Yıldızların fotoğrafçısı Cecil Beaton’ın Sotheby’s Arşivindeki “Portreler”i Pera Müzesi’nde
20. yüzyılın çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton’ın “Portreler”i Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde sergilenecek. Sotheby’s işbirliğiyle düzenlenen sergide, Beaton’ın 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Coco Chanel, Salvador Dali, Gary Cooper, Winston Churchill, Jean Paul Sartre, Colette, Audrey Hepburn, Alberto Giacometti ve Rudolf Nureyev gibi önemli isimlerin portreleri de bulunuyor.
Pera Müzesi kuruluşunun 10. yılında ünlü portre fotoğrafçısı ve Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Cecil Beaton’ın “Portreler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Cecil Beaton Stüdyo Arşivi Sotheby’s’nden derlenen sergi, Londra’daki National Portrait Gallery Fotoğraf Danışmanı Terence Pepper küratörlüğünde gerçekleştirildi.
13 Mayıs – 26 Temmuz 2015 tarihleri arasında açık kalacak sergide, sanatçının 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet mensuplarının portreleri yer alıyor. “Portreler” sergisi, ünlü fotoğrafçının 100 binden fazla negatif, 9 bin vintage baskı ve 42 kupür albümünün bulunduğu Cecil Beaton Stüdyo Arşivi Sotheby’s işbirliği ile gerçekleştiriliyor.
Cecil Beaton, fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, yazar, ressam, illüstratör, karikatürist ve ödüllü bir dekor ve kostüm tasarımcısı olarak tanınan çok yönlü bir isim. Beaton, özellikle 1927 – 1956 tarihleri arasında Vogue dergisi için hazırladığı kapaklarıyla hatırlanıyor. Ne var ki, Beaton’ın unutulmaz kareleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sanatçının II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’i ofisinde gösteren fotoğrafı ve yine aynı tarihlerde Life dergisine kapak olan, bombayla yaralanmış 3 yaşındaki Eileen Dunne portresi de en önemli eserleri arasında sayılıyor.
Beaton’ın 1958 yapımı “Gigi” ve 1964 yapımı “My Fair Lady” filmleri ile “En iyi Sanat Tasarımı” ve “Kostüm Tasarımı” dallarında kazandığı üç Oscar ödülü bulunuyor. Beaton ayrıca, 1969 yapımı “Coco” müzikali, 1955 yapımı “Quadrille” oyunu, 1959 yapımı “Saratoga” müzikali ve “My Fair Lady” filmi için yaptığı kostümler ile “Kostüm Tasarımı” alanında dört Tony Ödülü’nün de sahibi.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Sotheby’s gibi köklü bir kurumla işbirliği içinde hazırlanan bu sergiye çok önem verdiklerini belirtip, Cecil Beaton’ın çok yönlü sanatçı kimliğinin ve başarılı fotoğrafçılığının yanı sıra, kendi döneminin görsel tarihini kaydeden bir arşivci olduğuna da değiniyor:
“Cecil Beaton’ı, meslektaşlarından farklılaştıran özelliklerinin başında, yenilikçi ve vizyon sahibi bakış açısının geldiğini söyleyebiliriz. Kendi döneminde ve sektöründe iz bırakacak kişileri ve olayları önceden sezmesi ve bunları tarihe işlemek üzere kayıt altına alması, Beaton’ın sanatçı öngörüsünün bir sonucu. Londra, Paris, New York ve dünyanın farklı yerlerine yaptığı yolculuklarda tanıştığı insanlarla yaptığı çekimler de yaptığı işe olan sevgisinin ve daima farklıyı arayışının bir yansıması.”
Cecil Beaton’ın hayatı boyunca farklı dönemlerde üç defa İstanbul’u ziyaret ettiğini belirten Birol, sanatçıyı yıllar sonra bu kez fotoğrafları ile ağırlamanın aynı zamanda kendisine bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu söylüyor.
Serginin küratörü Terence Pepper, Sotheby’s’in özel arşivinden yapılan seçki sonucu sergiye Beaton’ın şu ana kadar gösterilmemiş, özellikle renkli ve az bilinen çalışmalarını eklediklerini anlatıyor. Pepper, sergi hazırlık sürecini şöyle aktarıyor:
“Cecil Beaton’ın tüm çalışmalarını derinlemesine inceleyip, kendi süzgecimizden geçirdikten sonra, bu dehayı seyircilerle buluşturmak bizim için önemli bir deneyimdi. Arşiv çalışmaları sırasında karşılaştığımız yepyeni, hazine niteliğindeki çalışmaları gördükten sonra, sergiye yalnızca Beaton’ın çok tanınan portrelerini dahil etmek haksızlık olurdu.”
Vogue dergisinin Cecil Beaton imzalı kapaklarına değinen Pepper, onun çektiği fotoğrafların başarısının Beaton’ın tüm kareleri bir sanat eseri olarak ele almasından kaynaklandığını belirtiyor:
“Beaton, modelinin olabildiğince güzel görünmesi için uğraşırken, diğer yandan geleneksel portre fotoğraflarının dışına çıkma arayışı hep devam ediyordu. Bu nedenle, modellerini alışılmadık pozlarda oturtup, muhteşem bir arka plan oluşturur ve böylece modelin kompozisyonun odağı değil, sadece bir parçası olarak görünmesini sağlardı.”
Cecil Beaton’ın “Portreler” sergisi, 13 Mayıs – 26 Temmuz 2015 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde izlenebilir.
Müze, Salı’dan Cumartesi’ye 10:00-19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Pera Müzesi’nde Cuma günleri hem uzun, hem de ücretsiz. Müze, Cumaları 18:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.