi” beş farklı yapımla İstanbul’da
Festivale “Flaman Seçkisi” başlığı altında, Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle konuk olan performanslar arasında, Meryem Bayram’ın imzasını taşıyan Fourfold; İzlandalı koreograf ve dansçı Bára Sigfúsdóttir ile İranlı sanatçılar Masoumeh Jalalieh ve Seyed Alireza Mirmohammadi’nin beden üzerine odaklanan çalışmaları varoluş; Batı Avrupa dans sahnelerinin üretken isimlerinden, çağdaş dans sanatçısı Bahar Temiz için koreograf Marc Vanrunxt’un tasarladığı Beyaz Üzerine Beyaz; imza attığı oyunları aynı zamanda bir yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan’ın Gece Sempozyumu ile Gizem Aksu’nun koreografisi YU yer alıyor.
FESTİVALİN YERLİ YAPIMLARI
22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, çoğu festivalde prömiyerini yapacak 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikâye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde sahneleniyor. Çağdaş dans sanatçısı, koreograf Tuğçe Tuna’nın 45’lik adlı koreografisi, festivale ilk defa ev sahipliği yapacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde hem aktör hem de çevirmen kimliği ile yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılıyor. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın yönetmenliğinde, Halil Babür tarafından yorumlanıyor. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da, Franz Kafka’nın Bay K karakterini günümüze taşırken; İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, Mert Fırat ve Volkan Yosunlu tarafından sahneleniyor. 22 İstanbul Tiyatro Festivali’nde ayrıca Gülce Uğurlu’nun Ata Ünal rejisiyle, kolektif bir üretim metodu kullanarak hazırladığı oyunu Misafir, GalataPerform’un bir köşk ile 1919’dan bugüne Türkiye’de yaşananlara tanıklık etmiş bir kadının iç içe geçen öyküsünü anlattığı Yüz Yılın Evi; Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Nurkan Erpulat’ın Wolfram Lotz yorumu Gülünç Karanlık; Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan Ruhiye; çağdaş dans ikilisi Taldans’ın on yıl önce Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan projesi DO KU MAN ve İskender Altın yönetimi, İstanbul Devlet Tiyatroları yapımcılığında edebiyatımızın en özgün seslerinden Sevim Burak’ın tüm metinlerinden ve hayatından esinle hazırlanan Sahibinin Sesi, festival kapsamında gösteriliyor.
Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org