Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2020 kazananları belli oldu!
Günışığı Kitaplığı’nın 2011’den beri düzenlediği ve Türkiye’nin dört bir yanından 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı, Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2020 sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nca yaygın duyurulan yarışmaya bu yıl da yüzlerce öğrenci “Çocuklukta Özgürlük” temalı öyküleriyle katıldı.
2020 öykülerini Osman Şahin, Ahmet Büke, Görkem Yeltan, Gülsevin Kıral ve Dr. Müren Beykan gibi, edebiyat dünyasının değerli isimlerinden oluşan seçici kurul değerlendirdi.
Ülkenin her köşesindeki devlet okullarından ve özel okullardan Günışığı Kitaplığı’na ulaşan yüzlerce öykünün arasından 4 genç öykücünün eseri ödüle değer görüldü.
İstanbul’dan “Sen (!)” öyküsüyle Arden Zeyfiyan (8. sınıf), Şanlıurfa’dan “Ayakkabısızlar” öyküsüyle Berrin Kara (8. sınıf), Mersin’den “Uçurtma” öyküsüyle Güneş Altunel (7. sınıf) ve Aydın’dan “91. Gün” öyküsüyle İpek Naz Çil (6. sınıf) 2020’nin ödüllü genç öykücüleri oldu.
Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2020 Ödül Töreni, 7 Kasım Cumartesi günü Günışığı Kitaplığı tarafından webinar formatında düzenlenecek yıllık yayıncılık konferansı 10. Zeynep Cemali Edebiyat Günü kapsamında çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Yarışmada dereceye giren öykülerle birlikte, çeşitli illerden dikkati çeken 7 öykü de “Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2020 Ödüllü Öyküler Kitapçığı”nda yayımlanmaya değer görüldü.
Ödüllü ve dikkati çeken öykücülerin listesi aşağıdadır. Yarışmanın 2021 yılı bilgileri yakında duyurulacak.
İLETİŞİM
Basın Tanıtım Sorumlusu Sıla Arkat | sarkat@gunisigikitapligi.com | 0533 335 37 12
Yarışmaya ilişkin bilgi ve sonuçlar için gunisigikitapligi.com
ZEYNEP CEMALİ ÖYKÜ YARIŞMASI 2020
ÖDÜLLÜ ÖYKÜLER | İsimler alfabetik sıralıdır.
“Sen (!)”
Arden Zeyfiyan, 8. sınıf öğrencisi, Özel Yeşilköy Ermeni İlk ve Ortaokulu
“Ayakkabısızlar”
Berrin Kara, 8. sı
nıf öğrencisi, TED Şanlıurfa Koleji
“Uçurtma”
Güneş Altunel, 7. sınıf öğrencisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları
“91. Gün”
İpek Naz Çil, 6. sınıf öğrencisi, Aydın Efeler Mustafa Kiriş Ortaokulu
DİKKATİ ÇEKEN ÖYKÜLER | İsimler alfabetik sıralıdır.
“Özgürlüğün Serin Sularında”
Begüm Koç, 8. sınıf öğrencisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ankara Okulları
“Başlangıç”
Beste Ba
lcı, 6. sınıf öğrencisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları
“Özgürlüğe Takılan Kanatlar”
Buse Naz Obi, 8. sınıf öğrencisi, Ordu Çayırkent Şehit Nevzat Çatık Ortaokulu
“Gri Kuş”
Melek Rania Ercan, 8. sınıf öğrencisi, Ankara Özel Tevfik Fikret Ortaokulu
“İki Işık Arası Oyun”
Öykü Karapıçak, 6. sınıf öğrencisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ankara Okulları
“Sözcüklerin Peşinde”
Parla Şenel, 6. sınıf öğrencisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları
“Pranga”
Selin Gümüşlüoğlu, 8. sınıf öğrencisi, TED Ankara Koleji
Zeynep Cemali
Çocuk edebiyatına ustalara yakışan bir derinlik kazandıran öykücü Zeynep Cemali, 1950’de İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise yıllarından başlayarak, el sanatları, halı ve kilim ticareti yapan babasıyla birlikte Anadolu’yu dolaştı. Babasının sık sık yinelediği “yaşamak öğrenmektir” deyişi yaşamını büyük ölçüde yönlendirdi.
Çocuk öyküleri 1991’den bu yana Kumbara (İş Bankası Yayınları), Türkiye Çocuk ve Buğday gibi dergilerde ve Almanya’da dağıtılan Vitamin Çocuk Gazetesi’nde yer aldı. Günışığı Kitaplığı tarafından 1999 yılında yayımlanan ilk kitabı Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği ve ertesi yıl çıkan Gül Sokağı’nın Dikenleri, onun güçlü bir öykü anlatıcısı olduğunu kanıtladı. Cemali, kendine özgü öyküsel dilini romanlarında da başarıyla geliştirmeyi sürdürdü Patenli Kız ve Ballı Çörek Kafeteryası gibi, öykülerle örülü romanlarının yanı sıra Çılgın Babam ve Öykü Öykü Gezen Kedi gibi öykü kitaplarıyla her yaştan okuyucuya ulaştı. Kasım 2009’da İstanbul’da yaşama veda eden Zeynep Cemali’nin, ardında bıraktığı son romanı Ankaralı, 2011 Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Ödülü’ne değer görüldü.